سرطان پروستات Prostate cancer که با نام چنگار پروستات نیز شناخته شده، این سرطان در پروستات که غدهای در دستگاه تناسلی مردان است ایجاد میشود،در کل بیشتر سرطانهای پروستات آرام رشد میکنند، اما بعضی دیگر نسبتاً سریع رشد میکنند.
سلولهای سرطانی ممکن است از پروستات گسترش پیدا و به دیگر بخشهای بدن برسند، به ویژه استخوان ها و گرههای لنفاوی که این بیماری ممکن است در آغاز نشانگانی را نشان ندهد.
در مراحل پیشرفته تر بیماری میتواند مشکلاتی را در ادرار کردن، خون در ادرار یا درد در ناحیهٔ لگن و کمر هنگام ادرار به وجود آورد ، یک بیماری دیگر به نام هایپرپلازی خوشخیم پروستات نیز میتواند نشانگان مشابهی را پدید بیاورند و یکی دیگر از علائمی که بعدها بروز پیدا میکنند شامل سطح پایین تر گلبولهای قرمز میباشد
سرطان پروستات چیست ؟این سرطان در پروستاتاست که غدهای در دستگاه تناسلی مردان است رشد میکند و غده پروستات غدهاى است که تنها در مردان پیدا و این غده در زیر مثانه و دقیقاً جلوی رکتوم (بخش انتهایی روده بزرگ) قرار گرفته و اندازهای معادل گردو دارد. وظیفه این غده ترشح مایعى به داخل منى است که اثر محافظتی و تغذیهای بر روی اسپرم دارد
یکی از بیماری های شایع مردان محسوب میشود ، با اینحال در سنین کم تر از 50 سال نادر است و بیشتر در مردان مسن این بیماری رخ می دهد. سرطان پروستات معمولا به آرامی پیشرفت میکند و در ابتدا محدود به غده پروستات است و در سایر بخش های بدن پخش نمی شود. درحالیکه برخی از انواع سرطان پروستات به کندی پیشرفت میکنند و نیاز به درمان خاصی نداشته و سایر انواع سرطان پروستات شدید هستند و سریعا در بدن پخش می شوند.
از هر شش مرد، یک نفر در طی زندگی به سرطان پروستات مبتلا شده و از هر 35 مرد، یک نفر در اثر این بیماری از بین میروند. میزان مرگ و میر ناشی از سرطان پروستات امروزه کاهش پیدا کرده و بیماری بسیار سریعتر تشخیص داده میشود.
سرطان پروستات از ایجاد سلول های سرطانی در پروستات که می تواند سبب انسداد در دستگاه ادراری یا متاستاز به سایر اعضاء بدن شود به وجود آمده و در کشورهای پیشرفته سرطان پروستات شایعترین سرطان بعد از سرطان پوست و همچنین مرگ آورترین سرطان در مردان بعد از سرطان ریه میباشد.
دلایل سرطان پروستات
علت دقیق سرطان پروستات شناخته نشده ولی تأثیرات هورمون های جنسی مردانه (تستوسترون) تولید شده از بیضه در رشد و گسترش تومور مشخص شده و ۱۰٪ موارد سرطان پروستات، ناشی از یک ژن غیرطبیعی ارثی میباشد و در این مورد، سرطان قبل از ۶۰ سالگی بروز پیدا کرده علیرغم اینکه بستن لوله های منوی خطر ابتلا را افزایش داده اما مدرک قوی دال بر این قضیه وجود نداشته.
عواملی که خطر ابتلاء به سرطان پروستات را افزایش میدهند؟
اگرچه سرطان پروستات در اغلب موارد مرگبار نبوده ولی شناخت عوامل خطرساز برای این بیماری برای تشخیص علائم سرطان پروستات و درمان زودرس آن اهمیت دارد. سن بالا، نژاد و سابقه خانوادگی بیماری عوامل مهمی بوده که خط ابتلاء به سرطان پروستات را افزایش میدهند. در حدود ۹۹ درصد موارد، در کسانی بالای ۵۰ سال رخ داده و اگر یکی از خویشاوندان درجه اول به این بیماری مبتلا شده باشند، احتمال ابتلاء به بیماری 2 تا 3 برابر میشود. ، همچنین مردانی که در خانواده شان بیشتر خانم ها سرطان سینه دارند در خطر بیشتری قرار میگیرند
این بیماری بیشتر در میان سیاهپوستان بروز پیدا کرده تا سفید پوستان ،رژیم غذایی با سطوح بالای گوشت فرآوری شده،گوشت قرمز یا فراورده لبنی ، رژیمهای غذایی که سبزیهای خاصی را در خود ندارند .البته این بیماری در مردان آسیایی کمتر دیده میشود
مصرف چربی زیاد :رژیم غذایی پرچربی خطر سرطان پروستات را افزایش داده که در مقابل رژیم غذایی کمچربی و مملو از میوه و سبزی خطر را کم میکند.
میزان بالای هورمون تستوسترون :این هورمون افزایش دهنده میزان ترشح هورمون جنسی مردانه در خون،که اغلب موجب تسریع روند بدخیمى سرطان پروستات مىشود.
تغییرات ژنتیکی :عدهای از عوامل ژنتیکی وجود داشته که مردان را به ابتلا به سرطان پروستات مستعد کرده و این تغییرات ژنتیکی را با آزمایش میتوان تشخیص داد.
چاقی و اضافه وزن، مردان چاق مبتلا به سرطان پروستات در خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان پروستات پیشرفته قرار میگیرند. نتایج نشان داده که مردانی که فعالیت فیزیکی مناسبی را ندارند و اضافه وزن زیادی را داشته در حد بالایی در معرض ابتلا به سرطان پروستات قرار میگیرند.
بیماری های مقاربتی، پژوهش ها نشان داده و مردانیکه مبتلا به سوزاک بوده در خطر بیشتری برای ابتلا به این سرطان هستند.
پژوهش ها نشان داده که مصرف برخی از داروهای ضدالتهاب سبب افزایش خطر ابتلا به این بیماری شده.
پیشگیری از ابتلا شدن به سرطان پروستات
منبع ملی کالا