با کاهش رطوبت در لبها باعث خشكی و در ادامه ترک و شكاف همراه با درد و خونریزی در آن آشكار میشود، به همین علت است كه لبهای فرد خشك و پوسته پوسته میشود
نكته جالب آن كه بسیاری از افراد همیشه با خود ویتامین آ + د بهمراه داشته باشند، چراكه معتقدند این كرم بهترین چربكننده لبها محسوب شده و جذب ویتامین از طریق پوست بسیار ناچیز بوده و به این علت استفاده از این كرم در كوتاه مدت میتواند برای رفع خشكی پوست لب ها موثر باشد، اما در درازمدت اثر بخشی خود را از دست داده و باید با كرمهای چربكننده قویتری همچون وازلین، اوسرین یا گلیسیرین جایگزین کنند.
علت های پیدایش ترک بر روی لب
البته برای بسیاری افراد خشكی و ترك لب یك مشكل همیشگی یا حتی فصلی تلقی شده كه به نوعی با آن دست و پنجه نرم میكنند، اما خشكی لب مشكلی نیست كه قابل حل نباشد بلكه از بین بردن آن فقط به شناسایی علت ایجاد خشكی وابسته است و شاید اولین قدم در رفع خشكی پوست تمامی نقاط بدن، استفاده كافی از آب و سایر مایعات بوده و مخصوصا افرادی كه زیاد عرق میكنند، باید بیشتر به تامین آب از دست رفته بدن خود توجه داشته باشند.
برخی از محققین وجود عوامل قارچی و میكروبی را از علل بروز تركهای لب تاكید دانسته اند و میگوید: این تركها در صورت استفاده نكردن از داروهای ضدمیكروبی و قارچی حتی ممكن بوده که از 6 ماه تا یك سال نیز تداوم داشته و از سوی دیگر نور آفتاب میتواند به عنوان عاملی جدی در خشكی و پوسته پوسته شدن پوست لب تلقی شود که به همین دلیل استفاده روزانه از ضد آفتابهای مخصوص لب در افرادی كه به مدت طولانی در معرض اشعه خورشید هستند، توصیه فراوان شده است.
برخی میگویند كه اگر علت خشكی لبها، تنفس دهانی ناشی از گرفتگی و پولیپ بینی باشد، باید در مورد درمان خاص خود قرار بگیرد و همچنین مصرف سیگار و الكل نیز پوست لبها را در برابر آسیبهای محیطی و عوامل بیماریزا بسیار آسیبپذیرتر بوده است.
دلیل دیگر هم سوء تغذیه ناشی از مصرف كم پروتئینها و نیز مواد غنی از ویتامین B بوده و میتواند از دلایل بروز خشكی لبها محسوب گردد و همچنین مصرف بعضی از داروها همچون داروهای شیمی درمانی، داروهای بیماریهای دیابتی و نیز داروهای ضدتشنج میتواند با عوارضی چون خشكی لبها همراه گردد.آلرژی هم سبب ترک و خشکی لب در افراد شده.
خیس كردن مدام لبها از طریق بزاق تنها برای مقطع كوتاهی منجر به مرطوب شدن لبها شده و لبها بلافاصله دچار خشكی خواهند شده و این خشكی به مراتب بیشتر بر لبها تاثیر میگذارند و همچنین از آنجا كه ذرات بزاق خاصیت جذب و انعكاس اشعه ماورابنفش را داشته و میتواند شدت آسیب به پوست لب را بیشتر کند.
شستوشوی مرتب لبها و خشك كردن آن ها با دستمال كاغذی میتواند از اثرات تحریكی خوراكیها کاسته و استفاده از كرمهای مرطوبكننده لب قوی همچون وازلین و گلیسیرین كه حاوی ضدآفتاب با فاكتور محافظتی حداقل 15 میباشند نیز در كنترل خشكی و پوسته پوسته شدن لبها موثر بوده.
برخی بیماری ها مانند كمكاری تیروئید،دیابت یا هرپس یا بیماری کراون ، كمبود ویتامینها یا كلسیم،کمبود آهن میتواند باعث ایجاد ترک لب ها شود و باید توجه داشت که تداوم خشكی و ترك لبها در صورتی كه با استفاده از مرطوبكننده و ضد آفتاب برطرف نشود، باید تحت بررسیهای تخصصیتری انجام بگیرد.
خطرناكتر بودن خشكی و تركهای عمیق لبها بعد از 40 تا 45 سالگی میباشد و اگر خشكی لبها در این سنین همراه با زخم و سفتی برروی لب باشد و به درمانهای معمول نیز پاسخ ندهد، باید مورد بررسی جدی تری از حیث پیش بدخیمی و ابتلا به سرطان پوست لب قرار بگیرد. مخصوصا كسانیكه سیگار میكشند، الكل مصرف میكنند و یا به مدت طولانی در معرض آفتاب قرار میگیرند، باید نسبت به بروز ترک و زخمهای عمیق روی لب بسیار حساستر باشند وتوجه خاصی به این مساله داشته باشند.
درمان خانگی خشکی لب های
استفاده از عسل و وازلین :
عسل به خاطر طبیعی بودنش ، یک مرهم فوق العاده و یک عامل ضد باکتری بشمار امده ، وازلین نیز یکی از بهترین محافظان پوست بوده و وقتی این دو عامل با هم ترکیب گردند،نتیجه بهتری در پی خواهند داشت.
برای طرز تهیه و استفاده :مقداری عسل بر روی لب های خود مالیده و چند دقیقه صبر کنند تا خشک شود.سپس بدون تکان دادن لب ها ،مقداری وازلین بر روی آنها بمالید و بگذارید ترکیب عسل و وازلین به مدت ۱۰-۱۵ دقیقه روی سطح لب هایتان به خوبی بماند .سپس با آب نسبتا گرم عسل و وازلین را از روی لب هایتان بشورید.این کار را به مدت ۲-۵ روز ،روزی یک بار انجام داده تا خشکی لب هایتان به راحتی برطرف شود.
روغن نارگیل :
افراد زیادی روغن نارگیل را یک مرهم طبیعی فوق العاده برای رفع خشکی لب های خود دانسته و هرروز چند بار روغن نارگیل را خیلی آرام بر روی لب ها ی خود مالیده ، خصوصا وقتی که هوا سرد و خشک میباشد.
آب درمانی :
از علت های اصلی خشکی لب ها ،کم آبی بدن بوده که هر فرد باید روزانه ۲-۳ لیتر آب بنوشد ، خصوصا در روزهای خشک زمستان و هنگامی که در خانه یتان هستید حتما از مرطوب کننده هوا استفاده نمایید تا علاوه بر تنفس هوای مناسب ،خشکی هوا به پوستتان سرایت ننماید.
خیار :خیار را حلقه حلقه برش زده وبر روی لب های خود بمالید.بسیاری از مردم از خیار برای رفع خشکی سطح لب های شان استفاده می نمایند زیرا دارای خصوصیت اب رسانی بوده هم برای خشکی لب ها و هم برای رفع تیرگی حلقه چشم ها کاربرد دارد
خاصیت گیاهی آلوئه ورا سبب شده که به عنوان یک داروی شگفت انگیز برای پوست مورد استفاده قرار بگیرد.بنابر این برای درمان لب های خشکی زده مقدار کمی ژل آلوئه ورا را بر روی لب های خود بمالید و چند روز پیاپی این کار را تکرار نمایید.اما پیش از آنکه اقدام به درمان و رفع خشکی لب ها کنید ،بهتر است از علت اصلی آن آگاه شوید.کمبود ویتامین B ،آهن و اسید های چرب نیز می تواند باعث تر ک خوردن و خشکی لب ها شود. شما می توانید بعد از انجام آزمایش و اطمینان یافتن از این مسئله ،با مصرف مکمل های مولتی ویتامین ،این کمبود را برطرف کرده و مشکل خود را حل نمایید.
گل رز:
استفاده از گل های رز به درمان کمک خواهد کرد که لب هایتان مرطوب بماند درحالیکه رنگ زیبایی هم را برای لب ها به همراه دارد.برای این کار یک مشت از گلبرگ رز را کاملا در آب بشورید و این گلبرگ ها را برای چندین ساعت در شیر بخوبی بخوابانید (حالت غوطه ور) (اگر با لبنیات مشکل دارید می توانید به جای آن از گلیسرین استفاده شود).
حال گلبرگ ها را له و خرد نموده تا خمیری غلیظ به دست آید و این خمیر را بر روی لب های خشک تان 2 تا 3 بار در روز و هر شب قبل از خواب به خوبی بمالید.
شکر: برای این منظور دو قاشق چای خوری از شکر را با یک قاشق چای خوری عسل مخلوط کرده و آن را بر روی لب ها قرار دهید اجازه دهید چند دقیقه باقی و سپس با کمک انگشتتان آن را به آرامی در اطراف لبتان بمالید تا سلول های مرده پوست کنده شوند و آن را با آب ولرم بشورید.
روغن کرچک : از مخلوط روغن کرچک و گلیسیرین در دو شب متوالی استفاده شود
می توانید از روغن خردل و کنجد یا نارگیل برای مرطوب کردن لب خود استفاده نمایید .
غرغره کردن :دهان خود را با کمی نمک و لیمو هر صبح و شب قبل مسواک زدن غرغره کرده تا خشکیدگی لب را متوقف نمایید. این درمان توسط کسانی که به فلوراید خمیردندان حساسیت داشته باشند باید دنبال شود.
درمان نهائی ترک خوردن لب کمپرس کردن روزانهٔ آنها با آب نمک سرد میباشد که برای این کار یک قاشق مرباخوری نمک را در نیم لیتر اب حل نموده و حولهای را در آن خیسانده و چند دقیقه بر روی لبها بگذارید و این کار را به مدت یک هفته در هنگام رفتن به رختخواب انجام بدهید و بلافاصله پس از کمپرس کردن لبها لایهای ضخیم نرمکننده ی لب، مانند وازلین یا لانولین بر روی لب بزنید تا رطوبت را در آن حفظ شود.سپس کورتیزون بزنید و اگر یک هفته کمپرس آب نمک و وازلین ترک لبها را درمان نکند، میتوانید پماد هیدروکورتیزون یک درصد هم به آن اضافه کرده و پماد را زیر نرمکننده بزنید و این کار را به مدت دو هفته تکرار کنید.
وازلین : برای درمان لب های ترک خورده بسیار موثر بوده و چندین مرتبه استفاده در طول روز سبب محافظت از لبتان شده و قبل از رفتن به رختخواب مجددا این کار را تکرار نمایید زیرا باعث تغذیه لب ها در طول شب می گردد.
کره یا روغن انبه
روغن نارگیل از دانه یا هسته درونی انبه استخراج شده که برای قرن ها برای داروهای سنتی استفاده و یک دلیل اصلی برای این امر وجود داشته است: روغن انبه غنی از اسیدهای چرب بوده که آن را به نرم کننده ای عالی تبدیل میشود ، چربی های موجود در روغن انبه بیش از اولئیک اسید و استیریک اسید مشتق گردیده و این ویژگی سبب نرم کننده و مرطوب کننده ی قویی برای لب ها میباشد. این دو اسید چرب تری گلیسریدهایی بوده که چربی طبیعی پوست به طور عمده از اینها مشتق گردیده است و استفاده مستقیم آن بر روی لب ها یک روش طبیعی برای برگرداندن رطوبت به لب ها میباشد.
اولئیک و استیریک اسید ها یک فایده داشته و آن هم داشتن دو سر آبدوست و آبگریز بودن ان است که یک انتها به آب جذب می شود در حالیکه سمت دیگر آب را دفع می نماید. این خاصیت سبب می شود که این دو تری گلیسیرید برای حفظ آب لب عالی و فوق العاده باشندو همچنین لب ها را در مقابل آب مقاوم می نماید.
وقتی هوا خیلی سرد میشود و لب های تان ترک خورده باشد که آن ها را مدام خیس نکنید زیرا این کار وضعیت آن را بدتر می کند.
روش های دیگر برای درمان ترک لب ها
پماد لب که بیشتر چرب و مومی شکل بوده و خاصیت ضد باکتری و التهاب دارند و با ایجاد لایه ای محافظ مانع از دست دادن رطوبت می شوند همیشه استفاده کنید . سعی کنید از پمادهایی که اسانس و طعم دار هستند استفاده ننمایید این اسانس ها بدلیل شیرین بودن سبب تشدید عادت لیسیدن لب شده استفاده از وازلین نیز بسیارموثر بوده.
دور از افتاب باشید:اشعه ماوراء بنفش، لبها را خشک و آسیب پذیر کرده که این امر در دیگر قسمت های بدن نیز صدق می نماید.با اینکه لب در سرطان پوست سهیم بوده، اما فاقد ملانین می باشد که ملانین یا همان رنگدانه پوست، عاملی حفاظتی در برابر اشعه ماوراء بنفش میباشد و سرطان پوستی که خود را برروی لب ها نشان داده و معمولا جدی تر بوده و سریع تر گسترش پیدا شده و اگر افراد مجبور هستید زیاد در معرض آفتاب قرار بگیرید، از پمادهای لبی که حاوی ضد آفتاب هستند استفاده نمایید و بهتر است این محصول را با spf (فاکتور حفاظتی) 15 به بالا تهیه و مصرف کنید.
رژلب استاندارد استفاده شود:متخصصان پوست معتقدند که زنان مسن کمتر از مردان دارای پوست آسیب میشوند و لب های شکاف خورده هستند. شاید دلیل آن استفاده از رژلب باشد ، رژلب ساختار حفاظتی متوسطی در برابر اشعه ماوراء بنفش داشته و برای اثر بخشی ببشتر، بهتر است از رژلب های مرغوب مرطوب کننده و حاوی ضدآفتاب استفاده نمایید و یا از رژلب های استاندارد و رژ لب ارگانیک استفاده کنید. بانوان در انتخاب لوازم آرایشی و بخصوص رژ لب كه با پوست لبها تماس مستقیم داشته، باید بسیار دقت كنند و از رژلبهای استاندارد حاوی تركیبات مرطوبكننده و ضدآفتاب و دارای خاصیت چربكنندگی استفاده نمایند كه سبب نگهداری رطوبت لبها شده.
خمیر دندان معتبر استفاده شود : حساسیت به خمیر دندان و دهان شویه ها می تواند عامل قرمزی و خشک شدن پوست لب شود. برای چند روز از یک مارک خمیردندان و یا دهان شویه استفاده شود و ببینید اگر مشکلی با شستشو و مسواک زدن نداشته باشید آن را ادامه دهید.
رژیم غذایی مناسب:هنگامیکه لبها شکاف می خورند، حساس تر شده و موادغذایی خاص می تواند سبب التهاب بیشتر شود.برای مدتی مصرف فلفل قرمز، خردل، انواع سس، آب پرتقال و مشروبات الکلی را کنار گذاشته تا لب های شما التیام پیدا کند.سعی کنید همیشه استرس را از خود دور کنید، به تغذیه خود توجه نمایید و با استفاده از دستگاههای بُخور، محیط خانه را کمی مرطوب و استریلیزه نگه دارید تا پوستتان همیشه باطراوت و شاداب بماند. از مواد غذایی سرشار از ریبوفلاوین استفاده شود مانند سبزیجات و از غذاهای چرب کمتر استفاده نمایید.
از لیس زدن لبها بپرهیزید: اگر برای نجات از حس بد خشک شدگی مرتب لبهای خود را با زبان تر می نمایید ، اگر این عادت را ترک کنید به راحتی از شر این مشکل خلاص میشوید.
کرم ضد آفتاب لب: اگر در تابستان دچار این مشکل شدید به دلیل اشعه نور خورشید بوده و از کرم ضد آفتاب یا هر روغنی حاوی ضد آفتاب استفاده کنید که مطمئناً مشکل شما را حل خواهد کرد.
ژل پترولیوم : این ژل لایه ضخیمی حاوی روغن ایجاد کرده که برای طولانی مدت ماندگار میباشد و حفاظت کاملی از لبها را بعمل میآورد.
برای مرطوب نگه داشتن محیط می توانید از دستگاه بخور سرد یا گرم استفاده شود مخصوصا در شب برای حفظ رطوبت محیط انجام شود.
نکته : برای از بین بردن پوستهها بر روی لبها در مرحلۀ اول باید هر شب و هر روز صبح، ابتدا به وسیلۀ یک لیف مرطوب با حرکت دورانی و آرام پوستههای بر روی لب را بردارید و سپس با یک کرم نرم کنند ی ملایم حاوی روغن هیدراته، موم یا وازلین لب ها را به راحتی چرب کنید و فراموش نشود که کرمی که در طول روز از آن استفاده میشود باید حاوی ضد آفتاب با SPF یا فاکتور محافظتی ۱۵ یا بالاتر باشد تا آفتاب لبها را بیش از قبل خشک ننماید.
استفاده از کرم لبهایی که هم نرم کننده و هم ضدآفتاب میباشد پوست لب را نرم و لطیف نگه میدارد
معمولا رژ لبهای تیره و رژ لبهایی که حاوی برق لب میباشند بیشتر لبها را خشک کرده و اگر لبهای خشک و ترک خورده دارید، بهتر است از رنگ های روشن تر مانند هلویی روشن یا قرمز کم رنگ استفاده نمایید.
نظرات