تپه هلوش مربوط به سدههای اولیه دورانهای تاریخی قبل از اسلام بوده که در شهرستان پلدختر، بخش مرکزی، دهستان جایدر، چسبیده به جنوب روستای هلوش واقع گردیده و این اثر در تاریخ ۲۸ اسفند ۱۳۸۵ با شمارهٔ ثبت ۱۸۴۴۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت شده است.
محدوده جغرافیایی هلوش
در استان لرستان در 25 کیلومتری جنوب شهرستان پلدختر و در حدود 5 کیلومتری پل باستانی گاومیشان واقع شده و این روستا بالغ بر 2500 نفر جمعیت داشته و شغل اکثر ساکنان این روستا کشاورزی و دامپروری میباشدو میتوان خاطر نشان کرد اهالی این روستا با کشت محصولاتی از قبیل خیار، گوجه و گندم سهم زیادی از اقتصاد منطقه را به خود اختصاص داده اند. زمین های این روستا از لحاظ حاصلخیزی در ردیف بهترین زمین های منطقه بوده و همواره محصولات آن در میادین میوه و تره بار از شهرت و آوازه خاصی برخوردار هستند
روستای حلوش از جنوب به رودخانه صیمره و کبیرکوه در استان ایلام و از شمال به چل جایدر و شهرستان پلدختر و از طرف شرق به کوهای اطراف جاده اندیمشک و از طرف مغرب نیز به شهرستان دره شهر مشرف است.
تپه هلوش
با طول جغرافیایی :288 33 °47 وعرض جغرافیایی: 124 05 °33 وارتفاع از سطح دریا: 609 در ابعاد: 50×70 م
ادرس تپه هلوش
این جاذبه گردشگری ایران در استان لرستان -شهرستان پلدختر در 1 کیلومتری غرب روستای هِلُوش در فاصله ی 100 متری دره بسیارعمیق رود سیمره قرار گرفته و حدود 5/0 هکتار مساحت دارد.
محوطه در سطح یک تپه مرتفع و طبیعی قرار گرفته و دربرگیرنده یک دوره استقراری اوروکی است. این استقرار بر دشت پایین دست و اطراف رود سیمره و همچنین استقرار اوروکی هلوش کاملا مشرف است. در سطح تپه سفالهای نخودی با آمیز و ترکیبی معدنی گیاهی با تزئین نقش طنابی شکل فشار انگشتی در زیر لبه متعلق به دوره اوروک پیدا گردیده ودر ضلع جنوبی محوطه باغی خشکیده دیده می شود. ضلع غربی محوطه نیز به کشت غلات اختصاص داده شده است که نهایتا بواسطه دره ای به رود سیمره می رسد.در شمال محوطه نیز فعالیت های کشاورزی صورت می گیرد.
در زمان های بسیار دور در این منطقه کوه آتشفشان بزرگی وجود داشته که منفجر شده و گدازه های آن به اطراف پراکنده و بعد از گذشت سال ها از این ماجرا، از اولین روستاهایی که در حاشیه این گدازه های پخش شده بوجود آمده همین روستا بوده که در ابتدا از آن به عنوان « حول و حوش» یا کرده اند که بعدها به خاطر سهولت تلفظ ، به « حلوش » تغییر نام پیدا نموده و واژه ی حلوش را می توان در دایره المعارف بزرگ جهان نیز یافت میشود