ملی کالا محصولات ایرانی سایتی برای نیازمندیهاودانستنیهای روز

گیاه دارویی زنجبیل درمان کننده تهوع بارداری گیاه دارویی زنجبیل درمان کننده تهوع بارداری
^Back To Top


Warning: getimagesize(http://www.negahmedia.ir/assets/uploads/pic/80736/1.jpg): failed to open stream: Connection timed out in /home3/melikala/public_html/plugins/content/smartresizer/smartresizer.php on line 606

گیاه دارویی زنجبیل

 

گیاه دارویی زنجـبیل یا زنجفیل یا شنگویریک  Ginger گیاه خوراکی،گیاه ادویه ای است.زنجبیل از گیاه زرد رنگ دارای رگه‌های بنفش با نام علمی Zingiber officinale میباشد. اگرچه معمولاً از زنجبیل به عنوان ریشه آن گیاه نام برده می‌شود ولی در اصل قسمت مورد استفاده گیاه ساقه متورم شده زیرزمینی بوده که «ریزوم» نامیده شده.جنس زنجبیل سرده‌ای از تیره زنجبیلیان علفی ایستاده چندساله با حدود هفتاد گونه بومی آسیای جنوب شرقی و با ساقه باریک و نی‌مانند و برگ‌های سرنیزه‌ای سـبز براق که از زمین‌ساقه‌ای غده‌ای رویده و گل‌های آنها سبز مایل به زرد با لبه‌ای ارغوانی و لکه‌های کرم‌رنـگ و گل‌آذین مخروطی بوده که کوچک و سنبله‌ای متراکم میباشد و در تابستان از زمین ساقه بیرون زده و برای کشت آن میتوان سرتاسر نقاط گرمسیری آن را كشت کرد.

 

ساقه های ریشه دار زنجبیل دیمه ای به هم پیچیده،ضخیم و قهوه ای روشن  میباشد و می توانید از بازار محلی نیز آن را تهیه کنید.از آنجا یه زنجبیل نوعی گیاه زیرزمینی بشمار می اید لذا ساقه ریشه دار این گیاه بخشی از ساقه اصلی بوده و برحسب انفاق در زیرزمین رشد و نمو پیدا و.ریشه اصلی این گیاه از گره های موجود روی ساقه های ریشه دار آن کرده وبالای سطح زمین ساقه های 12 اینچی دارای برگهای طولانی، باریی،یج و معوج و سبز با گلهای سفید و سبز مایل به زرد قرار داشته.

گیاهشناسی زنجبیل:

گیاهی دوساله یا چند ساله  دارای ریزومهای خزنده و ساقه ای یکساله به طول 30 سانتی متر تا 1 متر می باشد.ساقه این گیاه توپر بوده راست و استوانه ای شکل است که توسط غلاف غشائی متراکم و فلس مانند احاطه می گردد. برگ های این گیاه به فرم سرنیزه ای، فاقد دمبرگ، نوک تیز وبه طول 20 سانتی مترو عرض 2 سانتی متر قابل مشاهده بوده اند.برگ ها بطور متناوب بر روی غلاف ساقه قرار گرفته،ساقه گل دهنده که حاوی گل اذین سنبله بوده و به موازات ساقه اصلی وبه طول 30 سانتی متر مشاهده می گردد و مانند ساقه اصلی از فلس های نازک وغلافهای غشائی متراکم پوشیده شده و گلهای زنجبیل به رنگ زرد مایل به سبز و منقوش به لکه هایی ارغوانی یا زرد بوده ودر هر برا کته 2 تا 3 عدد از آنها محصور می باشند. بطور متوسط در هر گل آذین 12 تا18 گل وجود دارد و تنها یکی از سه پرچم گل بارور می شو، میوه آن بصورت کپسول کشیده بوده و دوره رشد این گیاه بین 9 تا 10 ماه می باشد.

ترکیبات شیمیایی زنجبیل

ترکیبات موجود در زنجبیل شامل 4/2 درصدپروتئین و آمینو اسید ، 3/12 درصد کربو هیدرات هایی چون نشاسته ، گلوکز وفروکتوز ، 2/1 درصد مواد معدنی مثل کلسیم ، فسفر ، آهن ، سدیم ، پتاسیم و منیزیم ، چربیها ویتامینهایی چون تیامین ، ریبوفلاوین ، نیاسین ، ویتامین a ، ویتامین c ،1 تا 3 درصد اسانسهای روغنی شامل سیترال ، سینئول ، زینجیبرین ، ژرانیول ، ژرانیول استات ، بورنئول ، لینالول ، استات زینجیبرول و می باشد .

تاریخچه زنجبیل:

زنجبیل از زمانهای دور مورد استفاده بوده و هنوز هم در طب سنتی چین نقش مهمی را ایفا  و در طب‌سنتی هند، آیورودا، در مکتب طب سنتی ایران بعنوان یکی از مهم‌ترین گیاهان دارویی از نظر جنبه‌های درمانی کاربرد دارد. در ایران باستان نیز این گیاه با نام ژنگویر شناخته شده و کاربرد داشته و از ایران و کشورهای عربی به سوی غرب سفر کرده. در غرب پزشکی یونانی به نام «دیوسکوریدس» نخستین بار در سده یکم میلادی کاربرد درمانی زنجبیل را ثبت ، گرچه سده‌ها پیش از آن این گیاه عطردار از کشورهای خاور دور به اروپا صادر و تا سده‌های میانه، به عنوان یک ماده اولیه آشپزی در اروپا کاملاً شناخته شده بکار میرود.

این گیاه در بیشتر مناطق استوایی کشت و آشنایان با پزشکی هندی آیورودا از آن به عنوان داروی جهانی نام می‌برند، این امر نه تنها به خاطر خواص ضد قارچی، ضد باکتری آن ، بلکه به خاطر اثر تسکین بخش آن بر روی دستگاه گوارش هم هست، که اینها باعث شده هندیان بیش از ۲۰۰۰ سال زنجبیل را مصرف و یکی از بهترین شفابخش‌های طبیعی برای درمان بیماری‌های مسافرت، حالت تهوع و سرگیجه در غرب مطرح شده و برخلاف بعضی داروهای مرسوم این بیماری‌ها هیچ عوارض جانبی منفی ندارد.

در تحقیتی  که در دانمارک انجام شده به چهل نفر از دانشجویان نیرو دریایی یک گرم پودر زنجبیل و به چهل نفر دیگر مقداری دارونما داده و مشاهده زنجبیل به مراتب در کاهش دفعات استفراغ و از بین بردن عرق سردمند بوده. بعضی کارشناسان، زنجبیل را برای درمان تهوع صبحگاهی دوران حاملگی توصیه و البته لازم به تذکر است در این خصوص همیشه با پزشک مشورت شود.

خواص دارویی زنجبیل:

زنجبیل فواید فراوانی برای سلامتی دارد مثلا: زنجبیل می‌تواند باعث جلوگیری از تهوع ناشی از عمل جراحی و شیمی درمانی گردد، مطالعات بالینی در لندن انجام شده نشان داده که مصرف یک گرم پودر زنجبیل در جلوگیری از حالت تهوع و استفراغ بعد از عمل جراحی به اندازه داروهای آرام‌بخش مرسوم موثر میباشد.

خاصیت گرم کنندگی و فعال کنندگی زنجبیل آن را به عنوان شفابخش خانگی معرفی شده  واگر به کشیدگی عضله دچار شده‌اید، گلودرد دارید و یا از بیماری مسافرت در رنج اید برای خود یک تونیک زنجبیل درست و میل کنید تا به قدرت شفا بخش فوق العاده آن پی ببرید،

زنجبیل را می‌توان به آب گرم اضافه نمود و در مواقع سرمازدگی پاها را در آن قرار (برگ‌ها یا پودر زنجبیل در آب گرم و قرار دادن پاها در آن که بیشترین تماس را به هنگام راه رفتن با برف دارند توصیه میگردد)و در مواقع دندان درد می‌توان آن را جوید و هنگام گلو درد از غرغره آن استفاده نمود، همچنین برای درمان سرماخوردگی آن را به آب گرم، لیمو و عسل افزوده شده.

اگر علاقه‌ای به استفاده از این محلولها ندارید می‌توانید آن را پس از خرد کردن برای تسکین سردرد به ناحیه پیشانی مالیده و روغن زنجبیل را می‌توان با روغن های دیگر رقیق و برای تسکین دردهای ناشی از کشیدگی ماهیچه آسیب دیده روی آن ماساژ تا گردش خون را بهبود ببخشد و باعث تسکین درد شود . بعد از قطع ساقه ریشه دار دلیل سودمند بودن زنجبیل اجزای تشکیل دهنده اصلی زنجبیل شامل نشاسته، اسانس ها مانند :شوقول،بنزابولن، زینجیبرن (zingiberen) که به زنجبیل بوی خاص داده و رزین بوده و به نظر می‌رسد بیشتر ارزش درمانی زنجبیل به واسطه ترکیبات ادویهای آن یعنی جینجرول‌ها (Gingerols) است که طعم تندی دارد .

زنجبیل تازه را برای سرماخوردگی و آنفلوآنزا استفاده و زنجبیل خشک شده را جهت درمان سرگیجه و تهوع مصرف ،   قرص آن را برای درمان آرتریت و درمان کننده مشکلات گردش خون بکار میرود. زنجبیل یک ضدانعقاد کننده قوی بوده و تا حدودی قوی تر از آسپرین نیز محسوب میگردد ،پاره ای از انواع دردهای قاعدگی را درمان میکند بطوری که شربت زنجبیل یا چای زنجبیل در بدن گرما تولید نموده  و بدین وسیله مواد سمی و زائد بدن را بصورت عرق از بدن خارج ساخته و برای خانم هایی که عادت ماهیانه آنها عقب می افتد، نیز تجویز میشود .

مقوی کننده قلب ، محرک جریان گردش خون و محرک هضم غذا میباشد و مواردی چون خاصیت ضدسرفه، ضد لخته شدن خون و ضدالتهاب را برای آن یادآور میشوند.درمان بیماری  اختلال در عملکرد دستگاه گوارش و افزایش سیستم عصبی بدن را باعث میشود. چند قطره از تونیک زنجبیل می‌تواند موضع مورد نظر را که دچار گرفتگی یا اسپاسم شده  را با ان ماساژ و مالش دهیم درمان کنید.زنجبیل تازه دارای  پوست نازک و لطیفی است بطوری که حتی احتیاجی به کنده پوست آن نیست و هرچه کهنه‌تر شود پوستش ضمخت‌تر و کلفت‌تر میگردد.

 از دردهاي شكم در زمان قاعدگي رنج مي‌بريد: براي بهبود دردها مي‌توانيد نوشيدن چاي زنجبيل را امتحان و مطالعه‌اي كه نتايج آن در ژورنال طب مكمل و جايگزين به چاپ رسيده، نشان داده كه مصرف زنجبيل به اندازه مصرف قرص ايبوبروفن در تسكين دردهاي ناشي از قاعدگي موثر میباشد. دو قاشق سوپخوري ريشه زنجبيل تازه را به مدت 15 دقيقه در آب خيس کرده و سپس آن را صاف و به همراه چند قطره عسل يا آبليمو نوشیده.

جوان كننده پوست

خاصیت شگفت‌انگیز گیاه زنجبیل در پیشگیری از ابتلا به سرطان به ویژه سرطان روده بزرگ است. براساس تحقیقاتی که صورت گرفته در ترکیب گیاه زنجبیل ماده‌ای به نام zingiberen وجود داشته  که علاوه بر ایجاد طعم و مزه، از رشد سلول‌های سرطانی در انسان پیشگیری نموده وبه همین دلیل است که درمانگران طب سنتی هند مصرف این ادویه را در تهیه غذاهای روزانه به مخاطبان خود توصیه مینمودند.

 درمان میگرن با کمک زنجبیل:به اندازه یک نخود پودر زنجبیل را در یک کاسه ماست ترکیب و همراه با غذا میل شود، این کار را هر روز تکرار تا از میگرن پیشگیری شود.

تسکین درد با کمک زنجبیل: افرادی که با شروع اولین علائم میگرن یا سردرد زنجبیل مصرف نموده  درد کمتری را احساس می‌کنند. به خاطر اینکه ترکیبات موجود در زنجبیل باعث مسدود شدن ترشح هورمون‌های التهاب زا شده. نتایج بررسی‌های دیگر نیز نشان می‌دهد زنجبیل می‌تواند به بهبود و تسکین آرتریت کمک کند.

به عقیده‌ی محققان افرادی که از آرتروز یا پولی آرتریت روماتوئید رنج میبرند و روزانه پودر زنجبیل میل کنند درد و تورم کمتری در مفاصل خود احساس خواهند کرد و از بزرگترین شرکتهای داروسازی جهان  در سال های اخیر موفق به ساختن دارویی مرکب از گلوکز آمین ، منگنز ، منگنز گلوکنیت و زنجبیل برای درمان التهاب مفاصل ، استئوآرتریت ، نقرس و کمر درد بکارمیرود  که این دارو AB ORIOSTIN نام داشته و موجب درمان طبیعی ورم مفاصل می گردد.

مجموعه از این داروها با فرمول گلوکز آمین سولفات به میزان750 میلی گرم ، منگنز گلوکنیت به میزان 5/45 میلی گرم ، منگنز به میزان 5 میلی گرم ، پودر ریزوم زنجبیل به میزان 200 میلی گرم با یکدیگر ترکیب و این دارو به صورت کپسول هایی دربسته های60 تایی به بازار ارائه و با توجه به اینکه با افزایش سن انسان و بروز پیری میزان گلوکز آمین موجود در بدن انسان کاهش یافته  و بدلیل کاهش میزان این ماده انسان ها در هنگام پیری دچار رماتیسم و تقرس و سایر عوارض اسکلتی می شوند. بنابراین استفاده از این کپسول ها در افراد مسن برای جبران میزان گلوکز از دست رفته بسیار مفید بوده. هر فرد روزانه می تواند 1تا2 کپسول را بعد از غذا استفاده نماید و تاثیر ان را در درمان بیماری خود ببیند.

زنجبیل و درمان نفخ:اگر همیشه نفخ می‌کنید توصیه میشود به چای خود کمی زنجبیل اضافه و یا اینکه یک تکه‌ی کوچک زنجبیل تازه و پوست‌کنده جویده. همچنین برای جلوگیری از نفخ حاصل از خوردن حبوبات یک تا دو ورقه‌ی نازک زنجبیل تازه را به غذای حاوی این مواد اضافه وخواهید دید که حالت نفختان به میزان قابل‌توجهی کاهش پیدا نموده.

زنجبیل برای پیشگیری از سرطان: در گذشته مردم از قحطی وبا و یا طاعون و غیره می‌مردند متاسفانه امروزه سرطان بلای جان انسان شده و به نظر می‌رسد که چاره‌ای جز تلاش برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری مهلک نیز وجود ندارد. نتایج پژوهش‌های متعدد نشان می‌دهد که زنجبیل حاوی ترکیباتی میباشد که خواص ضدسرطانی دارند. محققان مشاهده کرده‌اند که زنجبیل با سلول‌های سرطانی تخمدان مقابله و نتایج بررسی‌های دیگر نیز نشان می‌دهد که مصرف زنجبیل تازه باعث کاهش التهاب‌های کولون روده شده.

زنجبیل و کاهش قند خون :نتایج تحقیقات نشان داده که پودر زنجبیل در افرادی که از دیابت نوع 2 رنج می‌برند باعث کاهش قند خون می‌شود و اگر شما نیز از این بیماری رنج می‌برید و نگران میزان قند خونتان هستید با پزشک معالجه‌ی خود در خصوص مصرف زنجبیل مشورت نماید و پزشکتان تشخیص دهد مصرف این ادویه با داروهایتان تداخل ایجاد نکند می‌توانید از آن برای کنترل هر چه بیشتر قند خونتان استفاده نمایدو در برخی موارد مصرف زنجبیل می‌تواند تأثیر خطرناکی روی میزان انسولین بدنتان داشته.

درمان سرماخوردگی  به کمک زنجبیل:یکی از رایج‌ترین بیماری فصل زمستان میتوان شربتی را تجویز با ترکیب زنجبیل و عسل و آبلیموی تازه تولید و برای تهیه این شربت مقدار مشخصی از زنجبیل را با آب‌لیموی تازه و مقداری عسل با  یک لیوان آب گرم ترکیب كرده و برای تسکین دردهای ناشی از سرماخوردگی به بیمار توصیه می شود.

علاوه بر آن ضمادی که با ترکیب همین مواد از سوی درمانگران چینی تهیه میگردد، به صورت موضعی در محل مالیده و برای درمان و تسکین دردهای ناشی از سرماخوردگی بسیار مناسب بوده. از برگ‌های زنجبیل در تسکین التهاب و تورم گلو استفاده میگردد و به توصيه درمانگران، در زمان ابتلا به سرماخوردگی می‌توان چند برگ گیاه زنجبیل را بجوید یا عصاره به دست آمده را از برگ‌های آن را غرغره کرده و از خواص آن برای درمان التهاب‌ها و تسکین دردهای گلو بهره مند شوید و  اگر چه امروزه بسیاری از کارخانه‌های تولید دارو و فرآورده‌های دارویی تونیک‌ها و شربت‌هایی با منشاء گیاهی و با کمک زنجبیل و برگ‌های آن تهیه که قابلیت جایگزین شدن دارد و به جای شربت‌ها و فرآورده‌های دارویی شیمیایی برای درمان التهاب، خشکی و دردهای ناشی از گلودرد و سرماخوردگی بکاربرده میشود.

مضرات مصرف زنجبیل :در افرادی که دچار زخم معده و یا زخم دوازدهه هستند و یا هم‌زمان با مصرف داروهای ضد انعقاد استفاده میکنند می‌تواند باعث رقیق شدن خون شود که اکیداً  برای چنین افرادی منع شده.

همچنین در مورد استفاده از گیاهان دارویی، بویژه اگر به نوزاد خود شیر می‌دهید یا باردار هستید با پزشک خود مشورت نمایند.به دلیل طبع گرم آن امکان سقط‌جنین وجود دارد البته مصرف این گیاه در حد نیاز برای زنان باردار مشکلی را ایجاد نمیکند و باعث تسکین حالت تهوع در زنان باردار نیز میشود.

بدلیل طبع گرم ان چون بدن گرمای بیشتری  را تولید میکند. امکان بروز التهاب در دهان و مخاط بیشتر شده و ایجاد سوزش یا خارش میکند و اگر شما با مصرف زنجبیل احساس التهاب و سوزش در دهان داشتید از مصرف آن پرهیز نمایید. اگر مشکل خونریزی داشته باشید و یا از داروهای رقیق‌کننده‌ی خون استفاده کنید بهتر است از مصرف زنجبیل بپرهیزید. افرادی که دچار سنگ صفرا هستند از مصرف زنجبیل بپرهیزید زیرا مصرف بیش از حد آن نیز می‌تواند سبب گرمازدگی جزئی در افراد شود.

میزان مصرف زنجبیل

بطور کلی نباید روزانه بیشتر از دو تا چهار گرم زنجبیل مصرف زیرا علاوه بر میزان زنجبیلی كه مصرف می كنید ممكن است مقداری از این ماده را نیز از طریق برنامه غذایی یعنی از موادی نظیر آبجو زنجبیل، نان شیرینی زنجبیل دار،نان زنجبیل دار یا مواد غذایی مخلوط و سرخ شده جذب و.اگر زنجبیل تازه مصرف می كنید،حتماً مقدار مصرفی را وزن كنید تا تقریباً دریابید كه چه حدی از آن معادل 2 تا 4 گرم باشد وزیادی ان برای سلامتی مضر لست. میتوان برای درمان،تهوع،گاز معده یا سوء هاضمه روزانه 2 تا 4 گرم ریشه تازه یعنی معادل 0/25 تا 1 گرم پودر ریشه ویا 1/5 تا 3 میلی لیتر تنتور آن را مصرف وبرای پیشگیری از استفراغ، هر 4 ساعت یك گرم پودر زنجبیل یعنی نصف قاشق چایخوری و یا معادل آن یا روزانه سه بار دو عدد كپسول زنجبیل(یك گرم) مصرف شود.البته می توانید یك تكه هشت گرمی زنجبیل تازه را بجوید.برای بیماریهای ناشی از سرماخوردگی،تب ناشی از آنفلونزا،گلودرد،گرفتگیهای ناشی از قاعدگی یا سردرد،دو قاشق غذاخوری از دم كرده زنجبیل یا چندین ورق از ساقه ریشه دار تازه آن را بخور داده.برای درمان درد ورم مفاصل از آب عصاره یا چای زنجبیل تازه به میزان روزانه 4 گرم مصرف ویا روغن آنرا روی مفصل دردناك مالیده یا ریشه تازه آنرا در ضماد داغ یا گازهای ضمادی قرار داده و روی نقاط دارای درد گذاشته شود.

دمنوش زنجبیل:

ریشه زنجبیل اگر خشک بتشد پودر و پوست تازه ونرم ان را رنده کنید را با نصف قاشق چایخوری رنده شده،بشورید و در آب گرم یا با ریختن نیم لیتر آب جوش روی 30 گرم ساقه ریشه ریخته و چای زنجبیل را درست و مصرف نموده و چای مورد نظر به مدت 15 دقیقه دم کشیده و سپس روزانه دو لیوان از آن را میل کنید. چای زنجبیل هر چه بیشتر دم کشیده طعمش تندتر می‌شود، حتی می‌توان آن را بعد از سرد شدن در یخچال قرار داد و مانند یک نوشابه سرد بنوشید.

ماسک پوست زنجبیل:

خواص این گیاه دارویی باعث شده که پوست در برابر سرماي زمستان محافظت و چربي‌هاي ضروري موجود در اين ماده غذايي باعث شده جريان خون در بدن افزايش و طراوت و تازگي بخشيدن به پوست را قایل میشود. برای تهیه ماسک مي‌توانيد 4 اونس نمك فرنگي( Epsom Salt)، يك قاشق سوپخوري آبليمو و يك قاشق سوپخوري زنجبيل ريز خرد شده را با هم مخلوط و سپس آن ها را با فواصل 15 ثانيه‌اي در مايكروويو قرار داده تا گرم شودوبعد اين مخلوط را به همه پوست‌تان بماليد و بعد شسته. زنجبيل به پوست شما درخشندگي مي‌دهد و ويتامين C موجود در آبليمو به پوست‌تان نرمي و لطافت بخشیده.

کاشت زنجبیل درخانه:

زنجبیل تازه را در آب گرم به مدت یک شب بگذارید بماند و خیس بخورد و گلدانی با ابعاد تقریبا ۳۶ سانتی‌متر قطر و ۱۲ سانتی‌متر عمق انتخاب کنید و آن را با خاک مقوی و  کود و آب پر کرده  تا ۳ عدد زنجبیل متوسط را در گلدانی به این ابعاد می‌توانید کاشته وزنجبیل‌ها را در داخل خاک گلدان قرار داده وازهم با فاصله گذاشته و گلدان را در دمای هوایی بین ۷۵ تا ۸۰ درجه فارنهایت ودمای 23-40 درجه گذاشته که  گیاه در هوای سرد به هیچ عمل عمل نیامده ، نور خورشید هم باید معتدل  و غیر مستقیم باشد.در آغاز کار خیلی کم به آن آب داده و سپس هنگامی که جوانه زد آبیاری را بیشتر کنید. در زمستان آبیاری را بسیار کم کنیدزیرا گیاه به خواب زمستانی میرود. و در زمستان که گیاه زیر خاک قرار گرفته و به آن آب ندهید و سعی کنید گلدان را خشک نگه داشته و در طول ۱۰ تا ۱۲ ماه برگهای  شما به قد ۵۰  تا ۶۰ سانت رسیده. جوانه‌های تازه را تنک کرده و اگر دوست دارید می‌توانید در جای دیگر کاشته،ریزوم هایی که جلوی همین گیاه به وجود امده را میتوانید از زیر خاک برش دهید و از آنها استفاده شود.

کاشت ، داشت زنجبیل:

کشت زنجبیل بصورت مخلوط در کشت زارهای فوفل به دلیل وجود شدت نور نسبتاً کم ، درجه حرارت مناسب خاک و هوا ، رطوبت نسبی بالا ، نسبت به کشت این گیاه بطور انفرادی محصول بهتری را به دست ما داده وخاک سبک شنی – لومی مناسبترین نوع خاک برای رشد زنجبیل می باشد و خاکهای سنگین رسی و شنی زبر برای کاشت این گیاه نامناسب بوده است . این گیاه به عناصر غذایی زیادی نیاز دارد و خاک مزرعه باید بسیار حاصلخیز باشد . این گیاه در شرایط غرقابی و خاکهای شنی دارای قابلیت درشت عملکرد خوبی نداشته است . مساعد ترین درجه حرارت خاک برای جوانه زنی ریزومهای بذری این گیاه 25 تا 30 درجه سانتی گراد می باشد و در درجه حرارتهای کمتر زمان بیشتری برای جوانه زنی لازم است .

روش تکثیرزنجبیل : برای تکثیر زنجبیل ریزومهای گیاه را که شامل یک جوانه و به طول 5/2 سانتی متر می باشد . در زمین می کارند که نسبت به ریزومهای بزرگتر محصول بهتری داده و زمان کاشت ریزومها تقریباً در اوایل بهار می باشد بصورت دیمی بوده . برای کاشت این گیاه از طریق آبیاری ریزومها را در اواخر پاییز تا اوایل زمستان کاشته وفاصله کاشت به میزان 30 سانتی متر بین ردیفها و 15 تا 20 سانتی متر روی ردیفها می باشد وعمق کاشت بین 4 تا 5 سانتی متر می باشد . میزان ریزوم مورد نیاز برای کاشت یک هکتار زمین 1000 تا 1200 کیلوگرم بوده و برای تحریک جوانه زنی ریزومها آنها را به مدت 5 دقیقه در agallol 100 گرم یاAgrymycin 188 همراه با Kealux 6 میلی لیتر همراه با sendovito 15لیتر در 300 لیتر آب و پس از انجام این عملیات در سایه خشک می گردندد و در زمین کاشته می شوند . پس از کاشت مالچ پاشی صورت گرفته و در هندوستان مالچ پاشی با برگ سبز به میزان دو برابر عملکرد محصول را افزایش داده . از مزایای دیگر مالچ پاشی حفظ رطوبت خاک تا عمق 1 تا 2 سانتی متر می باشد . بر طبق مطالعات انجام شده در هندوستان ، مالچ پاشی با برگshasin نسبت به مالچ پاشی با برنگ مانگو ، کاه و کلش برنج و عدم مالچ پاشی ، اثر بهتری بر افزایش عملکرد گیاه دارد . مالچ پاشی در دو مرحله بعد از کاشت نیز45 تا 60 و 90 تا 120 روز بعد از کاشت باید صورت گرفته است. میزان مالچ مورد نیاز 15 تا 20 تن در هکتار بوده .

کودها و عناصر غذایی مورد نیاززنجبیل : بر طبق مطالعات انجام شده در Kerala هندوستان زنجبیل با افزایش 30 تن کود دامی در هکتار که قبل از کاشت باید بواسطه شخم زدن با خاک مخلوط و همچنین افزایش کودهای اوره به میزان 75 کیلوگرم در هکتار ، p2 o5 به میزان 50 کیلوگرم درهکتار 60 روز و 120 روز بعد از کاشت به زمین افزوده و همچنین 50 کیلوگرم کود پتاسه درهکتار ، بهترین عملکرد را داشته است اما لازم به ذکر است که کود فسفر برای افزایش عملکرد بسیار ضروری بوده است.

آفات و بیماریهای زنجبیل: زنجبیل به بیماری پوسیدگی نرم که همان پوسیدگی ریزوم مبتلا و عامل این بیماری که در طول مدت ذخیره زنجبیل در انبار بدان حمله می کند نوعی قارچ به نام pythium ophanidermatum می باشد که بین 80 - 60 درصد به محصول زنجیل خسارت می زند . این بیماری را می توان با استفاده از سرازان 25 درصد کنترل کند و. بیماری زردی زنجبیل که منجر به زرد شدن برگها ی این گیاه می شود و از پایین گیاه شروع می شود و به طرف بالا پیش می رود نیزدر زنجبیل مشاهده می شود . برعکس زنجبیل های مبتلا به بیماری پوسیدگی نرم ، زنجبیل های مبتلا به بیماری زردی پس از مدتی خشک می شوند . ریزومهای مبتلا به بیماری پوسیدگی ریشه پس از مدتی به رنگ کرمی در می ایند و حالتی نرم پیدا نموده  و قادر به رشد نمی باشند که برای کنترل این بیماری باید ریزومهای بذری را در محلول قارچ کش 45-m dithane 3/0 درصد یا benalate به مدت دو ساعت بخیسانیم و آنها را کاشته . پس از به کار بردن این قارچ کشها باید یک آبیاری در زمان کاشتن و یک آبیاری در روز پانزدهم پس از کاشتن صورت و لاروهای ساقه خوار، برگ خوار ، میوه خوار و ریشه خوار پروانه ها به زنجبیل حمله کرده  . لاروساقه خوار و برگ خوار ار زنجبیل که یکی از آفت های مهم این گیاه می باشد و باعث از پا در آمدن گیاه می شود ، به زنجبیل حمله می کند که نام علمی آن  conogethes punctiferalis می باشد و راه مبارزه با آن استفاده از سم حشره کش endrin 5/0 درصد می باشد . برداشت زنجبیل : در زمانیکه قسمت هوایی گیاه در پایان دورۀ رشد شروع به خشک شدن کردندریزومها آماده برداشت هستند . ریزومها بعد از برداشت از هم جدا می شوند و باید شسته شوند در غیر این صورت محصول نهایی که زنجبیل سفید ، بدست نمی آید . در صورتی که تقاضای بازار برای زنجبیل سبز زیاد بوده ، زنجبیل را باید زودتر از موعد مقرریعنی 15 تا 20 روز قبل از رسیدن کاملبرداشت کنند وریزومهای سالم و گوشتالو را به مدت 30 دقیقه در سراسان 25 % قرار می دهند تا از بیماریهای قارچی انباری در امان بمانند و سپس آنها را در سیلو نگهداری کنند رطوبت زنجبیل خشک حداکثر باید 10 % باشد . زنجبیلهای خشک شده در کیسه های کاغذی بسته بندی شده و مناسب ترین دما برای نگهداری آنها در انبار 35 تا 38 درجه سانتی گراد می باشد .

 تهیه زنجبیل خشک : زنجبیل سبز را 2 یا 3 بار کاملاً در آب شسته می و سپس برای یک روز در آب خیسانده می شود . روز بعد پوست ریزوم با چاقوهای کوچک از جنس خیزرانبدقت کنده  شده و باید مواظب باشیم که فقط پوست خارجی را کنده و در اثرآسیب دیدن پوست زیرین عصاره روغنی از دست رفته و بعد از کندن پوستریزوم زنجبیل ان را به دقت ان را شسته و در آفتاب خشک میکنند. برای بهبود کیفیت محصول زنجبیل سفید ، ریزومها را به مدت چند دقیقه در محلول آب آهک 3 درصد می خیسانند و سپس با گوگرد ضد عفونی و سپس خشک میکنند. این عمل برای افزایش کیفیت زنجبیل سفید به میزان 18 تا 20 درصد تا دو بار تکرار مینمایند.برای برداشت ان از ساقه های زیر زمینی و برگ ان استفاده میکنند.

 

نظرات  

0 # nasrin 1394-09-12 21:28
من همیشه تو ماشین مخصوصا مسافرتا حالت تهوع میگرفتم ..مطلب رو خوندم زنجبیل استفاده کردم انصافا حالت رفع تهوع م خیلی بهترشده .مرسیییییییییی
پاسخ

اضافه کردن نظر


کد امنیتی
تازه سازی

Copyright © 2015. ملی کالا  Rights Reserved.