تشخیص سرطان پوست
تصویربرداری مغناطیسی (MRI) یکی از بهترین روش های تشخیص سرطان پوست بوده که در این روش از انرژی مغناطیسی و امواج رادیویی برای تصویربرداری از بدن استفاده می گردد و در بخش اصلی سیستم MRI ، یک مغناطیس بزرگ استوانه ای شکل میباشد و این روش امکان کنتراست بیشتری نسبت به روش CT (تصویربرداری کامپیوتری) داده و MRI به پزشکان کمک مینماید که تعیین کنند آیا سرطان گسترش پیدا کرده یا نه و آنها را قادر ساخته که مرحله پیشرفت بیماری را معلوم نمایند و در نهایت درمان مناسب را انجام دهند.
اگر سرطان پوست زود تشخیص داده شود قابل علاج میباشد.
چه کسانی در خطر ابتلا به سرطان پوست هستند؟
عواملی که خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش میدهند
پوست روشن : هر فردی بدون توجه به رنگ پوستش ممکن بوده که دچار سرطان شود، با اینحال کسانی رنگدانه کمتری در پوستشان دارند و رنگ چشم آنها روشن است (افراد سفید پوست، بلوند، افرادی که موهای قرمز رنگ دارند یا افرادی که رنگ چشم آنها آبی یا سبز ) در برابر اشعه فرابنفش آسیب پذیرتر هستند.
پرتو درمانی: کسانی که به هر علتی پرتو درمانی شده اند احتمال دچار شدن به این سرطان را دارند
قرار گرفتن بیش از حد در نور آفتاب :همه کسانی که در مدت زیادی زیر نور خورشید بدون محافظ هایی همچون لباس و کرم ضد آفتاب قرار گرفته در خطر ابتلا به سرطان پوست میباشند و راههای برنزه کردن، از جمله خوابیدن در تختهای برنزه کننده و یا قرار گرفتن در برابر لامپ های برنزه کننده، خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش خواهد داد و برنزه شدن پوست، واکنش پوست به تشعشع بیش از حد اشعه ماوراء بنفش میباشد.
خال ها : افرادیکه بدن آنها پر از خال است و یا خال های غیرعادی بنام خالهای دیسپلاستیک (که معمولا بزرگ تر از خال های عادی میباشند دارای اشکال نامنظم دارند ) در بدنشان وجود داشته بیشتر از دیگران در خطر ابتلا به سرطان پوست هستند و اگر دارای سابقه خالهای غیرعادی در بدنتان داشته و آنها را مرتب به منظور نظارت بر تغییراتشان چک کرده. اگر تعداد خالهای بدنتان بیش از 50 عدد میباشد، خطر بروز ملانوما در شما زیاد میشود.
سابقه آفتاب سوختگی : افرادیکه سابقه آفتاب سوختگی و تاول های نتیجه سوختگی در کودکی و نوجوانیشان دارند، خطر ابتلا به سرطان پوست در آنها بیشتر بوده و در ضمن آفتاب سوختگی در بزرگسالی هم میتواند خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش بدهد. آفتاب سوختگی شدید، خطر سرطان را به میزان 50 درصد افزایش خواهد داد.
آب و هوای آفتابی و یا آب و هوای مناطق مرتفع : کسانی در مناطق آفتابی، گرم زندگی میکنند، بیش از سایر افراد در معرض نور خورشید بوده و زندگی در مناطق مرتفع که نورخورشید در آنجا در شدیدتر و قوی تر هست نیز خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش میدهد.
ضایعات پیش سرطانی پوست :ضایعات پیش سرطانی پوست بنام کراتوز آکتینیک خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش داده و این ضایعات پیش سرطانی معمولا بشکل تکه های فلس مانند میباشد که رنگهای متفاوتی از قهوهای تا صورتی دارد و معمولا برروی صورت، سر و دستهای افراد پوست روشن که آفتاب به آنها آسیب زده خود را نشان خواهد داد
ارثی بودن ،سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان پوست : اگر یکی از والدین و یا خواهر و برادر شما مبتلا به سرطان پوست شده باشد خطر ابتلا به این نوع سرطان در شما افزایش پیدا کرده.
سابقه قبلی ابتلا به سرطان پوست: درصورتیکه شما قبلا به سرطان پوست مبتلا شدهاید، خطر ابتلای دوباره شما به سرطان پوست در شما بسیار بالاست.
ضعف سیستم ایمنی : کسامی سیستم ایمنی ضعیفی را دارند، خطر ابتلا به سرطان پوست در آنها بیشتر شده و این افراد شامل بیماران مبتلا به ایدز یا سرطان خون و یا افرادیکه پس از تعویض عضوی از بدنشان مهار کننده های سیستم ایمنی دریافت میکنند، میباشد.
قرار گرفتن در معرض تشعشع : افرادیکه از رادیوتراپی برای درمان بیماری هایی از جمله، کک و مک،اگزما و آکنه استفاده کرده ممکن است خطر ابتلای آنها به سرطان پوست افزایش پیدا کند.
محیط
در حال حاضر میزان پرتو فرابنفش در مقایسه با 50 تا 100 سال گذشته بیشتر شده و دلیل آن کاهش لایه ازون (سوراخ شدن لایه ازون) در جو زمین بوده. هر چند لایه ازون کمتر گردد میزان رسیدن پرتو فرابنفش به زمین بیشتر شده و سایر عوامل موثر عبارتند از: ارتقاع، عرض جغرافیایی و پوشش ابر. هر چه ارتفاع افزایش پیدا پرتو فرابنفش قویتر میشود. در عرض جغرافیایی بالاتر، جو نازکتر نمیتواند پرتو فرابنفش را به اندازهای که سطح دریا، تصفیه شده کاهش بدهد. در خط استوا تشعشع خورشید قویتر میباشد.
منبع ملی کالا