گوجه یا گوجه سبز و یا همان آلوگوجه نام درختی بوده از تیرهی گل سرخیان که میوهی آن کوچک و آبدار، دارای پوست نازک به رنگ سبز یا سرخ و یک هستهی سخت بوده و آلوچه نوع کوچکتر گوجه سبز و ترش تر از آن بوده که بر پایهٔ نوشتههای قدیمی، نژاد این گیاه قدمت ۲۰۰۰ ساله داشته و چینیها اولین افرادی بودند که به کشت آن اقدام نموده و همچنین گفته شده که این گیاه از طریق سوریه یا ایران به یونان آورده شده
همیشه از ابتدای فصل زيبای بهار، فروش ميوه هايی چون گوجه سبز و چغاله بادام توسط ميوه فروشان و فروشندگان دوره گرد در سراسر کشورآغاز مي شود که يکی از اين ميوه های ترش و خوشمزه گوجه سبز طرفداران زيادی هم داشته است.
نام های ان : اسم فارسى گوجه سبز است به اقسام ریز و کوچک ، به ان آلوچه سنگ ،الوچه آلنج و آلوى کوهى هم گفته میشود. عربى آن ادرک بوده و در برخی از کتابهاى پزشکى قدیم به اسامى نیسوق و نیشوق هم از این میوه سبز یاد شده.
گوجه سبز به ميوه درختانی که از خانوادهROSE هستند تعلق داشته و در نواحی معتدل بهترین رشد را خواهند داشت و در آب و هوای ملایم به رنگهای ارغوانی، قرمز، نارنجی، زرد و سبز روشن در خود امند. آب و هوای سرد سبب ایجاد رنگ قهوهای و ظاهر نامطلوب بر روی میوهٔ گوجه سبز داشته. که این میوه به سرعت میرسد و مدت نگهداری آن در یخچال میزان چهار روز است. گوجه سبز به صورت تازه و پخته در خورشها مصرف میشود که این میوه غنی از ویتامین C، اسید مالیک، اسید سیتریک بوده و مصرف زیاده از حد گوجه سبز سبب نفخ معده شد که این میوه طعمی ترش داشته و سفت و ترد بوده که در میان ایرانیان اغلب با نمک به عنوان تنقلات مصرف خواهند شد و درخت این میوه در بیشتر نواحی ایران بخصوص شمال غربی ایران تکثیر و برداشت میشود و گوجه سبز اصلاح شده از نوع بادامی در شهر سردرود از رونق زیادی برخوردار بوده.
از جمله غذاهايي که می توانید در آن از گوجه سبز استفاده نمایید انواع آش ها و خورشت هايی چون خورشت گوجه بوده و همچنين از اين ميوه سبز مي توان به عنوان طعم دهنده و ترش مزه کردن غذاها و جايگزين کردن نمک استفاده نمایید و قرار دادن چند عدد گوجه سبز در خورشت هايي چون بادمجان و مرغ طعم دلنشين تری به اين غذاها خواهد دادو حتي بانوان مي توانند گوجه سبزهايي که مدتي مانده و نرم و يا شل شده را به عنوان آلو در خورشت آلو استفاده کنند.
ارزش غذایی در صدگرم گوجه سبز:
دارای کربوهیدرات ۵2/۸ گرم، چربی ۸۴/۲ گرم، پروتئین ۶/۱ گرم، فیبر خام ۵/۰ درصد و با مصرف میزان صد گرم گوجه سبز ، ۵ درصد ویتامین A ،۱/۲ درصد ویتامین B۱ ( تیامین ) ، ۹/۱ درصد ویتامین B۲ ( ریبوفلاوین ) ، ۸/۲ درصد نیاسین ، ۱۳ درصد ویتامین C ، ۵/۱ درصد کلسیم ، ۲/۲ درصد فسفر ، ۵ درصد آهن و ۶/۳ پتاسیم مورد نیاز در روز تامین خواهد شد.
داراى املاح زیادى از قبیل آهن ،کلسیم ، فسفر ، منیزیم ، پتاسیم ، سدیم و منگنز نیز میباشد
خواص گوجه سبز
CULPEPES یک گیاه شناس معروف قرن ۱۷ عقیده داشت که مصرف گوجه سبز برای بهبود طعم دهان مفید بوده و پختن برگهای درخت گوجه سبز در سرکه خواهد توانست در درمان کرمهای حلقوی موثر واقع شود و از خواص دیگر این میوه، خاصیت مسهلی آن بوده که به خوبی بری افراد شناخته شده و همچنین اثرات منحصر به فرد آن شامل کاهش فشار خون و چربی خون و حذف رسوبات از خون و تنظیم عملکرد معدی- رودهای بوده.
الو سبز سبب تعادل اسید و باز در جریان خون شده و درمان حالت اسیدی خون مفید بوده و باعث تعادل در اسید معده نیز شده که از این رو میتواند در درمان حالت اسیدی خون مفید باشد که این میوه سبز اثرات قابل توجهی در جلوگیری از بیماریهایی مثل چربی خون بالا، پیری سلول و سرطان داشته و اسید بنزوئیک ان ترکیبی بوده که خاصیت ضد میکروبی دارد که این ماده به طور طبیعی در گوجه سبز وجود داشته و همچنین در برخی از تحقیقات بیانگر خاصیت ضد قارچی و ضد باکتریایی این میوه در تحقیقات نشان داده شده ،این میوه میتواند در درمان تومورها موثر واقع و همچنین به دلیل وجود اسید اسکوربیک در ان برای افراد مبتلا به نقرس هستند بسیار توصیه شده.
در مقابله با میکروب ها و عفونت ها موثر میباشد و فیبر موجود در آن سبب بهبود سیستم گوارشی شده است، گوجه سبز تازه سرشار از ویتامین C بود که نقش آنتی اکسیدان را ایفا میکند، خشک شده این میوه که فیتونوترینت بوده و به نام آلوچه خشکه فروخته مى شود، دارای کارکرد آنتی اکسیدانی بوده و برای درمان اعصاب وکم خونی مفید بوده. مصرف گوجه سبز برای درمان شب کوری، بیماری های نقرس، روماتیسم و تصلب شرایین ضروری وموثر است این میوه همچنین ادرارآور بوده و و عملکرد کلیه ها را تنظیم می کند.
همان طورکه گفتیم گوجه سبز منبع ویتامین های گروهB بوده که سبب کاهش استرس و افسردگی در افراد می شود و برای سلامتی پوست و اعصاب مفید بوده و بهلیل داشتن خواص فراوان در دسته گیاهان دارویی واقع شده و در سوخت وساز طبیعی کربوهیدرات، چربی و پروتئین نقش مؤثری داشته و در مطالعات نشان داده شده که این میوه می تواند در درمان تومورها نیز موثر باشد.
گوجه سبز مملو از ویتامین هایB وC میباشد و به همین جهت برای آرامش اعصاب نیز مفید بوده و مصرف زیاد آن حالتی از حساسیت موقت را در دهان و دندان های مصرف کننده ایجاد میشود و همچنین گوجه سبز نرم یا همان آلوسبز برای درمان بسیاری از مشکلات گوارشی از جمله یبوست نیز کاربرد دارد و پژوهشگران معتقدند که مصرف گوجه سبز برای بهبود طعم دهان مفید است
خواص برگ درخت گوجه سبز
جوشانده 25 تا 30 گرم برگ درخت ان ، کشنده کرم معده بحساب امده و این خاصیت در مغز هسته این میوه نیز مى باشد و جوشانده برگ ان به عنوان تب بر مخصوصا براى مبتلایان به بیماری هاى ریوى تجویز شده و برگ این گیاه خاصیت نفاخ داشته و براى معده مضر بوده ، مگر آنکه همراه با یک مسهل خورده و براى این کار سابقا گلقند را تجویز میکنند
مضرات مصرف گوجه سبز
این میوه اگر نشسته(مملو از گرد و خاک) و آلوده به سم باشد، احتمال ابتلا به بیماری های عفونی گوارشی از جمله حصبه و مسمومیت های غذایی را در افراد ایجاد میکند و دارای طبع سردی بوده و بهتر است آن را با گلپر مصرف کنید. هسته گوجه سبز کال، دارای ترکیبهای سمی خطرناکی بود و توجه داشته باشید که هرگز نباید آنها را خورد.
بالا بودن میزان اسید در گوجه سبز سبب ایجاد معدهدرد، سوزش معده یا حتی ریفلاکس در افراد مبتلا به ناراحتیهای معده خواهد شد و توجه داشته باشید، مصرف زیاد گوجه سبز سبب نفخ معده شده و ترش و اسیدی بودن طعم گوجه سبز سبب ساییده شدن موقتی مینای دندان و احساس درد خاصی در دندآنها خواهد شد.
گوجهسبز طبع سردی بوده و به همین دلیل ممکن است که دارای عوارضی چون دلدرد، تهوع و مشکلات گوارشی ایجاد نماید، اما این نکته قطعا ثابت نشده و آنچه از سوی کارشناسان تغذیه به عنوان یکی از موارد قابل احتیاط در مصرف گوجهسبز اعلام گردیده بروز نوعی حساسیت موقتی بوده که در دهان و دندان ایجاد خواهد شد
از خوردن هسته های زردآلوها و الو ها و چاغاله که کال هستند اجتناب کنید به همین دلیل به ان ها نوبرانه های خطرناک میگویند، چرا که در صورت تلخ بودن هسته های انان حاوی ترکیبات سیانیدریکی بوده که سمی هستند
نظرات