جزیره زیبا و گردشگری کیش یکی از جزیرههای خلیج فارس میباشد جزیره کیش از مناطق بسیار زیبا برای گردشگران داخلی و خارجی میباشد که سالانه میلیون ها نفر گردشگر را به خود جذب میکند.این منطقه از توابع بخش کیش، شهرستان بندر لنگه در استان هرمزگان در جنوب ایران است. در گذشته این جزیره را به نام قیس میخواندند به شهروندان جزیره کیش، کیشوند گویند. شکل این جزیره بیضوی مانند و در ۱۲کیلومتری کرانه ی شیبکوه جای گرفته ومحیط آن ۴۴ کیلومتر و با طولی در حدود ۱۵٫۴۵ کیلومتر و عرضی حدود ۷٫۵ کیلومتر، مساحتی معادل ۹1 کیلومتر مربع بين مختصات جغرافيايی 53 درجه و 53 دقيقه تا54 درجه و 4 دقيقه طول شرقي از نصف النهار گرينويچ و 26 درجه و 29دقيقه تا 26 درجه و 35 دقيقه عرض شمالی واقع شده است. ارتفاع بلندترین منقطه این جزیره درحدود ۳۵ متر از سطح دریا میباشد کهاز نظر پستی و بلندی تقريبا مسطح است.
این کیش فاقد رودخانه دائمی است اما تعداد زیادی منابع آب شیرین زیرزمینی دارد و نزدیکترین بندر ایران به جزیره ی کیش، بندر چارک بوده که فقط با این جزیره ۱۸ کیلومتر فاصله دارد.مسافت بین کیش تا تهران پایتخت ایران از راه هوایی ۱۰۵۲ کیلومتر، تا بوشهر از راه دریایی ۶۷۵ کیلومتر، تا بندرعباس ۲۵۰ کیلومتر، تا بندر لنگه ۹۰ کیلومتر و تا جزیره هندرابی ۲۸ کیلومتر است. تاریخچه این جزیره از آنچه در کتب تاریخی بازگو شده برمیآید که از زمان هخامنشیان و سپس اشکانیان و ساسانیان، جزیره ی کیش تحت تسلط ایران بوده و با گسترش اسلام، این جزیره بهدست خلفای اموی افتاده واین وضع تا سال ۲۴۹ هجری قمری ادامه یافت همچنین در این سال، یکی از ایرانیان اهل ری بر خلیفه خروج و تمامی جزایر خلیج فارس و بحرین، ازجمله کیش را تسخیر کرد و بر این اساس حاکمیت معنوی ایرانیان بر کیش از نامههای نگاشته توسط ایشان به زبان پهلوی کاملاً مشهود است.
از دوران حکومت آلبویه کیش مجدداً به حکومت ایرانی بازگشت و بعدها در زمان سلجوقیان و اتابکان فارس و سپس ملوک هرمز و آلمظفر و تیموریان، این وضع ادامه پیدا کرد.در دورهی سلجوقیان، کیش به بزرگترین مرکز تجاری خلیج فارس تبدیل شد. در همین دوران، قیاصره در کیش به قدرت رسیدند. ایشان که در ابتدا بسیار فقیر بودند، با دزدی دریایی پایههای اقتصادی حکومت خود را مستحکم نمودند،حاکمان قیاصره که بر این جزیره حکمران بودند از نسل شخصی هستند به نام «قیس» این شخص از شهر سیراف که در منطقهی «بنیخالد النّصوری» قرار دارد آمده بودند. آخرین حاکم جزیرهی کیش یا «قیس»، از نژاد قیاصره بودهاند: مَلِک سلطانبن مَلِک قوامالدینبن مَلِک تاجالدینبن مَلِکشاهبن قیسبن مَلِک جمشید او بهدست سیفالدین ابونصر علیبن کیقباد، حاکم جزیرهی «هرمود»، به امر اتابک ابوبکر در تاریخ ۱۲ جمادیالثانی سال ۶۲۶ ه. ق (سهشنبه ۲۵ اردیبهشت ۶۰۸ خورشیدی) به قتل رسید، و با کشته شدن مَلِکسلطان، آخرین حاکم کیش، حکم سُلالهی قیاصره بر کیش برای همیشه پایان گرفت.
از سال ۹۱۲ تا ۱۰۳۱ این جزیره نیز هم چون جزیره هرمز به دست پرتغالیها افتاد و سرانجام در این سال، امام قلی خان، سپهسالار شاه عباس موفق به فتح خلیج فارس و بحرین و همه جزایر آن شدو از آن پس کیش یکی از جزایر ایرانی خلیج فارس شناخته میشود. تا سالهای آغازین حکومت محمدرضا پهلوی، کیش مرکز صید ماهی و مرکز تجارت مروارید خلیج فارس بوده و با ورود مروارید ژاپن به بازار ایران، به تدریج از اهمیت مروارید کیش کاسته اهمیت خود را از دست داد و در سال ۱۳۴۹ هیئتی از مشاوران ایرانی و آمریکایی، جزیره کیش را مورد بازدید قرار و با توجه به ویژگیهای طبیعی، سواحل زیبای مرجانی و آبهای زلال اطراف آن، این مکان را به عنوان مرکز توریستی بینالمللی انتخاب شد. محمدرضا شاه با استفاده از بودجه دولت اقدام به توسعه جزیره کیش کرد. به دستور شاه تمام زیرساختهای مدرن از جمله هتل، نمایشگاه بینالمللی، فرودگاه، کازینو و اقامتگاهی برای استفاده شاه و خانوادهاش ساخته شد وبه گفته اسدالله علم، تاقبل از انقلاب ایران، جزیره کیش با هوای مطبوعش در زمستانها به عنوان محل اقامت و تفریح خانواده سلطنتی مورد استفاده قرار میگرفت. در سال ۱۳۶۱ این منطقه به عنوان نخستین منطقه آزاد اقتصادی کشورایران برگزیده شد.
امروزه اقتصاد کیش برپایه گردشگری و تجارت استوار میباشد جزیره کیش دارای بیش از ۸۲۰۰ تخت اقامتی است که بیشترین تراکم امکانات اقامتی در ایران را دارد ، عدم نیاز به دریافت ویزای ورود برای کلیه ی اتباع خارجی، یکی از زمینههای ورود گردشگران خارجی است، اما بهدلیل وجود محدودیتهای اجتماعی، بهویژه گردشگرانِ زنِ خارجی کشش کمتری به این جزیره دارند. همچنین موقعیت منطقهی آزاد اقتصادی این جزیره باعث شده تا مراکز خرید کیش به یکی از جاذبههای گردشگری جزیره تبدیل گردد.
از آثاری که در مورد توصیف این مکان نوشته شده میتوان به زکریا بن محمد بن محمود قزوینی در آثار البلاد و اخبار العباد اشاره نمود که مینویسد: «قیس جزیرهایست در دریای فارس و دورش چهار فرسخ است و آبادانی دارد. شهری در کمال حسن و لطافت در آنجا بنا شد و کشتیهای هندیان به آن جزیره درآیند و تجارتگاه اهل هند و عجم و عرب است. آب چاه آشامند و حوضها و آبانبارها ساختهاند.». موقعیت آب و هوای کیش گرم و مرطوب بوده و میانگین دمای سالانه جزیره ۲۶/۶ درجه سانتیگراد میباشد و با رطوبت نسبی 50 – 60 درصد در حد بسیار بالا را داراسـت و تفاوت دما بین گرم ترین و سردترین ماه کیش حدود 16 درجه میباشد یعنی در دی ماه کم ترین تبخیر با نوسان 12 درصد و خنک ترین و خشک ترین ماه جزیره و مرداد ماه با بیش ترین میزان تبخیر و با تغییر و نوسان حدود 28 درصد دارای بیشترین تبخیر و گرم ترین ماه جزیره بشمار می اید و تبخیر زیاد ایام مرداد ماه در وقوع بارش های اتفاقی هر از چندگاه جزیره به صورت رگبارهای موسمی که متأثر از جریان هوای مرطوب اقیانوس هند در این منطقه بی تأثیر نیست. باران های اتفاقی در این ماه عمدتاً سیل آسا بوده و در مدتی کوتاه غالباً خاک را شسته و به علت گرمای بالای سطح زمین نم آن ها به سرعت از خاک محو می گردد، و در عین حال باران های این ایام خود نعمت و رحمت آسمانی بشمار می اید که باید از آن بهره ی کافی گرفت و با ایجاد آب بندها و سدهای بزرگ و کوچک متعدد آب آن را مهار کرد. با آن که کیش روی گنبد نمکی قرار دارد، ولی برخلاف جزایر دیگر مانند جزیره قشم هنوز رأس گنبدهای نمکی زیرین آن خوشبختانه زیاد بالا نیامده. آب و هوای جزیره تحت تأثیر تودههای مختلف هوای شمال غربی و جنوبی قرار داشته و به شکل کلی خشک و کم باران است.
بارندگی در این منطقه بیشتر به صورت رگبار و درماههای زمستان اتفاق می افتد برای مسافرت از اوایل آذر ماه تا اواخر اردیبهشت ماه در این ماهها هوایی بسیار لطیف و دل انگیز داردو در سرتاسر جزیره مسیر ویژه دوچرخه وجود دارد که در این ماه ها بهترین موقع برای دوچرخه سواری توصیه میشود.پوششهای گیاهی جزیره ،باغهای نخل خرما، درختان بومی کهور ایرانی و کنار و درختان غیر بومی مانند کهور پاکستانی (سمر)، اکالیپتوس، آکاسیا، کنوکارپوس و ابریشم میباشندبطوری که در سالهای گذشته این جزیره، مرکز تاکستانهای معروفی بوده و همچنین از زمان حضور پرتغالیها در کیش، این جزیره یکی از مراکز رشد درخت کمیاب لور میباشد.لباس محلی مردان این منطقه دشداشه همراه با عرقچین است و مهمترین اعیاد مردم کیش، عید قربان و عید غدیر میباشند. ساز اصلی محلی نوعی طبل است. شغل سنتی بومیان، ماهی گیری، دام داری، دریانوردی و بازرگانی است. مردم کیش در گذشته به صید مروارید نیز میپرداختهاند. غذاهای محلی کیش شامل انواع «قلیه»، «مضروبه»، «هریسه» و «مچبوس» است که اغلب با ماهی تهیه میشوند.
بومیان جزیره از نژادهای دراویدی، نوردیک، سامی و سیاهپوست بوده و به زبانهای فارسی و عربی صحبت میکنند. اماکن دیدنی جزیره کیش عبارتند از:پرچم ایران در جزیره کیش،شهر باستانی حریره،دنیای زیر آب جزیره کیش وجاذبههای تاریخی(حریره، پایاب و کاریز) که "حریره نام شهر ویرانه خالی از سکنه و مربوط به دوران قیاصره که نام آن از نام بانویی که ملکه شهر بوده برگرفته و هماکنون بخشی از شهر که عمارت کاخ بانوی حریره بوده مرمت شده و مهمترین ابنیه کشف شده در این مجموعه عمارت اعیانی، حمام، آبانبار، قنات و بقایای مسجد جامع حریره میباشند" ، پارکهای ساحلی و تفریحی جزیره مانند پارک هنر، ساحل مرجانی، سواحل ماسهای-مرجانی، باغ وحش، آکواریوم، باغ پرندگان کیش، دلفیناریوم شهر زیر زمینی کاریز، کشتیهای تفریحی و همچنین کشتی به گل نشسته یونانی از دیگر دیدنیهای کیش میباشند.
در توضیح برخی از این پارک ها میتوان گفت: پارک دلفین و تمساح کیش: پارک دلفین از مکانها منحصربهفرد اقیانوسی در شرق میانه بوده، و بازدید کنندگان میتوانند دلفینهای دیدنی و جذاب، و دیگر پستانداران دریایی را در اینجا مشاهده و هزینه ورودی برای بازدیدکنندگان دریافت مشود که حداقل بلیط 85هزارتومان بوده. پارک درخت سبز: پارک درخت سبز دارای قدیمیترین درختان در این جزیره است. ورود برای همه افراد نیز رایگان میباشد. کشتی یونانی: کشتی تاریخی، قدیمی و معروف یونانی در حال استراحت در یکی از سواحل جزیره کیش و یکی از جاذبههای مهم توریستی کیش بوده. بازدید از آن برای همگان آزاد بوده و منظرهای فوقالعاده را ایجاد میکند. شهر زیرزمینی کاریز: با بیش از ۲۵۰۰ سال قدمتو در حال حاضر یک شهر زیرزمینی در عمق ۱۶ متری سطح زمین، و با مساحتی بیش از ۱۰٬۰۰۰ مایل مربع، به یکی از جاذبههای گردشگری در کیش تبدیل شده است. هزینه ورودی آن صد هزار تومان میباشد. پلاژهای بانوان و آقایان، امکانات سوارکاری، پیست ۷۰ کیلومتری دوچرخهسواری، کارتینگ، باگی، غواصی، جتاسکی و اسکی روی آب، نمايشگاه دائمی استاد كيومرث صياد، آب انبار سنتی، اسكله بزرگ تفريحی كيش، لاك پشت های دريايی، آكواريوم، سافاری كيش،وجود بزرگترین پرچم ایران در این جزیره .از نکته قابل توجه میتوان به نبود هرگونه چراغ قرمز راهنمایی و رانندگی در خیابانها و جادههای کیش اشاره نمود.مراکز آموزشی کیش شامل دانشگاههایی است که اکثراً به دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه تهران وابستهاند واین دانشگاهها اکنون دورههای بین الملی کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکترا را در رشتههایی مانند IT، MBA و مهندسی برق والکترونیک و حقوق را با همکاری دانشگاههایی مانند دانشگاه چند رسانهای مالزی و دانشگاه موناش (Monash) استرالیا برگزار میکند.برای رفتن به این مکان زیبا با چندین روش میتوان این کا را انجام داد ،یکی به وسیله هواپیما فرودگاه بینالمللی کیش تنها فرودگاه جزیره کیش بودهو پرواز تهران به کیش حدود یک ساعت و نیم بوده و معمولاً شامل یک وعده غذایی سبک است.مسافرت با قطار:انتهای خط منتهی به جزیره کیش توسط قطار، صرفاً شهر بندرعباس میباشد و پس از آن به وسیله اتومبیل و یا هواپیما میتوان به جزیره کیش سفر کرد،با ماشین با سفر به یکی از بنادر لنگه، آفتاب و یا چارک میتوان از طریق دریا وارد جزیره کیش شده و خودروی شخصی خود را نیز به جزیره کیش با کمک کشتی انتقال داد. رفتن با کشتی را از طریق بنادر لنگه، آفتاب و یا چارک میتوان به صورت مسافری با کشتی وهای باربری و یا مسافربری انجام میگیرد.
دارای مراکز خرید و هتلهای مجلل و امکانات رفاهی فراوان از دیگر دلایل برای گردش در این منطقه است.مراکز خرید جزیره کیش عبارتند از: بازار پرديس، مركز تجاري كيش، بازار زيتون،بازارمرجان،بازار مرواريد،بازار مريم،بازارپارس خليج،بازار پانيذ،بازار صفين،بازارونوس هستند و فروش كالاهای اصل خارج در این بازارها گردشگران ر به سوی خود جلب میکنند.مجموعه ورزشي جزیره كيش:زمين هاي تنيس: در مجموعه ورزشي، مجموعاً 6 زمين تنيس وجود دارد: دو زمين مناسب براي بانوان كه در شرايطي امكان استفاده خانوادگي از آن نيز فراهم شده دو زمين براي كودكان و نوجوانان و دو زمين براي آقايان. زمين فوتبال چمن: اين زمين براي حدود ده هزارنفر تماشاچي گنجايش دارد و از جمله بهترين زمين هاي فوتبال در سطح كشور میباشد. استخر روباز و سالن چندمنظوره(واليبال، بسكتبال، هندبال، تنيس.)،زمين هاي ورزشي سطح جزيره،زمين واليبال جنب هتل شايان،زمين واليبال باشگاه دريايي، زمين واليبال پلاژ بانوان، زمين واليبال محله سفين، زمين فوتبال جنب بازار مرجان، زمين فوتبال محله سفين، زمين فوتبال گل كوچك ( جنب شركت آب وبرق و- پشت كانون هنر)، استخر المپيك ، زمين واليبال ساحلي،باشگاه سواركاري،ورزش هاي دريايي در كيش،آموزش غواصي میباشند.جزیره داراي هفت مسجد و حسينيه است که مسجد امير(ع)، مسجد خاتم الانبياء و مسجد نور از بزرگترين مساجد كيش هستندومسجد خاتم الانبياء ( ص ) كه مناره هاي آن سر به آسمان كشيده و رو به سوي دريا دارد در منطقه سفين ، سمت شمال غربي جزيره واقع شده و از مهمترين بناهاي مذهبي كيش به شمار مي آيد و نمازهاي جماعات و جمعه در اين محل برگزار مي شود.
مسجد اميرالمومنين ( ع ) داراي بافت معماري بسيار قديمي و در سال 1370 توسط سازمان ميراث فرهنگي ايران بازسازي و در منطقه ماشه واقع مي باشد. از ديگر مسجدهاي زيبا و قديمي كيش مسجد جامع نور مي باشد ، سبك معماري آن تركيبي از هنر ايراني و اسلامي اين مسجد در منطقه سفين واقع و متعلق به مسلمانان اصل سنت مي باشند. از بوستان های واقع در کیش به : مجموعه درخت سبز،بوستان دانشوارن،گذر هنرمندان،بوستان آهوان ونخلستانهاي كيش میتوان اشاره نمود.
نظرات