آثار تاریخی و دیدنی زیادی در استان تهران قرار دارد ، یکی از این مکان زیبا کاخ تاریخی نیاوران است. کاخ نياوران در اصل مجموعه فرهنگی و تاریخی میباشد که واقع در گوشه شمال شرقی باغ نیاوران در میدان نیاوران (شهید باهنر) واقع شده . منطقه نیاوران تهران در قدیم پر از نیزارهایی بوده که مردم برای جمعآوری و استفاده از نیهای موجود در این مناطق به این محله میآمدند، لذا به محلهی "نی آوران "معروف بوده که به مرور به نیاوران تغییر نام پیدا کرد.
احداث کاخ نیاوران به دستور محمدرضا شاه پهلوی در سال ۱۳۳۷ آغاز و با وقفهای که در ساخت آن پیش آمد در سال ۱۳۴۶ به اتمام رسید.
در زمان فتحعلی شاه قاجار کاخ کوچکتری در محل فعلی کاخ قرار داشته که در زمان محمدرضا تخریب و کاخ نیاوران جای آن ساخته شد. این بنای تاریخی با مساحتی در حدود ۹۰۰۰ مترمربع در دو طبقه و یک نیم طبقه احداث و در ابتدا به عنوان محلی برای پذیرایی میهمانان خارجی در نظر گرفته شد، اما پس از پایان ساخت به محل سکونت محمدرضا پهلوی و خانوادهاش اختصاص یافت. طراح کاخ شخصی بنام محسن فروغی بوده که طرح خود را بیشتر از معماری ایرانی و تلفیقی از هنر قبل و بعد از اسلام الهام گرفته بود.
گچبری آن توسط استاد عبداللهی،آینه کاری استاد علیاصغر، کاشیکاری نمای خارجی کاخ را استاد ابراهیم کاظمپور انجام داده است.طبقه همکف کاخ شامل سرسرای بزرگی است که کلیه اتاقها اطراف آن شکل گرفته از اتاقها میتوان به سینمای اختصاصی، اتاق غذاخوری، سالن پذیرایی، اتاق انتظار و راهروهای فرعی و همچنین تالار آبی اشاره کرد. در نیم طبقه این بنا اتاق کار، اتاق کنفرانس و دفتر منشی فرح دیبا و اتاق خواب لیلا و اتاق ندیمه او قرار دارد. طبقه سوم اتاق خواب واستراحتگاه نیمروزی محمدرضا شاه پهلوی، اتاق آرایش و لباس فرح دیبا وهمچنین اتاقهای فرزندان شاه و ندیمه هایشان هنوز قرار دارد.
مجموعه ای نفیس از تابلوهای نقاشی هنرمندان ایرانی و خارجی، ظروف چینی کارخانههای سور فرانسه و رزنتال آلمان و اشیاء تزیینی و همچنین مجموعه فرشهای نفیس ایرانی زینت بخش این فضاها بودهاند وجلوی خاصی را به ین مجوعه داده است.
سال 1357 این کاخ توسط نیروهای انقلابی تسخیر و در سال 1360به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تحویل داده و در سال ۱۳۶۵ کاخ نیاوران برای اولین گشایش یافت. در سال ۱۳۶۸ مرکز آموزش عالی میراث فرهنگی در محل مدرسه اختصاصی راهاندازی شد و یکسال بعد فضاهای جانبی آن به خوابگاه پسران اختصاص یافت. در سالهای بعد موزه جهان نما، کاخ صاحبقران و کوشک احمدشاه نیز در معرض بازدید عموم قرار گرفت.
بطور کلی آثار موجود در موزه در دو بخش هنر: پیش از تاریخ و آثار هنرهای تجسمی معاصر ایران و جهان به نمایش درآمده که آثار بجامانده از تمدنهای باستانی پیش شامل: کلمبیایی، مفرغهای لرستان، سفالینههای املش، هنرهای سرخپوستان آمریکای شمالی مربوط به هزارههای اول و دوم پیش از میلاد و آثاری از هنرمندان معاصر ایرانی همچون سهراب سپهری، ناصر اویسی، فرامرز پیلارام، جعفر روحبخش، پرویز کلانتری، بهمن محصص، سیراک ملکونیان، ژازه طباطبایی، مش اسماعیل، پرویز تناولی و هنرمندان غیر ایرانی چون ژرژ براک، پل گوگن، پل کله، پابلو پیکاسو، کامیل پیسارو، پیر آگوست رنوار، دیگو جاکومتی، فرنان لژه و مارک شاگال در این موزه به چشم میخورد. مجموعه کاخ موزه نیاوران همه روزه از ساعت ۹ الی ۱۷ در معرض دید عموم قرار دارد.این کاخ هر ساله گردشگران ایرانی و خارجی زیادی را به خود جذب میکند
.