میگرن Migraine یکی از اختلالات شدیدعصبی بحساب امده که ویژگی آن سردردهای ملایم یا شدید پی در پی میباشد و غالباً با علایمی در سیستم عصبی آتونومس همراه بوده و این واژه از زبان یونان ἡμικρανία hemikrania گرفته شده به معنای درد در یک طرف سر، بصورت ضربه و تپش در سر رخ می دهد واین نوع از سردرد در یک طرفه واقع شده (بر نیمی از سر تاثیر میگذارد) و ماهیتا ضرباندار بوده و از ۲ ساعت تا ۷۲ ساعت ادامه پیدا می کند. علایم همراه ممکن است شامل حالت تهوع، استفراغ، نورگریزی (یعنی افزایش حساسیت به نور)، صدا ترسی (منظور افزایش حساسیت به صدا) باشد و درد به طور کلی با بالا رفتن فعالیت بدنی افزایش پیدا کند،بیش از یک سوم افراد مبتلا به سردردهای میگرنی نشانههای پیش درامدی اورا را دریافت می نمایند: به معنای نوعی اختلالات گذرای دیداری، حسی، زبانی یا حرکتی که نشاندهنده این است که سردرد به زودی شروع خواهد کرد. این باور وجود دارد که دلایل بروز میگرن ترکیبی از عوامل محیطی و ژنتیکی می باشد.در حدود دو سوم افراد مبتلا سردردها را از خانواده به ارث میبرند.
نوسان سطح هورمون میتواند نقش بسزایی داشته باشد: میگرن در زمان بلوغ، در پسرها کمی بیشتر از دخترها بوده، اما در میان زنان حدود دو تا سه برابر بیشتر از مردان بوده. سردردهای میگرنی معمولاً در دوره بارداری کاهش پیدا کرده. ساز و کار دقیق میگرن ناشناخته شده و البته این باور وجود داشته که میگرن به دلیل نوعی اختلال در رگهای خونی و عصبی قرار داردو نظریه گفته شده مربوط به افزایش قابلیت تحرک قشر مخ و کنترل ناهنجار یاختههای عصبی درد در عصب سه قلوی ساقه مغز بوده است.
اولین توصیه مدیریتی برای این نوع از سردردها استفاده ازمسکن هایی مانند ایبوپروفن و استامینوفن بوده، و برای تهوع و پیشگیری از حمله استفاده از انتی امتیک توصیه می گردد. داروهای تخصصیتر میگرن شامل تریپتانها یا ارگوتامین ها هستند که آنها را میتوان برای افرادی توصیه نمود که مسکنهای ساده بر آنها تاثیر نداشته و در سراسر جهان بیش از 10% از مردم در برخی از برهههای زندگی شان دچار میگرن شدهاند.
چه کسانی به میگرن مبتلا می شوند؟
زنان در حدود سه برابر بیش از مردان به میگرن مبتلا و باید توجه داشت که اگر یکی از اقوام نزدیک تان از این نوع سردرد رنج می برد، به احتمال بسیار زیاد شما نیز به آن مبتلا خواهید پرا که متخصصان باور دارند ابتلا به میگرن در نتیجه جهش ژنتیکی در مغز نمایان خواهد شد که این نوع سردرد در افرادی بروز می کند که از افسردگی، دلشوره، آسم، عوارض سکته مغزی و نارسایی های عصبی ارثی رنج خواهند برد.
میگرن در کودکان:در حدود 5 درصد کودکانی که دچار سردرد هستند به میگرن مبتلا می شوند و دخترها بیش از پسرها به سردرد میگرنی مبتلا و کودکان ممکن است علایم و نشانه هایی بیشتر از سردرد مثل معده درد، حالت تهوع و استفراغ نیزداشته باشند، اگر کودکی پاهایش بلرزد، فریاد بزند و چهره اش رنگ پریده باشد ممکن است به میگرنی که بیماری سرگیجه خوش خیم نام داشته مبتلا گردد که باید به این نکته توجه خاص داشت.
انواع مختلف بیماری میگرن
می توان چندین نوع دسته بندی برای بیماری میگرن به وجود آورد :
میگرن بههمراه تشعشع نور که این نوع میگرن زمانیرخ میدهد که قبل از رخدادنش علایم هشداردهندهای را داشته که به تشعشع نور معروف بوده ، ظاهر می گردد و تقریبا یک سوم افرادیکه دچار بیمکاری میگرنمی باشند از این نوع رنج خواهد برد که این علایم هشداردهنده میتواند شامل مشکلات بینایی که از جمله دیدن تشعشعات نور و خشکی در گردن، شانهها و یا پاها، بوده .
نوع میگرن بدون تشعشع نور. همان میگرن بدون سردرد بوده و این نوع میگرن به میگرن خاموش هم معروف می باشد و زمانی رخ میدهد که علایمی هم چون تشعشع نور وجودداشته اما سر بیمار درد نخواهد کرد.
میگرن کلاسیک:این نوع میگرن عموما یک سردرد یکطرفه بوده و به صورت ضرباندار اتفاق خواهد افتاد و قبل از شروع سردرد بیمار دچار تغییرات بینایی شده که به صورت توهمات و جرقههای بینایی بوده که در اصطلاح به آن اورا میگویند در ادامه بحث این موضوع را کمل تر توضیح داده ایم که اکثر بیماران یک حمله را در طول هفته تجربه میکنند و اصولا بین 2 تا 24 ساعت طول میکشد و بیمار دچار حالتهایی مانند تهوع ، استفراغ ، گریز از نور ، سستی و حتی گاهی در مراحل حاد دچار اخلال حس نیمه بدن و تکلم میشود. در بین حملات بیمار سردرد یا ناراحتی دیگری را نداشته اند
میگرن غیر کلاسیک:در میگرن غیر کلاسیک علایم بینایی قبل از حمله بوجود نخواهد امد و این نوع سر درد بیشتر دو طرفه بوده و ضرباندار بوده که درد بیشتر دور حلقه چشم احساس میشود و ممکن بوده در ادامه آن سفتی گردن هم بوجود آید که این نوع میگرن شیوع بیشتری داشته و همراه با تهوع و استفراغ می باشد.
علایم میگرن
همان طور که در بالا ذکر شد میگرن با سردردهای شدید خود محدود، و پی در پی ظاهر میشود که با علایم خودکارهمراه بوده وحدود 15-30% افراد مبتلا به میگرن تجربه درک اورا را دارندو افرادی که این علایم پیش درآمدی میگرن را دریافت می نمایند نسبت به افرادی که فاقد این علایم هستند بیشتر مبتلا به میگرن میشوندو شدت درد، طول مدت سردرد و تناوب حملهها در افراد مختلف متفاوت بوده و میگرنی که بیش از ۷۲ ساعت طول بکشد را در اصطلاح وضعیت میگرنی گویند و بطور کلی برای میگرن 4 مرحله را میتوان در نظر گرفت، البته باید گفت که افراد مبتلا به میگرن الزاماً همه این مراحل را تجربه نمیکنند.بطور عمومی افراد میگرنی 2 تا 4 بار درماه دچار سردرد میگرنی میشوند اما برخی هر چند روز یکبار و برخی دیگر هم یک یا دوبار در سال دچار این حمله می گردند.
پیش نشانه یی که چند روز یا چند ساعت قبل از سردرد بروز نموده - اورا، که بلافاصله قبل از بروز سردرد ظاهر می گردد ومرحله درد، که به آن مرحله سردرد نیز گفته شده- پس اثر، عوارض پس از پایان حمله میگرنی بوده است.
توضیح مراحل بالا
پیش نشانه
پیش نشانه یا همان علایم اخطار دهنده در میان ۶۰٪ از کسانی که مبتلا به میگرن هستند دیده و این علایم 2 ساعت تا دو روز قبل از شروع درد یا اورا در فرد بروز می نماید و ممکن است که این نشانهها شامل طیف گستردهای از پدیدهها باشد
که از جمله: تغییر خلق و خو، زود رنجی، افسردگی یا سرخوشی، خستگی، ولع مصرف مواد غذایی خاص، سفتی عضلات (بخصوص عضلات گردن)، یبوست یا اسهال، و حساسیت به بو یا صدا که این مسایل میتواند در افراد مبتلا به میگرن همراه با علایم پیش درآمدی یا بدون این علایم بروز نماید.
پیش درآمدی
اورا پدیده عصب شناختی کانونی و گذرایی بوده که قبل یا در طول سردرد اتفاق خواهد افتد و آنها به تدریج در طی چند دقیقه ظاهر می گردند و به طور کلی کمتر از ۶۰ دقیقه طول خواهد کشید که این علایم میتواند ماهیتا دیداری، حسی یا حرکتی باشند و بسیاری از افراد بیش از یکی از آنها را تجربه نمایند و عوارض دیداری رایج ترین آنها بوده و بیشتر از ۹۹٪ افراد مبتلا به میگرن بوده که خصوصاً بیش از نیمی از آنها دچار این عارضه شده و اختلالات دیداری غالباً شامل اخگربینی شود یعنی قسمتی از تغییر موضعی در میدان دید که چشمک میزن که این علایم نوعاً در نزدیک کانون بینایی آغاز خواهد شد و سپس به صورت خطهای کج و معوجی که در شکل دیوار قلعه نشان داده به اطراف گسترش پیدا کند ،معمولاً این خطوط سیاه و سفید هستند که دارای برخی از افراد خطهای رنگی هم مشاهده شده که برخی افراد قسمتی از میدان دید خود را از دست داده اند که به نابینایی یک سویه معروف بوده که برخی در این شرایط تجربه تاری دید را دارند.
مرحله درد
علایم پیش درآمدی حسی دومین نوع متداول این علایم بشمار امده که در حدود ۳۰-۴۰٪ افراد مبتلا به اورا آن را تجربه خواهند کرد و غالباً در یک طرف دست یا بازو خواب رفتگی احساس میشود و به بخشهایی از بینی و دهان که در همان سمت قرار گرفته اند گسترش مییابدکه معمولاً پس از اینکه احساس خارش با از بین رفتن پوسیشن سنس رفع شده احساس بی حسی بروز میکند.
دیگر علایم مرحله پیش درآمد شامل: اختلالات زبانی یا گفتاری، احساس چرخش دنیا، و در موارد نادری مشکلات حرکتی بوده و علایم حرکتی نشان میدهند که میگرن از نوع نیمه فلج می باشد، و این ضعف غالباً برخلاف سایر نشانههای پیش درآمدی بیش از یک ساعت طول کشیده و به ندرت اتفاق میافتد که نشانه پیش درآمدی با سردرد همراه نبوده که آن را میگرن خاموش نامند.
از قدیم سردرد دردی بوده که در یک طرف سر و به صورت ضربان دار آغاز گردیده و از دردی ملایم به دردی شدید تبدیل خواهدشد و این درد به تدریج آغاز میشودکه با افزایش فعالیت جسمی شدت میگیردکه البته در بیش از ۴۰٪ موارد این درد میتواند در هر دو طرف سر باشد و معمولاً با گردن درد همراه بوده و دردی که در دو طرف سر وجود داشته بیشتر در افرادی رایج می باشد که میگرن بدون علایم پیش درآمدی را دارند که چندان رایج نبوده و در ابتدا درد از پشت یا بالای سر آغاز می شودو برای بزرگسالان این درد معمولاً ۴ تا ۷۲ ساعت طول میکشد و در جوانان این زمان معمولاً کمتر از یک ساعت خواهد بود. تناوب حملهها متفاوت بوده و از چند بار در طول مدت زندگی گرفته تا چندین بار در هفته، یا متوسط یک بار در ماه ادامه خواهد داشت که معمولاً با حالت تهوع، استفراغ، حساسیت به نور، حساسیت به صدا، حساسیت به بو، خستگی و زودرنجی همراه بوده.در میگرن بازیلار، میگرنی که همراه با علایم عصبی مربوط به ساقه مغزی یا با نشانههای عصب شناختی در هر 2 طرف بدن صورت میگیرد
عوارض شایع در این مرحله شامل: یا احساس چرخیدن دنیا، سردرگمی، و گیجی ،تهوع تقریباً در ۹۰٪ افراد اتفاق میافتد و استفراغ در حدود یک سوم دیده ، به همین دلیل بسیاری از این افراد به دنبال جایی تاریک و خلوت هستند وعلایم دیگر ان میتواند شامل: تاری دید، گرفتگی بینی، اسهال، تکرر ادرار، رنگ پریدگی، یا عرق کردن و تورم یا حساسیت پوست سر و همچنین سفت شدن گردن اتفاق خواهد افتاد و باید متذکر شده که در افراد سالخورده این علایم کمتر دیده میشود.
پس اثر
این مرحله ممکن است پس از آنکه سردرد اصلی تمام شود عوارض میگرن برای چند روز باقی که به آن پس اثر میگرنی می گویند. بسیاری گزارش کردهاند که در ناحیهای که میگرن بروز کرده احساس درد شدیدی را داشتهاند و برخی نیز می گویند که بعد از تمام شدن سردرد برای چند روز در فکر کردن مشکل داشته اندو ممکن بوده که بیمار احساس خستگی یا خماری سردرد داشته باشد و همچنین مشکلات شناختی، عوارض گوارشی، تغییر خلق و خو، و ضعف را نیزداشته اند . طبق یک گزارش خلاصه گفته شده که "برخی از افراد بعد از حمله احساس طراوت و سرخوشی داشته، درحالی که عدهای دیگر گفتهاند که احساس افسردگی و بی قراری میکنند."
عامل بیماری میگرن
مهمترین عامل بیماری میگرن ناشناخته بوده که با این حال اعتقاد بر این است که عوامل محیطی و ژنتیکی در بیماری میگرن نقش بسزایی داشته و در دو سوم موارد این بیماری در خانوادهها وجود داشته است و به ندرت به خاطر نقص تک ژن اتفاق خواهد افتاد ودر برخی از بیماریهای روانی همچون بسیاری از رویدادهای زیستی یا محرکها با این بیماری در ارتباط بوده اند که از این دسته میتوان به: افسردگی، اضطراب، و اختلال دو قطبی اشاره نمود
عامل ژنتیکی :مطالعه و پژوهش در دوقلوها نشان داده که تاثیر ژنتیکی ۳۴ تا ۵۱٪ در احتمال ابتلا به میگرن موثر بودوه و این رابطه ژنتیکی در میگرنهایی که دارای اورا هستند نسبت به میگرنهایی که اورا ندارند قویتر است و در برخی از گونههای ویژه ژنها خطر ابتلا به این بیماری را بمیزان کم تا متوسط افزایش خواهد داد و اختلالات تک ژن که باعث به وجود آمدن میگرن میشوند اندک بوده و یکی از این گونهها به عنوان میگرن نیم فلج خانوادگی شناخته شده که نوعی میگرن با اورا بحساب می اید و از طریق کرموزوم غیر جنسی غالب به ارث رسیده است که این اختلالات با انواع کدگذاری ژنی برای پروتئینهایی که کار انتقال یون را بر عهده داشته اند، در ارتباط میباشند، اختلال ژنتیکی دیگری که در بوجود آمدن میگرن دخیل بوده سندرم کاداسیل یا کرموزوم غیر جنسی غالب سرخرگی مغزی با انفارکتوس و لولکو انسفالوپاتی خواهد بود.
محرک ها: میگرنها ممکن بوده که توسط محرکها بوجود آیند و برخی از افراد در تعداد اندکی از موارد از آنها بعنوان عامل موثر نام میبرند و برخی دیگر در اکثر موارد از بسیاری از عوامل با عنوان محرک یاد میشود، با این حال شدت و اهمیت این روابط مشخص نبوده و یک محرک میتواند بیش از 24 ساعت قبل از شروع علایم بیماری خود را نشان داده .
جنبههای فیزیولوژیکی: از میان محرکهای رایج گزارش شده میتوان به استرس، گرسنگی، و خستگی که تمام این موارد به طور یکسان در بوجود آوردن سردرد تنشی موثر بوده اشاره نمود که گفته شده که احتمال وقوع میگرنها در دوران عادت زنانگی بیشتر بوده و تاثیرات هرمونی دیگری، نظیر نخستین عادت زنانگی، استفاده از داروهای ضد قاعدگی خوراکی، قاعدگی، پیش یائسگی، و یائسگی، همچنین در این بیماری نقش داشته اند که این تاثیرات هورمونی به نظر میرسد در بوجود آوردن میگرن بدون اورا نقش بیشتری داشته وباید توجه داشت که معمولاً، میگرنها در طول دوره دوم و سه ماهه سوم یا پس از یائستگی بوجود نمیآیند.
جنبههای تغذیهای:بررسی محرکهای تغذیهای ثابت کردهاند که شواهد این بیماری بیشتر مبتنی بر ارزیابیهای فردی بوده و از این رو برای اثبات یا رد این فرضیه هر گونه محرک خاص محکم نمیباشند، مونوسدیم گلوتامیک (MSG) به عنوان یک محرک تغذیهای در این بیماری مکرراً گزارش شده اما اثبات نشده.
جنبههای محیطی: بررسی محرکهای بالقوه محیطهای درونی و بیرونی نشان داد که شواهد کلی برای اثبات تاثیر این محرکها ضعیف بوده است و با این حال پیشنهاد بر این بوده که افرادی که دچار میگرن می شوند اقداماتی پیشگیرانهای را در خصوص کیفیت هوا و نور محیطهای درونی انجام خواهند داد و همچنین عواملی نظیر رژیم غذایی نامناسب،اضافه وزن،بو ها و حتی تششع وسایل الکترونیکی ارتباطی نظیر تلفن های همراه،رایانههای همراه و استفاده بیش از اندازه از صفحه نمایشهای قدیمی موسوم به CRT نیز تاثیر بسیر زیادی در بروز سردردها داشته است.
میگرن تنها منشاء فیزیکی نداشته و اگر مرد یا زنی که از این سردرد رنج می برد، پس از مدتی تلاش اش را برای داشتن رابطه جنسی مناسب متوقف می کند و زوج ها می توانند با پیروی کردن از توصیه و کمک مشاور زندگی سالمی را داشته و با رعایت اصول کافی می توانند با این بیماری مقابله نمایند.
برخی از دلیل های دیگر سردرد میگرنی
با توجه به تحقیقات انجام شده دلایل اصلی ابتلا به میگرن هنوز معلوم نشده اما با اینحال دلایل این بیماری نه تنها به تغییرات مغزی بلکه به عوامل ژنتیکی نیز مربوط بوده و افراد مبتلا به میگرن ممکن بوده که آن را ارث برده باشند و این روزها دانشمندان معتقدند یکی از دلایل این بیماری عوامل غیرطبیعی ارثی در بخشهای خاصی از مغز بوده
برخی از عواملی که میتواند محرک شروع بیماری میگرن و حملات میگرنی باشد، شامل:
استرسهای عاطفی که یکی از معمولترین محرکهای سردرد میگرنی، استرسهای عاطفی بحساب می اید .
تغییر دادن الگوی خواب: در برخی از افراد زیاد خوابیدن و یا کم خوابی میتوانند، محرک این بیماری گردد بهترین زمان خواب بین 6تا 8 ساعت در شبانه روز می باشد.
بعضی از مواد شیمیایی و مواد نگهدارنده در مواد غذایی و برخی از مواد غذایی : خوراکی ها و نوشیدنیهای خاص از جمله، پنیرهای از قبل مانده و قدیمی، غذاهای فرآوری شده، غذاهای شور، نوشیدنی های الکلی و مواد افزودنی به خوراکی همچون نیترات در پپرونی، هات داگ و گوشتهای دودی وجود دارند ، منو سدیم گلوتامات که معمولا در پنیر یافت میشود میتوانند محرک حدود سی درصد بیماریهای میگرنی باشند.
عوامل جسمی: فعالیت بدنی شدید شامل رابطه جنسی میتواند باعث برانگیختن بیماری میگرن در افراد شود.
کافئین: مصرف بیش از حد کافئین و یا قطع ناگهانی مصرف آن میتواند باعث ابتلا به سردرد های میگرنی گردد که البته توجه باشید تغییرات ناگهانی سطح کافئین خون نگران کننده بوده وگرنه کافئین یکی از خوراکی هایی بوده که برای درمان سردرد شدید میگرنی استفاده می گردد.
داروها خاص مانند قرص های ضد بارداری و بازکننده عروق وهمچنین تغییرات هورمونی در خانم ها و دورههای قاعدگی زنان ار عومل دیگر تشدید بیماری بوده
پیشگیری از بیماری میگرن
درمانهای پیشگیرانه میگرن شامل مواردی مانند: مصرف دارو ، مکملهای غذایی، اصلاح سبک زندگی و جراحی بوده و برای کسانی که سردرد آنها بیش از دو روز در هفته بروز می نماید و توانایی تحمل داروهای ویژه درمان حملات حاد را ندارند یا افراد مبتلا به حملات شدید که کنترل آنها مشکل می باشد، پیشگیری توصیه شده است
استفاده از دارو
داروهای پیشگیری از میگرن در صورتی موثر تلقی می گردد که بسامد یا شدت حملات میگرنی را به میزان حداقل ۵۰٪ کاهش بدهد و دستورالعملها نسبتاً در رتبهبندی توپیرامات، دیوالپروکس والپروات سدیم، ایبوپروفن ، پروپرانولول و متوپرولول سازگار بوده زیرا از بالاترین سطح شواهد برای استفاده از خط اول برخور می باشند.داروی فرواتریپتان برای پیشگیری از میگرن دوران قاعدگی موثر بوده و بوتوکس برای کسانی که مبتلا به میگرنهای مزمن بوده نه افراد دچار میگرنهای دورههای ثابت گردیده است.
درمان اصلی پیشنهادی برای کسانی که دچار نشانههای خفیف تا ملایم، مسکنهای سادهای مانند داروهای ضد تورم غیر استروییدی (NSAIDها) یا ترکیبی از استامینوفن، اسید استیل سالسیلیک و کافیین بوده که اثربخشی تعدادی از NSAIDها از پشتوانه تجربی کافی برخوردار بوده
آسپرین توانایی برطرف کردن دردهای میگرنی خفیف تا ملایم را داشته و کارایی آن مشابه سوماتریپنان بوده که کتورولاک در قالب درون وریدی قابل استفاده و پاراستامول معروف به استامینوفن به تنهایی یا به همراه متوکلوپرامید، درمان موثر دیگری برای تسکین درد بوده که اثرات نامطلوب آن اندک است و مصرف استامینوفن و متوکلوپرامید در دوران بارداری بیضرر بود و مصرف NSAIDها نیز تا ابتدای سه ماهه سوم بارداری بیخطر بوده و برخی از پزشکان معتقدند که اثر روش نوین درمان سردردهای میگرنی مزمن به کمک تزریق بوتاکس موقتی بوده که بیش از چهارماه دوام نداشته.
داروها اگر برای مدت زمانی طولانی و یا با تکرر زیاد مصرف گردند مصرف آن ها می تواند منجر به زخم ها، خونریزی معده و روده و سردردهای برگشت پذیر گردد.
داروی تریپتامین: برای اغلب افرادی که به حمله های شدید میگرن مبتلا می شوند تریپتان ها داروهای انتخابی بوده که آن ها در تسکین درد، حالت تهوع و حساسیت به نور و صدا که با میگرن همراه باشد موثر هستند وداروهای این گروه عبارت هستند از سوماتریپتان(Imitrex) و ریزاتریپتان(Maxalt) و ناراتریپتان(Amerge) و Zolmitriptan(Zomig) و almotriptan یا Axert و frovatriptan یا Frova و eletriptan یا Relpax می باشند. اما اثرات جانبی تریپتان ها شامل تهوع، گیجی و ضعف عضلانی شده و مصرف آن ها برای افراد در معرض خطر سکته ها و حمله های قلبی به هیچ عنوان توصیه نمی گردد.
یک ترکیب دارویی جدید که تنها به صورت قرص یافت شده از داروی sumatriptan و داروی ناپروکسین سدیم (treximet) در سال 2008 میلادی در دسترس قرار گرفته و مصرف ترکیب این دو دارو نسبت به مصرف یکی از آن ها به تنهایی، در تسکین علائم میگرن موثرتر بوده است .
داروی دسته ارگوت ها:ارگوتامین(Migergot, Cafergot) نسبت به تریپتان ها بسیار ارزان تر است از طرفی کمتر هم موثر بوده وهمچنین به نظر می رسد که این نوع دارو بیشترین اثربخشی را برای کسانی که دردشان بیش از 48 ساعت به طول می انجامد، را داشته و داروی دهیدرو ارگوتامین(migranal) مشتقی از ارگوت ها می باشند که موثرتر بوده و عوارض جانبی کمتری را نسبت به ارگوتامین ها داشته است .
سوماتریپتان به صورت تزریق زیر پوست توسط خود فرد و یا به صورت قرص مصرف میگردد. داروهای مسدودکننده بتا آدرنرژیک یا کانال کلسیمی ، یا ضدافسردگیهای سه حلقهای برای پیشگیری از حملات ، در صورتی که حملات آن قدر شدید باشند یا تعداد آنها بسیار زیاد بوده که شما از کار و زندگی خود باز نماید و این داروها ممکن بوده که اثرات جانبی نامطلوبی داشته و امکان داشته که در همه افراد نیز مؤثر نباشند.
جدیدا با تحقیقات پزشکی دارویی به نام میگریهیل دارای یک فرمولاسیون استثنایی بوده که برگرفته از طب سنتی و دانش روزآمد پزشکی و داروسازی می باشد.
درمانهای جایگزین برای بیماری میگرن
ثابت شده که عصاره ریشه پتاسیت هیبریدوس (بتربور) برای پیشگیری از میگرن موثر بوده و همچنین طب سوزنی نیز برای درمان میگرن موثر می باشد و استفاده از طب سوزنی واقعی"موثرتر از طب سوزنی ساختگی نبوده، هر چند هم طب سوزنی واقعی و هم ساختگی ظاهراً از مراقبت مستمرموثرتر می باشند و تاثیر نامطلوب آنها نسبت به درمان با داروهای پیشگیرکننده، کمتر است.البته تاثیر فیزیوتراپی و ماساژ و استراحت در پیشگیری از سردردهای میگرنی به اندازه پروپانولول یا توپیرامات بوده و هر چند، پژوهش در زمینه روششناسی با مشکل روبرو شده و شواهد تجربی برای مزایای: منیزیم، کوآنزیم ، ریبوفلاوین، ویتامین B12 و گل مینا گل مینا وجود داشته البته از میان داروهای جایگزین، مصرف بتربور موثرتر می بوده است.
بیوفیدبک:این روش نوعی تجسم خلاق و کنترل فکر و فرآیند ذهنی بوده که معلوم شده بیوفیدبک در تسکین دردهای میگرنی موثر می باشد واین روش آرام سازی از ابزار ویژه ای برای آموزش نحوه ی بررسی و مدیریت پاسخ های جسمانی خاص مرتبط با استرس مثل کشش و انبساط عضلانی می باشد .
ماساژ:ماساژ ممکن است به کاهش تناوب میگرن کمک نماید و می تواند کیفیت خواب را بهبود کند ، لذا این امر می تواند در جهت پیشگیری از میگرن مفید و موثر باشد.حتی با قرار دادن تکه یخ بر قسمت درد میتوان تا حدی ان را بهبود بخشید.
جراحی و روش های پزشکی
ابزارهای پزشکی مانند بیوفیدبک و شبیهساز عصبی در زمینه پیشگیری از میگرن موثر واقع شده که بهویژه در صورتی که مصرف داروهای متداول ضد میگرن منع شده یا مصرف زیاد دارو مضر بوده و بیوفیدبک به افراد کمک می نماید تا بعضی از پارامترهای روانی را آگاهانه کنترل نماید و به استراحت بپردازند و ممکن بوده برای درمان میگرن مفید واقع شود و همچنین شبیهسازی عصبی از شبیهسازهای عصبی مشابه ضربانسازها برای درمان میگرنهای مزمن استفاده ممی نمایند و نتایج امیدوار کنندهای در موارد شدید به همراه داشته وجراحی میگرن که شامل برداشتن فشار از عصبهای خاص اطراف سر و گردن بوده و ممکن است گزینهای برای افرادی باشد که مشکل آنها با مصرف دارو رفع نمی گردد
تغییر سبک زندگی
با تغییر در سبک زندگی میتوان، تعداد دفعات حملات میگرنی و شدت آنها را کم نمود که این تغییرات شامل، ورزش منظم مانند ورزشی ریلکس کننده همان ورزش یوگا،مکان ارام و بدون دلهره، کاهش وزن، رژیم غذایی سالم، اجتناب از محرکهای سردرد میگرنی همچون بوها و غذاهای خاص که در شما ایجاد میگرن می نماید، میباشند
درمان میگرن با کمک زنجبیل
می توان به اندازه یک نخود پودر زنجبیل را در یک کاسه ماست ترکیب و همراه با غذا میل نموده که این کار را هر روز تکرار تا از میگرن پیشگیری شود درباره بحث زنجبیل درقسمت مواد غذایی سایت ملی کالا بیشتر توضیح داده ایم
نظرات