ترک پاشنهی پا یک مشکل خیلی متداول در میان مردم میباشد و احتمال دارد برای هر شخصی هم اتفاق بیفتد و چنانچه اقدامات مورد نیاز در زمان مناسب انجام نشود، این ترکها علاوه بر از بین بردن زیبایی پاهای شخص، میتوانند به خونریزی و درد نیز منتهی شود در واقع پاشنههای پا در اثر بیتوجهی و عدم رسيدگی مناسب ترك میخورند و دردناك میشوند. ترک پاشنه پا بیشتر در خانم ها شایع تر میباشد و به نظر می رسد عوامل هورمونی در آن نقش بسزایی داشته و ترک کف یا پاشنه پا در افراد چاق با وزن بالا نیز زیاد مشاهده می شود، اما عوامل مهم دیگری مثل بیماری پسوریازیس، لیکن پلان، کراتودرمی و... نیز در بروز خشکی کف دست و پا نقش داشته است.
بعضی از دلایل بوجود آمدن ترک در پاشنهی پا: خشکی آب و هوا، عدم رطوبت کافی پوست، مراقبتهای نادرست از پا، رژیم غذایی ناسالم و پوشیدن انواع اشتباه کفش میباشند.
قطعا بسیار شنیده اید که قلب دوم انسان در پاهای او میباشد ، ترک در پاشنه پا، نشانه این بوده که توجه لازم و کافی نسبت به سلامت پاها را نداشته اید و ترک هایی که کف پا ایجاد می شود، پوست شکاف خورده ای میباشد که سطح خارجی پوست (اپیدرمیس) را تحت تاثیر قرار می دهد ، بعضی اوقات این ترک خوردگی به عمق پوست و بخش درمیس نفوذ کرده و در این حالت پاشنه پا دردناک می گردد و از آن جایی که پوست ناحیه پاشنه پا حساس و خشک است، در بسیاری از مواقع این ترک ها عمقی تر هم می شوند البته وجود پاشنه های ترک خورده نشان دهنده کمبود آهن و اسیدهای چرب امگا3 نیز میباشد.
خشک بودن پوست پا (Xerosis) یکی از رایج ترین عوامل ترک پا میباشد که یکی دیگر از عوامل ترک خوردگی، قطور بودن پوست و پینه بستن سطح پوست میباشد و ترک پا تا زمانی که عمیق نشده، خطر چندانی را ندارد و فقط زیبایی پاها را از بین می برد که برای بسیاری از خانم ها نگران کننده است.
اگر این ترک ها عمیق بشوند پاشنه ها دردناک می شوند و در بعضی موارد خونریزی هم می کنند که متاسفانه این شرایط منجر به عفونت می شود و برای کسانی که بیماری دیابت دارند یا سیستم ایمنی بدن شان ضعیف میباشد، خطری جدی تری محسوب می شود.
علائم ترک خوردگی پاشنه های پا
علائمی که روی سطح پوست نمایان می شوند، همیشه حاکی از نقصی درونی میباشد و اگر به سلامت درونی بدن توجه بیشتری شود، قطعا می توانید از بروز بسیاری از این علائم جلوگیری نمایید ، درضمن پای شما نیز به توجه خاص و جداگانه ای نیاز دارد و اگر توجه موردنیاز را به عمل نیاورید، علائم رایج زیر ظاهر می گردد:
- ایجاد لکه های قرمز و پوسته پوسته
- لایه لایه شدن و ترک خوردن پوستها
- خون ریزی پاشنه پاها
-ایجاد خارش و حساس شدن پوست
دلیل های ترک خوردن پاشنه های پا
خشکی بیش از حد پوست و پینه بستن سطح پوست اطراف پاشنه ها که اغلب به دلیل فعالیت بیش از حد پاها میباشد ، ایستادن بیش از حد و خشک بودن سطحی که پاها با آن در تماس میباشد ، چاقی یا وزن بیش از حد نیز سبب می شود تمام فشار بدن بر روی پاشنه ها قرار بگیرد که در این صورت اگر پوست کف پا انعطاف پذیری لازم را نداشته باشد ترک خواهند خورد.
پوشیدن صندل و کفش های پشت باز، عامل دیگری برای بروز ترک پاشنه میباشد ، بیماری های مختلفی مثل پسوریازیس، انواع حساسیت های پوستی و اگزما، دیابت و بعضی از بیماری های پوستی هم می توانند باعث ترک خوردن پاشنه ها شود ، از بین رفتن انعطاف پذیری پوست و نازک شدن سطح آن (مخصوصا با بالا رفتن سن) یکی دیگر از عوامل ترک خوردن پاشنه ها میباشد.
استفاده از کفش های غیراستاندارد و نامناسب دلی دیگر ترک خوردن است ، شرایط سخت آب و هوایی و خشکی بیش از حد هوا ، کمبود ویتامین های مورد نیاز، املاح معدنی و مس از دلیل های شایع دیگر پوسته پوسته شدن و ترک درپا میباشد.برای تشخیص اینکه ترک پاشنه پا به دلیل بیماری میباشد یا نه، با پزشک است. برای تشخیص این بیماری، آزمایش قارچ یا نمونه برداری بافتی انجام می گردد.
برخی از دلایل دیگر :
شستن پاها و ترک پا : شستن بیش از حد پاها نیز یکی از دلایل خشکی پا به خصوص میان خانم های خانه دار میباشد که برای رفع این مشکل بهتر است بعد از هر بار شستن پاها، آن ها را با حوله نرم کاملا خشک کنند و سپس از کرم های مرطوب و چرب کننده برای حفظ زیبایی و سلامت پاها استفاده نمایند.
وراثت و ترک پا : گاهی اوقات ترک کف پا می تواند به دلیل جنبه های وراثتی نیز باشد که در این شرایط برای برطرف کردن این عارضه لازم است از نرم کننده ها مثل وازلین طبی استفاده شود و در کنار آن با پوشاندن پاها، آن ها را از آسیب ها حفظ نمود.
عفونت و ترک پا : گاهی عفونت های باکتریایی و قارچی موجود بر ترک های سطح کف پا ممکن است که سبب مقاومت ترک ها بشود. بنابراین برای درمان ترک پا بهتر است ابتدا عفونت ها را از بین برد بعد شروع به درمان کرد.
یائسگی و ترک پا :در اغلب خانم ها پس از یائسگی، شاهد ضخیم شدن پوست کف پا هستیم که به آن کلفتی کف پای دوران یائسگی گفته شده که در مواردی ضخیم شدن کف پا به دلیل وراثت و یا پس از ان دوران یائسگی میباشد که برای پیشگیری از آن ممکن می توان با استفاده از کرم های مرطوب کننده کف پا را نرم و تا حدودی از خشک شدن و ترکیدن پوست پیشگیری نمود.
پیشگیری از به وجود امدن ترک پاشنه پاها
ساده ترین روش برای پیشگیری از ترک خوردن کف پا و بین انگشتان پا، چرب کردن دائمی آن با وازلین و اوسرین میباشد و اگر این کار به صورت روزانه انجام گیرد از بروز این مشکل جلوگیری می شود و افراد نباید از کفش های دارای پاشنه بلند و یا کفش های تنگ که امکان تنفس را برای پا مشکل می کند استفاده نمایند.
برای جلوگیری از تعریق زیاد پا، بایستی از پوشیدن کفش هایی که کف پلاستیکی دارند خودداری گردد چرا که مانع از تبخیر عرق کف پا شده و محلی مناسب برای رشد انواع باکتری و میکروب و قارچ ها نیز میباشد ، استفاده از کفش هایی که از چرم طبیعی ساخته شده اند به افراد توصیه میگردد استفاده از کفش هایی که امکان تنفس برای کف پا را دارند و افراد باید توجه داشته باشند که نباید پا به مدت طولانی در کفش باشد و حتما از جوراب نخی استفاده نمایند، چرا که جوراب های پلاستیکی مشکلات بسیاری را برایشان ایجاد می کند.
بعد از تمام شدن ساعت کاری، شستشوی روزانه پا با آب سرد و یا ولرم و صابون، فراموش نشده و چیزی که در این میان بسیار مهم است این است که حتما پس از شستشوی پا، آن را با حوله جداگانه ای خشک کرده وباید توجه داشت که شستن پا به تنهایی کفایت نمی کند ، به خصوص بایستی بین انگشتان پا به خاطر محیط گرم و مرطوب که مستعد رشد قارچ ها در کناره های ناخن هستند همیشه شستشو شود.
برای جلوگیری از انتقال قارچ ها در استخر و سونا از افراد به یکدیگر نباید از کفش و دمپایی های مشترک استفاده که بهترین عامل انتقال قارچ ها مثل زگیل میباشد همچنینو حالت فرورفتگی در کف پا از علائم رشد برخی باکتری ها در شخص میباشد و پوسته ریزی، قرمزی و خارش و تغییر رنگ و یا تغییر فرم ناخن ها و بوی بد پا از علائم ابتلای شخص به قارچ میباشد که باید توجه لازم را داشت که برای درمان میکروب و قارچ ها از آنتی باکتریال ضد میکروبی و ضد قارچی در ترکهای مقاوم استفاده و همچنین از پمادهای ضد التهاب، نرمکننده و چربکننده نیز میتوان استفاده کرد.
روش هایی برای درمان ترک پا
روغنهای گیاهی
مالیدن انواع روغن نباتی بر روی ترکهای پاشنهی پا میتواند نتایج خوبی را به همراه داشته باشد. افرادی که پاهای خشکی دارند باید از روغن نباتی استفاده نمایند تا پاهایشان ترک نخورد ،میتوانید از روغن زیتون، روغن کنجد، روغن نارگیل یا هر نوع روغن گیاهی هیدروژنهای برای بهبود ترکهای پا استفاده کنید به این طریق که ابتدا پا را با یک سنگ پا لایه برداری کنید و به خوبی بشورید و سپس روغن نباتی را به پاشنه و کف پاهایتان بمالید. پس از آن یک جفت جوراب تمیز به پا کرده و به رختخواب بروید، حالا روغن برای نفوذ به پوست پای شما زمان کافی را خواهد داشت. در صبح متوجه خواهید شد که پاشنههای پایتان نرم تر شده و این درمان را برای چندین روز متوالی ادامه دهید تا ترکهای پاشنهی پا به خوبی بهبود پیدا کند.
موم پارافین
زمانی که ترک پاها واقعاً بد است، و سبب بوجود آمدن درد زیادی هم میشود ، موم پارافین یکی از درمانهایی است که میتواند به سرعت به پاها تسکین دهد. موم پارافین بخرید و آن را با روغن خردل یا روغن نارگیل مخلوط کنید و سپس برای مدتی آن را حرارت بدهید تا موم به خوبی ذوب گردد ، قبل از استفاده از موم، صبر کنید تا به دمای اتاق باز گردد و برای نتیجهی بهتر، قبل از اینکه به رختخواب بروید موم را بر روی ترک پاشنهی پایتان بمالید و صبح به خوبی آن را بشویید. افراد باید این درمان را برای یک الی دو هفته تکرار نمایند تا نتایج مثبت آن را به خوبی ببینید.
موز
با استفاده از یک موز رسیده میتوان این عمل را انجام داد ابتدا موز را بکوبید تا خمیر یکنواختی از آن بدست بیاید ، در ابتدا پا را به خوبی تمیز کنید، سپس خمیر بدست آمده از موز را به پایتان بمالید و اجازه بدهید به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بر روی پایتان بماند تا پوست خشک پایتان به خوبی تغذیه کند. حالا پاهایتان را با آب گرم به خوبی شسته و سپس داخل آب سرد غوطه ور نمایید ، این راه درمانی خانگی را هر روز برای چند هفته تکرار کنید و از پاشنههای نرم و صافی که به شما میبخشد لذت ببرید.
لیمو ترش
خاصیت اسیدی لیمو ترش میتواند خیلی مفید وضروری باشد، اما باید اطمینان حاصل کنید که آب لیمو ترش تنها به پوست سخت پاشنهی پا ها مالیده شود و بعلاوه میتوانید پاهایتان را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در یک سطل آب گرم که به آن لیمو ترش اضافه کرده اید غوطه ور کنید ، یادتان باشد که از آب داغ استفاده نکنید، چرا که میتواند رطوبت پای شما را از بین میبرد و در آخر پایتان را با سنگ پا و صابون شسته و با حوله خشک کنید.
گلاب و گلیسیرین
گلیسیرین و گلاب راه دیگری برای درمان ترک پاشنهی پا در خانه میباشد، مخصوصاً زمانی که میخواهید از خانه خارج شوید نیاز دارید تا از پاهایتان بصورت ویژه مراقبت کنید و مقدار مساوی از گلیسیرین و گلاب را باهم مخلوط کنید و قبل از اینکه از خانه خارج شوید، مخلوط بدست آمده را به پایتان بمالید تا اینکه به خوبی جذب پوست پاها شود. این مخلوط سبب خواهد شد تا پوست پا برای ساعات طولانی نرم و لطیف بماند و شرایط ترکها تحت کنترل بماند و این درمان را برای چند هفته تکرار کنید تا پاشنهی پاهایتان نرم گردد.
وازلین
برای جلوگیری از ترک پاشنهی پاها، باید پوستهای مردهی سخت اطراف پا را به صورت منظم لایه برداری(میتوانید به کمک سنگ پا ) نمایید و سپس با مالیدن کمی وازلین، منطقهی پاشنهی پایتان را خوب بپوشانید، بعد از مالیدن وازلین باید جوراب به پا کرده تا اینکه وازلین بتواند به خوبی در پوست شما نفوذ نمایند. اینکار سبب خواهد شد تا از ایجاد ترک پا پیشگیری بعمل آید و البته پاشنهی پاهایتان نرم و مرطوب گردد ، این درمان را روزانه قبل از اینکه به رختخواب بروید تکرار کنید.
عسل هم از آنجایی که دارای خواص مرطوب کنندگی و ضد باکتریایی است میتواند به عنوان درمانی برای ترک پاشنهی پا مورد استفاده قرار بگیرد. عسل میتواند جهت بهبود و درمان پوست خشک پا و هم ترک پاشنهی پا مورد استفاده قرار بگیرد. برای این روش یک فنجان عسل را در سطلی که تا نیمه با آب گرم پر شده باشد مخلوط کنید و پاهایتان را برای ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در این مخلوط غوطه ور نمایید و در آخر پاهایتان را به آرامی لایه برداری کنید و از پاهایی نرم لذت ببرید. با این درمان خانگی دیگر هیچ خشکیای بر پوستتان باقی نخواهد ماند.
آب نمک گرم
در مورد ترک پاشنهی پا، شما احتیاج دارید تا پاشنهی پایتان را به خوبی تمیز و مرطوب نگاه داشته ، پس پاهایتان را برای ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در آب نمک گرم فرو برده و آن را از آب نمک قرار داده و سپس پاها را در آب سرد فرو ببرید تا گردش خون در آن بهبود پیدا کند. این کار همچنین درد ناشی از ترک پاشنهی پایتان را هم تسکین میدهد. حالا پاهایتان را خشک کرده و کمی کرم مرطوب کننده یا وازلین به آن بمالید تا رطوبت مورد نیاز ان تأمین شود، البته پیشنهاد میکنیم تا بلافاصله بعد از این روش یک جفت جوراب هم به پا کنید.
آرد برنج
برای لایه برداری از پاهایتان میتوانید از یک اسکراب خانگی ساخته کنید ، توسط عسل، سرکه سیب و آرد برنج ، برای ساخت این اسکراب، 2 تا 3 قاشق غذاخوری آرد برنج، چند قاشق عسل و کمی سرکهی سیب را باهم مخلوط کرده تا خمیر سفتی بدست بیاید. اگر شرایط ترک پاشنههای پایتان خیلی خیلی بد است، یک قاشق روغن زیتون یا روغن بادام شیرین نیز به این خمیر افزوده شود.
ابتدا پاهایتان را به مدت ده دقیقه در آب گرم غوطه ور کرده ، سپس به آرامی با استفاده از این خمیر از پوست پاهایتان لایه برداری نمایید تا پوستهای مردهی اطراف پایتان از بین بروند. با انجام این درمان به زودی شما صاحب پاشنههایی نرم و بدون ترک خواهید بود. همیشه سعی کنید بدنتان را با مصرف مقدار زیاد آب، هیدراته نگاه دارید و برنامهی غذایی ای را دنبال نمایید که حاوی اسیدهای چرب امگا۳ باشد.
روش های دیگری برای درمان پاشنه پا :پوست بدن خود را با نوشيدن مايعات زياد مرطوب نگه داشته ، به دقت پاهایتان را بشوريد و هر بار كه از بيرون به خانه برمیگردید شستن پاها را فراموش نكنيد ، حتما هرچند وقت يكبار برای از بين بردن و پاك كردن پوست مرده از سطح پاشنه پا از سنگ پا استفاده نمایید تا پاشنه پا كاملا تميز گردند.
بعداز شستن پاها حتما آنها را با كرم پا يا وازلين چرب نمایید ، هربار كه به پاها كرم زده شود و در هنگام خواب جوراب نخي بپوشيد بتعث شده که ترك خوردگي پاشنه پا سريعتر بهبود پیدا کند ، سعی کنید هر شب با آب ولرم و صابون پاها را شسته و قبل از خواب، کف پا را با کرم مرطوب کننده قوی یا کمی وازلین آغشته کرده و جوراب نخی بپوشید و بخوابید.
استفاده از سنگ پا برای از بین بردن لایه های شاخی و ضخیم پوست پاشنه پا مفید وموثر است به جز در مواقعی که خشکی پا به علت وجود بیماری پوستی باشد که باید در صورت وجود بیماری به پزشک مراجعه شود.
از پوشیدن کفش هایی که پشت باز هستند بدون جوراب خودداری کرده ، در هنگام شستشو بهتر است که از چکمه استفاده کنید تا پاها به مدت طولانی در آب قرار نگیرد زیرا آب زیاد رطوبت پوست را کاهش می دهد ، اگر در عمق ترکهای پا، عفونتهای باکتریایی و قارچی نشت کنند، سبب بسته شدن ترکها و مقاومت آنها شده و درمان و رفع ترکها را به تعویق میاندازد. بنابراین برای درمان ترک پا بهتر است که ابتدا عفونتها را از بین ببریم ، درمانهای آنتی باکتریال ضد میکروبی و ضد قارچی در ترکهای مقاوم با استفاده از پمادهای ضد التهاب، نرمکننده و چربکننده تاثیر بسزایی را خواهد داشت.
بسیاری از موارد خشکی دست و پا، حالت اگزمایی پوست میباشد که در این موارد پوست در تماس با ماده محرک دچار حساسیت و خشکی میگردد و در صورت پیشرفت ضایعاتی همچون التهاب، خارش، ترک و ترشح را در پی دارد. سعی شود که قبل از بروز اگزمای پوستی باید از بروز آن پیشگیری کرد، چرا که درمان اگزما و خشکی ناشی از آن چندان تاثیری نداشته و بهتر است قبل از پیدایش اگزما، مراقبتهای لازم برای درمان صورت بگیرد.
روش هایی برای كاهش درد ترك پا :
سعي شود هر روز صبح زود پای برهنه بر روی چمن راه برويد ، هميشه كفش راحت پوشيده و از پوشيدن كفشهای تنگ يا پاشنه بلند جدا خودداری شود.
درمان ترک پا با رژیم غذایی مناسب
در برنامه غذایی خود از غذاهایی که سرشار از کلسیم، آهن، روی و اسیدهای امگا3 داشته باشید استفاده شود ، یکی از مهم ترین عوامل بروز ترک خوردگی پاشنه ها کمبود انواع ویتامین ها، املاح معدنی، مس و اسیدهای چرب امگا3 میباشد به همین دلیل لازم است یک رژیم غذایی سرشار از این مواد غذایی را به همراه داشته باشید ، بدن افراد به میزان کافی اسیدهای چرب امگا3 نمی سازد و به همین خاطر بهتر است که این کمبود را با مصرف مکمل ها جبران نمایید.
برخی مواد غذایی لازم و ضروری که باید وعده های غذایی افراد با ان گنجانده شوند مانند:
ویتامین E: مانند روغن های گیاهی، سبزیجات، غلات و آجیل.
املاح معدنی:
1. کلسیم: شیر، پنیر، ماست، شیر سویا، آب معدنی، بستنی، انواع آب میوه ها، بروکلی و میتوان گفت به طور کلی تمام محصولات و فرآورده های لبنی
آهن: در گوشت قرمز، مرغ، ماهی، انواع غلات و تخم مرغ فراوان وجود دارد
روی: موجود در گوشت مرغ، لوبیای قرمز، ماست و ماکارونی
اسیدهای چرب امگا3: ماهی، دانه های روغنی مثل دانه کتان و سویا