یکی از مکان های طبیعی و گردشگری استان کرمانشاه غار پراو یا غار پرو (به معنی غار پر آب) است .این غار در موقعیت جغرافیایی N342437 E471442 باارتفاع ۳۰۵۰ متری کوه پراو و در ۳۰۰ متری پایین قله شیخ علیخان یا قله پراو(با ارتفاع ۳۳۵۷ متر از سطح دریا) ا ز رشته کوه زاگرس در دوازده کیلومتری شمالشرق شهر کرمانشاه در نزدیکی روستای چالآبه در میان کوه طاق بستان و کوه بیستون و در جنوب منطقهای به نام میدان پراو قرار دارد. زمان کشف غار بیش از ۴۰ سال پیش (۱۹۷۱ میلادی)، بزرگترین غار عمودی دنیا وهمچنین عمیقترین غار ایران بوده و به همین دلیل لقب اورست غارهای جهان را به آن اطلاق کردهاند.
غار پراو برای اولین بار در سفر تحقیقاتی یک گروه غارنورد انگلیسی در سال ۱۳۵۰ خورشیدی به رهبری جان میدلتون کشف شد.این غار به عنوان دومین اثر طبیعی ملی کرمانشاه در سال ۱۳۸۸ توسط سازمان حفاظت محیط زیست ایران به ثبت رسیده وهمچنین در ۲۰ بهمن ۱۳۸۹ توسط سازمان میراث فرهنگی با شماره ۹۸ در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفت.شایان دکر است که امروزه غارهای عمیق بسیاری در جهان یافت شدهاند که بسیار عمیقتر از غار پرو هستند و غار پرو را در لیست عمیقترین غارهای جهان تا رتبه ۲۲۱ پایین آوردهاند. از ویژگیهای منحصربهفرد غار پراو وجود دهانه آن در ارتفاع سههزار متری از سطح دریا است که این بالاترین سطح در بین تمام غارهای دنیا میباشد. ازمحل معروف غار تنگ گل خيز است اولين مکانی که سينهخيز باید وارد غار شد وجود سوراخهای تنگ که برای عبور از آنها بايد از آب نزديک صفر درجه عبور کرد.
از خصوصیات دیگر غار میتوان به موارد دیگری اشاره کرد:عمقی به ۷۵۱ متر و طول ۱۴۵۴ متر دارد.در ان تعداد ۲۶ حلقه چاه وجود دارد و عمیقترین چاهش چاه شماره ۱۶ است که ۴۲ متر عمق دارد تابلوی آرامگاه دو غارنورد زير چاه هجده غار پراو به نام های ویکتوریا کیانی و امیر احمدی که در سال 1381در غار جان خود را از دست دادن قابل مشاهده است. آب جاری شده در غار پراو حاصل ذوب شدن یخچالهای زیرزمینی غار است که به خاطر این مسئله و ارتفاع بالای این غار، برودت آن خیلی زیاد است و دمای بین ۳–۱ درجه سانتیگراد میباشد که در هیچ کجای غار دما بالاتر از این وجود ندارد.برای طريقه نوشيدن آب در غار با لوله های تصفیه که غارنورد باخود از قبل همراه دارد امکان پذیر است و لباسهای خيس و درجه برودت بين دو تا شش درجه سانتیگراد، پيمايش را طاقت فرسا میکند وجود بدنه و دیوار سنگی داخل غار بسیار خشن و متخلخل است و باعث میشود که لباس غارنوردان در حین پیمایش سریعاً پاره شود. آب سرد به لباسهای زیر و سطح بدن نفوذ میکند که دشواریهای پیمایش را زیادتر میکند.برای غارنوردی باید وسایل لازم و اطلاعات قبلی از غار را داشته باشیم تا دچار مشکلات غارنوردی نشویم به دلیل رعایت نکردن نکات کافی ایمنی تاکنون ۵ نفر از غارنوردان ایرانی در هنگام پیمایش این غار جان خود را از دست دادهاند بطور کلی میتوان گفت غار پروا از خطرناکترین غار، مرگبارترین غارو همچنین خشنترین غار ایران میباشدبه همین دلیل پيمايش این غار به اطلاعات فنی، قدرت و استقامت بدنی بالا نياز دارد.
در سفر اکتشافی بعدی سال ۱۳۵۱ به رهبری دیوید جادسون با حمایت انجمن سلطنتی جغرافی و گروه غارشناسان انگلستان با هدف پیشروی بیشتر به منظور دستیابی به رکورد جهانی انجام گردیدو علیرغم تلاشهای زیاد گروه ۱۶ نفرهی انگلیسی، این کارمتاسفانه میسر نشد و غار پراو در عمق ۷۵۱ متری به یک حوضچهی گلی به طول ۵۰ متر ختم شد. در سال های بعد غارنوردان دیگری برای کشف به غار سفر کردند مثلا در سال ۱۳۵۴ یک تیم لهستانی از غار پراو دیدار کرند و نتیجه رسیدن به حوضچه آخر آن و گرفتن عکسی از پرچم انگلیسیها باقیمانده از سال ۱۳۵۱، تائید دوبارهی این مطلب بود که غار به راستی تمام شده است.تلاش ایرانیها برای پیمایش غار در سال ۱۳۶۸ توسط کانون کوهنوردان خود کرمانشاه انجام شد اما به دلیل بارش باران و سرازیر شدن آب در غار ناتمام ماند اما غارنوردان کانون کوهنوردان کرمانشاه بار دیگر در سال ۱۳۷۰ موفق شدند به عنوان اولین گروه غارنورد ایرانی تا انتهای غار را پیمایش کنند و رکورد تلاشهای نافرجام ایرانیان را بشکنند. در طی سالهای بعد، بازدید از غار توسط گروههای کوهنوردی و غارنوردی ایرانی شروع و باعث شد به حوضچه انتهای غار برسند و کشف راههای جدید بینجامند.در سال های بعدی تیم های دیگری از ایران اعزام شد، سال ۱۳۸۳ تیم غارنورد، از کلوپ کوهنوردی کرمانشاه، به انتهای غار رفته و یک غواص به داخل حوضچهی آب فرستادند و نتیجه آن این بود که عمق حوضچه ۳ متر اندازهگیری ونتیجه این واقعیت این بود که حوضچه بسته و به جایی راه ندارد. در سال ۱۳۸۴ یوری اودوکیموف در راًس یک گروه کوچک از روسیه، از غار دیدن نمودند و به عمق ۴۰۰ متری رسیدند و سال ۱۳۸۵ دوباره بازگشتند ولی به علت بدی هوا نتوانستند ادامه دهند.
خیلی از ایرانی ها، با استفاده از اصول اولیهی اس-آر-تی به انتهای غار رسیده.و چند تااز غارنوردان ایرانی به غار آشنایی زیادی دارند .یکی از غارنوردان معروف در این کار آقای یوسف سورنی نیا از کلوپ کوهنوردی کرمانشاه میباشد وی تاکنون ۳۲ سفر به داخل پراو کرده که ۹ بار آن تا انتهای غار بوده است.از بین غارنوردان ایرانی زن به نام لیلا اسفندیاری در سال۱۳۸۱، غارنورد و هیمالیا نورد سرشناس به عنوان اولین زن غارنورد ایرانی موفق به پیمایش کامل غار پراو گردید .از امکانات غار میتوان به پناهگاه پراو اشاره نمود که پس از پيمايش غار محلی برای استراحت و خشک کردن وسايل و لباسها میباشد.این غار بسیار مورد توجه کوهنوردان و صخره نوردان و همچنین غارنوردان ایرانی و خارجی میباشد که هرساله غار افراد طبیعت دوست زیادی را به خود جذب میکند.
نظرات