منابع غنی شده از ویتامین B12 شامل:
ویتامین b12 یا «کوبالامین»، یکی از مهم ترین و پیچیده ترین ویتامین هایی بوده که برای بشر شناخته شده است.
انواع ماهی ها،گوشت قرمز گوساله ،میگو،خاویار، جیگرو کلیه ،گوشت ماکیان و تخم مرغ و مرغ، محصولات لبنی همچون شیر، ماست و …
غلات و حبوبات غنی شده با این ویتامین را در برنامه رژیمتان بگنجانید
مکمل های ویتامین b در دو نوع : حاوی ویتامین ب 12 یا همراه با فولیت ( folate ) در دسترس بوده و همچنین، ویتامین ب 12 معمولا در مکمل های مولتی ویتامین نیز پیدا می شوند.
انواع قارچ ، موز ، پرتقال ، سبزیجاتی که برگ های پهن دارند مثل کاهو و اسفناج ، تخم مرغ ، نان گندم کامل ، لوبیا ، و شیر بعنوان منابع حاوی این ویتامین ارزشمندند.
ماهی تن وقلوه دارای میزان زیادیB12 میباشد و همچنین مصرف مکمل یا تزریقB12 طبق دستور پزشک ضروری بوده
جوانه گندم بهترین و تكمیل ترین منبع ب و ب12 محسوب شده و با جوانه گندم دیگه نیازی به امپول ب12 و قرص و شربت ب كمپلكس نبوده و حتی فیبر غنی هم در این جوانه جادویی سرشار میباشد و چنانچه تا مدت یک سال از جوانه گندم استفاده نشده و ذخیره آن در كبد تمام شده و هموگلوبین خون پایین می آید. میتوانید خودتان جوانه گندم را درست كنید.برای تهیه ان ابتدا گندم پوست نكنده بخرید كه اصولا برای تغذیه مرغ ها این گندم را میدهند. سپس داخل یك سینی پهن کرده و نم دار کنید تا این كه كمتر از 3 تا 10 روز جوانه بزد و آن را با اسیاب خرد و یا همانطور مصرف شود و به صورت سالاد و یا خام خوشمزه و فوق العاده با ارزش می باشد.
بیشتر گیاهان غددی مثل تربچه حاوی ویتامین ب12 میباشد منتها برای شستنشان نباید از مواد شوینده استفاده کنید و بصورت ارگانیک شده تهیه و بایستی چند بار آنها را در آب بخیساند و آب را عوض كرد(تقریباَ 10-15دقیقه)و سپس آبكشی کنید.
عموما برای تامین نیاز بدن به ویتامین B12 استفاده از منابع طبیعی بهتر میباشد ولی پزشکان برخی از اوقات خوراکی های غنی شده و مکمل های این ویتامین را برای افراد بالای 50 سال تجویز کرده و هرچه سن ما بیشتر شده جذب ویتامین B12 برای بدن ما سخت تر می گردد
آلوئه ورا، چای سبز،چغندر ، قارچ نشسته و احتمالا جلبک دریایی از دیگر منابع ویتامین بوده
سبزیجات تیره رنگ مانند کلم بروکلی را در غذایتان همیشه بگنجانید
ریسک کمبود ویتامین ب۱۲ در گیاه خوارانی که کاملا رژیم بدون شیر، پنیر،یا تخم مرغ مصرف کرده و نیز اطفالی که از اینگونه مادران( گیاهخوار خالص ) بدنیا می آیند بیشتر از افراد عادی جامعه بوده و مصرف ویتامین های مکمل در آنها توصیه می گردد.
میتوانید با خوردن غذایی روزانه که ، دارای 100 گرم گوشت قرمز یا 200 تا 300 گرم گوشت مرغ بوده و مصرف 2 لیوان شیر یا ماست در روز،B12 مورد نیاز ما تأمین می کند .
بطور کلی برای پیشگیری از ایجاد کم خونی میتوانید از ویتامین ب۱۲ و اسید فولیک استفاده نمایید.
ویتامین B12 را می توانید به صورت قرص، اسپری بینی و یا آمپول نیز تهیه نمود و برای اشخاصی که بدن آنها قادر به جذب این ویتامین در روده نمی باشد، بهترین روش برای به دست آوردن B12، تزریق آمپول می باشد ولی به این نکته توجه داشته که مضرات تزریق آمپول ویتامین B12 بوده و عواملی چون:
سردرد، خارش و ورم پوست، معده درد، دل به هم خوردگی، اسهال ، درد مفاصل و درد عصب. در موارد نادر: بی نظمی در تنفس، تپش قلب، درد سینه، افزایش وزن ناگهانی، ضعف و درد عضلات، گرفتگی عضلات، تشنگی بیش از حد، ادرار بیش از حد، درد پا، گیجی و .. را به همراه دارد همیشه سعی کنید ویتامین ها را از طریق غذاها دریافت نمایید نه کپسول و امپول
ویتامین D