باید بدانید که سلولها با نیاز بدن، رشد و سلولهای جدید را تشکیل خواهند داد و سلولی که پیر میشود، از بین و سلولهای جدید ديگری جای آن را میگیرند و گاه در این روند اشکال بهوجود می اید و در حالیکه بدن نیازی به آن نداشته باشد، سلولهای جدید تشکیل و سلولهای پیر هم وقتی که باید، از بین نمیروند. این سلولهای اضافی تودهای از بافتها را تشکیل که به آنها توده، غده یا تومور گویند.
تورمورها دونوع اند:توموريا خوشخیم و یا بدخیم است.
تومورهای خوشخیم سرطان نیستند :تومورهای خوشخیم بهندرت خطر جانی در بر دارند و این نوع تومورها را عموماً میتوان برداشت و بعد ازن معمولاً هم دوباره رشد نمیکنند.
این سلولهای خوشخیم به بافتهای مجاور خود حمله نمیکنند و در سایر نقاط بدن منتشر نمیشوند.
تومورهای بدخیم سرطان:تومورهای بدخیم بهطور کلی وخیمتر از تومورهای خوشخیم بوده و اغلب خطر جانی در بردارند و معمولاً میتوان برداشت ولی ممكن است دوباره رشد کنند.سلولهای تومورهاي بدخیم معمولاً به بافتها و اعضای مجاور خود حمله کرده و به آنها آسیب میرسانند.
سلولهای تومورهاي بدخیم معمولاً در سایر نقاط بدن منتشر کرده (متاستاز میدهند) و سلولها با جدا شدن از تومور اصلی (اولیه) و ورود به جریان خون یا دستگاه لنفاوی منتشر میگردند که این سلولها به سایر اعضای بدن حمله نموده و تومورهای جدیدی تشکیل خواهند داد و به این اعضا آسیب میرسانند و به انتشار سرطان متاستاز گفته میشود.
درمان سرطان سینه
شیوههای درمان
جراحی
پرتودرمانی
شیمیدرمانی
هورموندرمانی
درمان بیولوژیک
انتخاب درمان اساساً بستگی به مرحلۀ بیماری فرد داشته و شما و پزشکتان میتوانید با همکاری هم طرح درمانی را انتخاب کنید که با نیازهای پزشکی شما و معیارهای شخصی شما هماهنگ باشد.
درمان سرطان یا موضعی و یا فراگير (سیستمیک)
درمان موضعی : جراحی و پرتودرمانی درمانهای موضعی بوده و این نوع درمان سرطان را در پستان تخریب و یا نابود میگردد و. زمانی که سرطان سینه به بخشهای دیگر بدن گسترش پیدا کند، از درمان موضعی جهت مهار بیماری در این مناطق خاص استفاده میکنند.
درمان سیستمیک (عمومی) : شیمیدرمانی، هورموندرماني و درمان بیولوژیک، درمانهای سیستمیک بوده که در این نوع درمان، موادی وارد جریان خون شده و سرطان را در سرتاسر بدن مهار و یا تخریب خواهد کرد و در برخی از زنانی که سرطان پستان دارند، درمان سیستمیک میشوند تا قبل از جراحی یا پرتودرمانی، تومور کوچک گردد و در بعضی دیگر بعد از جراحی یا پرتودرمانی، درمان سیستمیک میشوند تا از بازگشت دوباره سرطان جلوگیری گردد و از درمان سیستمیک برای سرطانهایی که در بدن گسترش یافتهاند استفاده میشود.
جراحی رایجترین شیوۀ درمان سرطان پستان بشمار آمده و دارای انواع مختلف جراحی است و پزشک هرکدام از انواع جراحی را برایتان توضیح میدهد و در مورد فواید و خطرات احتمالی هر کدام شرح داده و آنها را با هم مقایسه میکند و همچنین توضیح میدهد که هر کدام از آنها چطور ظاهر شما را تغییر میدهد
جراحی حفظ پستان (Breast-sparing Surgery) : در این نوع روش جراحی سرطان را برمیدارند، ولی پستان باقی خواهد ماند و به این جراحی همچنین، جراحی نگهدارندۀ پستان، تودهبرداری، برداشتن قطعهای پستان، برداشتن ناكامل پستان هم گفته میشود و گاهی نمونهبرداری كامل كار تودهبرداری را میكند زیرا جراح كل توده را برخواهد داشت.در این نوع جراحی، جراح برش جداگانهای انجام داده شده و اغلب غدد لنفاوی زیر بغل را هم برداشته میشود که به این کار، تشريح غدد لنفاوی زیر بغل گفته شده و این شیوه نشان داده که سلولهای سرطانی وارد غدد لنفاوی شدهاند یاخیر.این نوع درمان سلولهای سرطانی را که احياناً در پستان باقی ماندهاند، نابود خواهد کرد.
جراحی برداشتن پستان (Mastectomy) :در این روش جراحی پستان را برداشته (و یا حتیالامکان بافت را هم برمیدارند). در بيشتر موارد، جراح، غدد لنفاوی زیر بغل را نیز خواهند برداشت و برخی از بیماران پس از جراحی پرتودرمانی میشوند.
در برداشتن تعديلشده كامل پستان (modified radical mastectomy) جراح همه ی پستان و اکثر و یا همۀ غدد لنفاوی زیر بغل را برداشته و در اغلب، لایۀ پوشانندۀ عضلات قفسة سینه را نیز برمیدارند. شايد هم بخش کوچکی از عضلات قفسۀ سینه را هم جهت دسترسی آسانتر برای برداشتن غدد لنفاوی برداشته .
در این صورت شاید شما بازسازی پستان را انتخاب نمایید و این عمل در واقع جراحی ترمیمی جهت بازسازی مجدد شکل پستان بکار برده میشود و این جراحی گاهی همزمان با پستانبرداری و یا دیرتر انجام میگردد و اگر تمایل به بازسازی دارید، بهتر بوده که قبل از عمل پستانبرداری ، با یک جراح پلاستیک (ترمیمی) مشورت شود
پرتودرمانی
در روش درمانی پرتودرمانی که به آن رادیوتراپی هم گفته شده از امواج با سطح بالای انرژی برای نابودی سلولهای سرطانی استفاده میشود و اکثر زنان بعد از جراحی نگهدارندۀ پستان پرتودرمانی میشوند. برخی از زنان بعد از پستانبرداری هم پرتودرمانی میشوند.
درمان به اندازۀ تومور و عوامل دیگر بستگی داشته و پرتودرمانی سلولهای سرطانی پستان را که شاید در ناحیه باقی مانده باشند، تخریب می نماید. برخی زنان نیز قبل از جراحی هورموندرماني و یا شیمیدرمانی میشوند.
پزشکان جهت درمان سرطان پستان از دو نوع پرتودرمانی استفاده و حتی برخی زنان از هر دو نوع روش استفاده میکنند.
پرتودرمانی خارجی (External radiation) : امواج رادیویی از ماشین بزرگی خارج از بدن تولید شده و اکثر زنان برای درمان به کلینیک یا بیمارستان رفته و درمان معمولاً پنج روز در هفته و طی چند هفته انجام میگردند.
پرتودرمانی به روش كاشتي (implant radiation) : محفظههاي پلاستیکی نازکی را که حاوي مواد رادیواکتیو بوده مستقیماً داخل پستان کار کرده و کاشتها (ایمپلنتها) چندین روز در محل باقی خواهند ماند و تا زمانی که بیمار کاشتها را در بدن داشته در بیمارستان بستری میشوند و قبل از مرخصی از بیمارستان، کاشتها (ایمپلنتها) را خارج خواهند کرد.
شیمیدرمانی
درمان به طریق شیمیدرمانی اینگونه بوده که از داروهای ضد سرطان برای نابودی سلولهای سرطانی استفاده میشود و برای سرطان پستان معمولاً از ترکیبی از داروها استفاده خواهد شد که اين داروها به صورت قرص یا از طریق تزریق درون وریدی (IV) داده و در هر دو روش، دارو وارد گردش خون میشود و سراسر بدن را طی خواهند کرد.
برخی از زنانی در بخشی از بیمارستان، مطب دکتر یا خانه شیمیدرمانی میشوند و برخی ديگر هم باید در طول درمان در بیمارستان بستری خواهند ماند و داروها بر سلولهای سرطانی و سلولهای دیگري که به سرعت تقسیم میشوند، اثر گذاشته.
هورموندرمانی
برخی از تومورهای پستان برای رشد نیاز به هورمون داشته و هورموندرمانی نمیگذارد سلولهای سرطانی هورمونهای طبیعی مورد نیاز خود را دریافت نموده و این هورمونها استروژن و پروژسترون داشته و اگر تومور پستان گیرندۀ هورمونی داشته بدر آزمایشگاه مشخص شذده و در این صورت، باید هورموندرمانی انجام گردد.
داروها: گاهی پزشک دارو هایی را تجویز تا از فعالیت هورمون های طبیعی جلوگیری نماید و یکی از این داروها تاموکسیفن بوده که بازدارندۀ استروژن میباشد و نوع دیگری از داروها هم در بدن هورمون زنانۀ استرادیول تولید کرده و استرودیول، نوعی استروژن و مهار کنندۀ آروماتاز میباشد و اگر هنوز زن یائسه نشده باشد، پزشک دارویی هم تجویز کرده که تخمدان استروژن ترشح نکند.