از مکان های تاریخی مهم ایران آتشکده پیر سبز یا آتشکده چکچک در استان یزد میباشد. چکچک یا چکچکو یکی از زیارتگاههای مهم زرتشتیان در40 کیلومتری شهرستان اردکان کوههای میان اردکان و انجیره قرار دارد،درصورتي که وسيله نقليه شخصي نداشته باشید مي توانيد از يزد، ميبد يا اردکان خودرو کرايه تهيه وبرای رفتن به این مکان تاریخی اقدام نمایید. زرتشتیان هر ساله از روز 24 خرداد به مدت چهار روز در این زیارتگاه دور هم جمع میشوند و به دعا و نیایش میپردازند که دیدن این مراسم خالی از لطف نیست که هرچند در ميان عموم شهرت يافته مراسم حج زرتشتيان نام گرفته اما به واقعيت نزديک نيست.
هر ساله جشن مهرگان در این زیارتگاه برگزار میشود و زرتشتیان بسیاری در این مکان گرد هم میآیند. این اتشکده یکی از معتبر ترین زیارتگاه های زرتشتیان ایران و جهان میباشد که هر ساله هزاران زائر را از تمام نقاط جهان به خود جذب مینماید .
برای رفتن به این زیارتگاه باید از طرف خروجی شهر به طرف یزد از جاده ای آسفالته به طرف کوهها راه پیمود.به محض رسیدن به دامنه کوهی که چک چک در ان واقع شده مسیری پر پیچ و خم و خاکی آغاز میشود که حدود 1500 متر تا خود چک چک طول دارد و جاده ایست ناهموار و خطرناک .
این بنا به صورت پلکانی بنا شده که حدود پنج طبقه نا منظم و ساختمان هاي متعددی مشاهده مي گردد. به طوری که بام طبقه ی اول حیات طبقه دوم می باشد که در بالاترین نقطه زیر کوه مهمترین قسمت زیارتگاه یا همان آتشکده می باشد که در درون کوه غار با یک در فلزی رویه طلایی با نقش هخامنشی خودنمایی میکند درون غار به صورت طبیعی و ناصاف است که زائر را به حیرت وا میدارد مجمر یا اتشدان وسط این غار ابهت خاصی به این آتشکده میدهد.
کف زيارتگاه با سنگ مرمر پوشيده شده که ظرف هايي براي جمع آوري آب در کف ها گذاشته اند و بخشي از آن جهت تبرک به زائرين اهدا مي شود و بخش ديگر به مصرف خوراکي مي رسد. همچنین دیواره های این غار دارای چندین طاقچه طبیعی میباشد که در آنها عکس زرتشت پیامبر و شمعهای نذری در حال سوختن جای گرفته است .اتاقهایی در این مکان وجود دارد و در داخل یکی از اتاقها چاهی به ژرفای بیش از ۵۰ متر نیز وجود دارد.از زیبایی های بکر و طبیعی این آتشکده دو اصله درخت چنارتنومند وجود دارد که از درون غار به طرف بیرون سر کشیده که به شکوه این زیارتگاه می افزاید.
به عقیده زرتشتیان در هنگام حمله اعراب به ایران دختر یزدگرد نیک بانو از دست اعراب به این مکان فرار کرده و در دل کوه ناپدید شده ودر هنگام بسته شدن دهانه این کوه قسمتی از چوبدستی نیک بانو بیرون مانده و درختی که الان در این مکان است از همان عصا روییده است همچنین یکی از کنیزان نیک بانو به نام گوهر بانو (مروارید) نیز در چند کیلومتری وی مدفون است که با نام پیر هریشت معروف است.
بر حسب اعتقادات گذشته معتقدند که قطره های اشک نیک بانو (حیات بانو)که همچنان زنده و از نظرها ناپدید( از جایی که از دیده ها پنهان) است میچکد و نامگذاری این زیارتگاه به چک چک یا چک چکو هم به همین دلیل است اما به واقع گفته میشود نام چک چک از صدای قطرههای آبی گرفته شده که از صخرهای غار میچکد و اکنون به درون یک منبع ذخیره هدایت میشود.
نیایشگاه کنونی پیر سبز دارای امکانات : مانند برق، آب آشامیدنی و تعدادی اتاق وجود دارد که برای استراحت ساخته شده که به آنها«خیله» میگویند. براي ورود به زيارتگاه، به نشانه احترام به این مکان بايد کفش ها را از پا درآورد و کلاه بر سر نهاده. قبل از ورود به زيارتگاه تابلوهايی وجود دارد که نشان مي دهد براي ورود به زيارتگاه بايد پاک بود، همانطور که در دين اسلام نيز ورود بانوانی که داراي شرايط خاص هستند به مساجد ممنوع است، در اين مکان نيز نکات فوق بايد رعايت گردد.
ساخت و نگهداری این مجموعه توسط زرتشتيان داخل و خارج از کشور تامين گرديده .برای بازدید به علت موقعيت کويری، ماه های خرداد، تير، مرداد و شهريور گرماي هوا آزار دهنده است و همچنین زمان اجرای مراسم عمومي زرتشتيان بازديد صرفاً با کارت دعوت ميسر است. به همین دلیل بهترين زمان بازديد تاریخ دوستان ماه های فروردين، ارديبهشت، مهر و آبان میباشد.
منطقه اردکان از ضریب امنیتی بالایی برخوردار است هرچند در زمان های غیر فصل و خلوت، توصیه می شود به علت خلوتی جاده، شب هنگام در مسیر رفت یا برگشت نباشید. برای رسیدن به عبادتگاه چک چک که در دل کوههایی به ارتفاع 2700 متر بنا شده که باید از پله های زیادی بالا رفت.
امکانات رفاهی چکچک به مواردی میتوان اشاره کرد مانند: از اردکان تا چک چک هیچگونه امکانات رفاهی خاصی وجود ندارد.نزدیکترین پمپ بنزین در فاصله 43 کیلومتری یافت میشود و فروشگاه یا رستوران موجود نیست.سرویس بهداشتی نسبتاً قابل قبول است اما متاسفانه توالت فرنگی جهت بیماران و بازدیدکنندگان خارجی وجود ندارد.آب آشامیدنی موجود است اما ترجیحاً آب بهداشتی با خود همراه داشته باشید.آنتن دهی تلفن همراه قابل قبول است.با هماهنگی با مسئول زیارتگاه می توانید شب را در چادر در محوطه اطراق نمایید و برای پیدا کردن نزدیکترین هتل ها باید به اردکان و میبد رفت ، همچنین ورود به زیارتگاه نیازی به تهیه بلیط ندارد و رایگان میباشد و هرساله مکان گردشگری مهمی مخصوصا در عید نوروز برای ایرانیان میباشد
نظرات