ملی کالا محصولات ایرانی سایتی برای نیازمندیهاودانستنیهای روز

کاشت و نگهداری کدو تنبل یا همان کدوی زمستانه کاشت و نگهداری کدو تنبل یا همان کدوی زمستانه
^Back To Top

تلگرام ملی کالا

تلگرام ملی کالا

 

کدو تنبل  WINTER SQUASH با علمی CUCURBITA MAXIMA از خانواده کدوئیان  CUCURBITACEAE  بومی منطقه آمریکای مرکزی و نام دیگر  کدو تنبل  کدوی زمستانه است.

 تاریخچه کدو تنبل 

منشأ کدوها از آمریکای مرکزی از مکزیک و پرو میباشد و سرخپوستان پرویی از 8000 سال قبل اقدام به کشت کدو خورشتی کرده و از این نظر می توان کدوهای معروف اروپا در قرون وسطی را مربوط به کدوی زینتی زینتی بدانند و بافت بخش خوراکی که بافت پریکارپ ان بوده، می تواند در انواع کدوییان متفاوت زرد رنگ تا نارنجی تیره متغیر باشد ،که اگرچه شکل برگ و نشانه های سطح برگ می تواند متفاوت بوده اما از شکل ساقه، نافه گل، دمگل، بافت گوشتی و سطوح بذر به طور مؤثری در تشخیص گونه ها استفاده می گردد و اندازهٔ این میوه می‌تواند بسیار بزرگ باشد و  بزرگ‌ترین کدو تنبل دنیا وزنی بیش از ۸۰۰ کیلوگرم داشته‌است

کدو تنبل و کدو حلوایی دو گونه کدو بوده اند و کدو حلوایی شیرین و به رنگ زرد یا نارنجی میباشد و عموماً یک طرف آن بزرگتر و پهن تر از طرف دیگر بوده و برای خوردن کاشته شده و کدو تنبل بسیار درشت بیضوی شکل یا کروی و بیشتر اوقات دنبلی شکل میباشد و وزن آن به ۴۰ کیلوگرم هم رسیده که نوع بیضوی آن به خاطر استفاده از تخم آن کشت میگردد

گیاهشناسی کدو تنبل

کدو تنبل، سبزی فصل گرم و گیاهی یکساله به حساب امده که دارای ساقه های استوانه ای به ضخامت ۵-۴ سانتیمتر با کرکی ظریف می باشد و این ساقه ها به صورت گسترده بر روی زمین رشد می کنند و سطحی به طول بیش از 3 متر را اشغال می کنند،  ریشه کدو تنبل مثل سایر گیاهان این خانواده سطحی و ضخیم بوده و ساقه این کدو به طول ده متر می رسد که دور آن مدور و صاف بوده و برگها کم و بیش قلوه ای شکل و 5 لوپی بوده و کرک های روی دمبرگ ها تیز اما برنده نمی باشند.

گل های نر و ماده مجزا و زینتی بوده اند و گل های نر بر روی دمگل های استوانه ای شکوفا شده و زرد پررنگ هستند و جام گل استکانی است. دمگل های ماده ضخیم و گوشتی است و در انتهای خود دارای میوه کدوی ریز است. میوه های این کدو به رنگ های زرد، سفید، سبز، آجری، خاکستری و رنگ های بینابین دیگری دیده شده و وزن میوه به 75 تا 100 کیلوگرم و یا بیشتر هم خواعد رسید که به طور معمول وزن متوسط میوه ها بین 35 تا 50 کیلوگرم متغیر بوده که  به طور کلی وزن میوه بستگی به تعداد میوه در بوته دارد. غالباً در هر بوته 2 تا 3 میوه را نگهداری کرده و بقه را حذف می کنند. گوشت میوه در انواع زرد، کمی خشک ،اما در انواع سبز آن آبدار است. قابلیت انباری این کدو بسیار خوب ذکر شده و  فاصله کاشت 1.5 در 1 تا 3 در 3 متر توصیه می گردد

شرایط محیط رشد کدوتنبل

بیشتر کدوییان زراعی برای رشد در دماهای از 18 تا 30 درجه سانتیگراد سازگار هستند و کمتر در دماهای پایین تر رشد نموده و با یخبندان خسارت دیده و از بین می روند ، بذر کدو در دمای 12 درجه سانتیگراد شروع به جوانه زدن نموده اما دمای اپتیمم برای جوانه زنی 33 تا 34 درجه میباشد و رشد گرده در کدوها از دمای 8 تا 10 درجه سانتیگراد آغاز می گردد، به عبارت دیگر تلقیح این گیاهان برخلاف خیار (14 تا 15 درجه سانتیگراد) و طالبی (18 درجه سانتیگراد) در دمای پایین نیز انجام می گردد  و طول دوره رویش نسبت به انواع مختلف آن متفاوت هست و بین 100 تا 150 روز میباشد و مناطق آفتابی و زمین های مرطوب برای کشت این گیاه بسیار مناسب بوده و سطح آب زیرزمینی بیش از 75 سانتیمتر است که باید توجه داشت که این گیاه در مقایسه با سایر سبزی ها بیش از اندازه نسبت به وزش باد حساس است. از این نظر کشت توأم با ذرت شیرین توصیه می گردد و سطح بزرگ برگ بسیاری از گونه های کدوییان می تواند نتیجه تبخیر و تعرق بالای آن بودهکه  هرچند بسیاری از ارقام به دلیل سیستم های ریشه ای عمیق یا به طور متوسط عمیق تحمل خشکسالی نسبتاً خوبی داشته.

 زمین های نیمه سنگین دارای هوموس کافی برای کشت این گیاه مناسب بوده و خاک های حاصلخیز با زهکشی خوب با دامنه ای از پی اچ 6.5 تا 7.5 بهترین وضعیت برای رشد و باردهی خوب بوده و به دلیل نیازهای رطوبتی بالای این محصولات خاک های با ظرفیت نگهداری آب بالا و رطوبت ذخیره شده مناسب بازده محصولات بالایی را داشته و کدوییان عموماً طی دوره رشد بین 500 تا 900 میلیمتر آب بهره می برند.

کشت کدوتنبل:

آماده کردن زمین کاملاً شبیه تهیه زمین خیار در مزارع بوده است و بذرها عموماً در عمق دو سانتیمتری در خاک های سنگین و عمق 5 سانتیمتری در خاک های شنی کاشته شده و  دمای خاک بایستی حداقل بالای 15 درجه سانتیگراد برای جوانه زنی باشد. به آسانی با کاشت بذر گیاه جدید بدست و بذر ها را ۲۴ ساعت در آب خیس کرده و ۲۴ ساعت هم در پارچه ای خیس می گذارند و سپس می کارند. جوانه ها به سرما بسیار حساس هستند و هنگامی باید آن ها را کاشت که آخرین سرمای بهاره گذشته باشد.

رویش در 30 تا 35 درجه در یک هفته اتفاق افتاده و در بعضی از نواحی گرمسیری گیاهان گاهی از راه قلمه تکثیر یافته و فاصله 50 تا 150 سانتیمتر داخل ردیف ها و از 2 تا 3 متر در بین ردیف ها معمول بوده و کدوییان دگرگشن نیستند و زمانی که حشرات بومی برای گرده افشانی کافی نباشند مثل گروه های زنبور عسل می توانند جایگزین شوند. به خاکی حاصلخیز و غنی از مواد آلی احتیاج دارد. دمای جوانه زنی بذر یا دمای اپتیمم (نرمال) برای جوانه زنی بذر 33-34 درجه بوده اما در دماهای پایین تا 12 درجه هم بذر میتونه جوانه بزنه و همچنین دمای مورد نیاز برای رشد گرده ها و گرده افشانی ان دانه های گرده در کدوها در دمای 8-10 درجه میتواند رشد کند و گرده افشانی صورت میگیرد.

بذرپاشی مستقیم را می توان در زمین اصلی پس از رفع خطر سرمای بهاره در اواسط و یا اواخر اردیبهشت ماه آغاز کرد و یا این که بذر را ابتدا در خزانه پرورش داده و سپس نشای آن را در زمین اصلی منتقل کرد. برای این کار تعداد 2 تا 3 بذر را در گلدان های توربی و یا کاغذی در عمق دو تا سه سانتیمتری قرار داده و این گیاه، سبزی فصل گرم  بحسا امده و زمانی که دمای خاک به بالای ۱۸ درجه برسد بذر ها را در خاک می کارند و دمای مناسب برای رشد گیاه ۳۵-۲۴ درجه میباشد.

ابیاری مورد نیاز کدو تنبل اینگونه بوده که به آبیاری در حد معمول نیاز دارد و آبیاری بیش از حد باعث پوسیدگی ریشه و ساقه می شود. در فصل گرما و رشد میوه ها به آب بیشتری نیاز دارد

برداشت و طریقه نگهداری کدو تنبل

به آسانی با کاشت بذر گیاه جدید بدست امده و بذر ها را ۲۴ ساعت در آب خیس کرده و ۲۴ ساعت هم در پارچه ای خیس قرار داده و سپس می کارند. جوانه ها به سرما بسیار حساس بوده و هنگامی باید آن ها را کاشت که آخرین سرمای بهاره گذشته باشد. تا جایی که ممکن است و هوا سرد نشده، میوه را نچینید و بگذارید خوب بر روی گیاه باقی بماند تا کاملاً رسیده شوند . هنگامی که ساقه ی آن ترک خورده و پوست آن زمخت گردد، میوه آماده چیدن گردد و پیش از یخ زدگی زمین، کدو را با ساقه ی بلند بچینید. کدو را می توان بین 4 تا 6 ماه نگهداری نمود

دقت داشته باشید که از خرید کدوهایی که با کمی فشار دادن، نشانه های لهیدگی احساس می کنید بپرهیزید و سعی کرده کدو های سالم و بدون لک را انتخاب کنید و این سبزی را قبل از بریدن می توانید در جایی خنک (بیرون از یخچال) بگذارید، ولی به محض برش دادن، بدون برداشتن تخمه های کدو، باید آن را داخل کیسه ای پلاستیکی در یخچال قرار بدهید.

ملی کالا

 

 

اضافه کردن نظر


کد امنیتی
تازه سازی

Copyright © 2015. ملی کالا  Rights Reserved.