آبله مُرغان Chickenpox از بیماریهای خفیف و بسیار واگیردار بوده که این بیماری که در کودکان شایعتر است و توسط ویروس هرپس زوستر ایجاد خواهد شد و بطور کلی آبله مرغان بیماری خطرناکی نیست، اما این بیماری برای زنان باردار، نوزادان، نوجوانان، بزرگسالان و کسانی که دارای سیستم ایمنی ضعیف هستند می تواند مشکلاتی را بوجود آورد.
پس از این که بیماری آبله مرغان را گرفتید و بهبود پیدا کردید، دوباره به آن مبتلا نمی شوید. اما ویروس این بیماری در بدن فرد بهبود یافته تا مدت ها زنده می ماند و اگر این ویروس دوباره فعال گردد، باعث بروز بیماری دردناکی به نام زونا خواهد گردید و اگر تا به حال آبله مرغان نگرفته اید، و یا واکسن آبله مرغان را نزده اید، و یا با فردی که آبله مرغان گرفته، تماس داشته اید، در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار خواهد گرفت
علت بیماری آبله مرغان
دلیل بیماری عفونت با ویروس واریسلا زوستر یک دیانای ویروس بوده و بیشترین شیوع آن در سن ۵ تا ۱۰ سالگی است. این ویروس از راه قطرههای ریز در هوا یا تماس با ضایعات پوستی، از فرد بیمار انتقال پیدا کرده و بیماری فوقالعاده مسری میباشد و انتقال ان بیشتر از راه قطرات تنفسی و هوا صورت خواهد گرفت و ویروس در وزیکولها هم وجود داشته و بنابراین بیماری از ۲۴ ساعت قبل از پیدایش بثورات تا وقتی که ضایعات دلمه ببندد، مسری خواهد بود بین ۷ تا ۸روز .
بیماری بیشتر اوقات در زمستان و بهار دیده شده و تا وقتی که تمام وزیکولها تبدیل به دلمه نشوند کودک نباید به مدرسه برود. مبتلایان به آبله مرغان که بستری میشوند باید در اتاقی ایزوله شوند تا از انتقال هوایی ویروس جلوگیری گردد و دوره نهفتگی بیماری، ۲۱-۷ روز محاسبه شده و اگر مادر یک نوزاد پیشتر یا در حین بارداری آبله مرغان گرفته باشد، کودک وی تا چندین ماه در برابر آبله مرغان ایمنی داشته اما این ایمنی در ۱۲-۴ ماه پس از زایش کاهش پیدا می نماید. ویروس عامل این بیماری در هوا پخش میشود و از راه تنفس به راحتی منتقل می شود یعنی اگر یک نفر در خانه مبتلا باشد، احتمال ابتلای دیگر اعضای خانواده یا نزدیکانش وجود خواهد داشت.
علایم ابله مرغان
نشانههای زیر بیشتر در کودکان، خفیف میباشد اما در بزرگسالان، شدید تر است مثل: خارش سطحی بعد از یک روز، تب ، درد شکمی یا احساس ناخوشی همگانی که ۲-۱ روز به درازا کشیده شده
بثورات پوستی که کم و بیش در هر جای بدن میتواند پدید آید مثل بر روی پوست سر، آلت تناسلی، داخل دهان، بینی، گلو، یا مهبل. تاولها ممکن است در نواحی بسیار گستردهای از پوست گسترده شده باشند اما در دست و پا کمتر ظاهر میگردند و تاولها در ۲۴ ساعت ترکیده و در محل آنها دلمه پایه ریزی میشود.
هر 3 تا 4 روز مجموعههایی از تاولهای جدید به وجود خواند امد و بثورات ابتدا بر روی تنه، سپس سر و صورت و با شیوع کمتری روی دست و پا ظاهر و بثورات ابتدا پاپولند وسپس به وزیکول و پوستول و در نهایت به پوسته تبدیل میشوند .در بزرگسالان یک سری نشانه همانند آنفلوآنزا نیز به همراه ان ظاهر میشود .
اولین نشانه این بیماری، تب و بعد از آن سردرد و گلودرد بوده و احساس کسالت، خستگی و میل نداشتن به غذا از علائم دیگر این بیماری بوده ، دانه های پوستی آبله مرغان، 1 تا 2 روز پس از آن که علائم اولیه به وجود آمد، ظاهر می گردد ولی علائم در برخی مبتلایان، فقط دانه (بدون تب و دیگر نشانه ها) بوده
اگر با فردی که آبله مرغان داشته، در تماس بوده اید، معمولا 14 تا 16 روز طول خواهد کشید تا علائم و نشانه های اولیه آبله مرغان در شما ظاهر گردد که این دوره به نام دوره نهفتگی یا کمون میباشد و پس از ظهور دانه های قرمز آبله مرغان، غالبا 1 تا 2 روز طول کشیده تا دانه ها در تمام بدن پخش شود. معمولا 5 تا 7 روز طول می کشد تا هر دانه ها خشک گردد و بیافتد و هنگامی که دانه های پوستی خشک شد، می توانید به محل کار، مدرسه و .... بروید.
علایم نادر در آبله مرغان
پنومونی (ذات الریه): اگر ویروس آبله مرغان به طرف ریه وارد شود، مبتلا به ذات الریه خواهید شد که این بیماری غالبا در نوجوانان، بالغین و زنان بارداری که آبله مرغان را در سه ماهه ی آخر بارداری گرفته اند، مشاهده میگرد.
آنسفالیت (تورم مغز): ممکن است 5 تا 10 روز پس از ظهور دانه های پوستی، این بیماری به وجود بیاید. آنسفالیت در کودکان ممکن بوده که بر مخچه اثراتی داشته و عدم هماهنگی عضلات را به وجود آورد. علائم آنسفالیت شامل گیجی، تب بالا، سردرد زیاد، خواب آلودگی، حساس به روشنایی و تهوع می باشد. در موارد خیلی جدی، ممکن بوده که فرد تشنج پیدا کرده.
آرتریت (ورم مفاصل): بعضی از افراد مبتلا به آبله مرغان، دچار درد عضله و مفصل می شوند. این درد غالبا تا زمانی که دانه ها وجود دارد، ادامه دارد.
بینایی کم: ویروس آبله مرغان ممکن میباش که قرنیه چشم را آلوده و زخم اید و در نتیجه باعث کاهش قدرت بینایی شود.
سندرم reye: در افراد کمتر از 20 سالی که آبله مرغان گرفته اند و آسپیرین مصرف می نمایند، این سندرم به وجود می اید
سرایت کردن : آبله مرغان توسط ویروس "واریسلا زوستر" به وجود امده و این ویروس به سرعت قابل پخش شدن است و این ویروس توسط عطسه کردن، سرفه کردن و یا بشقاب و لیوان مشترک داشتن به راحتی انتقال پیدا میکند و همین طور اگر مایع تاول آبکی را لمس کنید، آبله مرغان میگیرید
کسی که بیماری آبله مرغان دارد، ولی هنوز علائم بیماری را ندارد، به سرعت ویروس این بیماری را پخش میکند و بیماری آبله مرغان 2 تا 3 روز قبل از ظهور دانه های پوستی تا پس از این که همه تاول ها خشک شدند، قابل سرایت بوده
مشکلاتی که زنان باردار با ابله مرغان دارند
زنان بارداری که در نیمه اول بارداری دچار آبله مرغان میشوند، یا جنین خود را سقط می کنند و یا نوزاد، قبل از موعد مقرر به دنیا خواهد آمد و جنین نارس است
زنان بارداری که در سه ماهه آخر بارداری به آبله مرغان دچار میشوند، ممکن است دچار پنومونی گردند و یا حتی ممکن است در اثر این بیماری از دنیا بروند.
دو نوزاد از صد نوزادانی که مادران شان در طی بارداری، آبله مرغان گرفته اند، ممکن بوده که در 20 روز اول تولد خود آبله مرغان بگیرند که این نوزادان می توانند علائم زیر را دشته باشند:
نقص تولد: یک پا کوچک تر از پای دیگر ایجد شود، جای زخم روی دست یا پا و یا مشکلات بینایی ، کاهش وزن تولد ، صرع، تاخیر هوشی
عفونت shingle (زونا): درد، احساس خارش و سوزش در یک طرف بدن و درنهایت مرگ : 7 نوزاد از 100 نوزاد، بر اثر این بیماری از بین خواهند رفت
واکسن آبله مرغان
برای تمام افراد بیش از یک سال، در 2 دوز تزریق می شود و اولین دوز را در 12 تا 15 ماهگی و دوز بعدی را در 4 تا 6 سالگی دریافت می شود و دوز دوم را می توان 3 ماه بعد از دوز اول دریافت نمود
کودکان و بالغینی که آبله مرغان نگرفته اند باید واکسن کنند و کسانی که در کنار فردی که آبله مرغان دارد، زندگی می کنند برای پیشگیری واکسن بزنند.
چه کسانی نبایند واکسن آبله مرغان بزند
زنان باردار. خانم ها می توانند تا یک ماه قبل از باداری این واکسن را تزریق نمایند و بعد از آن دیگر مجاز نیستند.
کسانی که دارای سیستم ایمنی ضعیف ، افراد دچار تنگی نفس و آسم
کسانی که دارای بیماری های مزمن و طولانی می باشند، مثل بیماران دچار سرطان خون.
کسانی که به آنتی بیوتیک نئومایسین آلرژی دارند، زیرا واکسن آبله مرغان دارای مقدار کمی نئومایسین می باشد و افرادی که به تازگی خون، پلاسما و یا ایمنوگلوبولین دریافت کرده اند. باید این اشخاص مدت 3 تا 11 ماه صبر کرده و سپس واکسن آبله مرغان را بزنند.
درمان آبله مرغان
در واقع درمانی برای آبله مرغان وجود ندارد، بجز استراحت و دادن داروها برای پایین آوردن تب و کاهش دادن خارش بدن
برای پایین آوردن تب می توانید کارهای را انجام بدهید: آب و مایعات فراوان میل کنید ، می توانید یخ نیز بمکید.
با آب ولرم حمام کرده ، لباس های نازک و نخی به تن کنید و از لباس های زبر و گرم دوری نمایید ، داروها را به موقع مصرف نمایید.
در مورد افراد کوچک تر از 20 سال سن، از آسپیرین استفاده ننماید زیرا امکان دارد سندرم Reye را به وجود بیاورد.
توصیه هایی به افراد مبتلا به آبله مرغان
از خاریدن پوست تان خودداری کرده ، زیرا آلودگی زیر ناخن ها وجود اورده و پوست تان را زخم کرده ، حمام آب سرد و یا گرم گرفته و 20 تا 30 دقیقه در حمام باشید تا پوستتان نرم گردد.
از صابون استفاده ننمایید و یا از صابون های ملایم (صابون بچه و یا صابون های مخصوص پوست های حساس) استفاده کرده ، حمام با جو برای درمان بسیار خوب بوده می توانید یک لیوان جو را با سه لیوان آب سرد مخلوط کنید و در آب وان حمام بریزید.
از نشاسته ذرت نیز می توان به جای جو استفاده نموده که به این ترتیب که دو لیوان نشاسته ذرت را به آب وان حمام اضافه کرده و پس از حمام کردن، پوست خود را به آرامی خشک کرده، اما نباید حوله را بر روی پوست خود بکشید.
لباس های خود را با مایع یا پودر لباسشویی ملایم شسشو کرده و نباید این ها دارای ماده پاک کننده قوی باشند و دستکش 10 درصد نخی به دست کرده تا از خاراندن جلوگیری کنید.
دستان خود را ب طور مرتب بشوریید و سعی کنید در شرایطی قرار نگیرید که عرق کنید مثلا در اتاق گرم.
از داروهای آنتی هیستامین برای بهبود خارش پوست بیمار استفاده نماید.
رژیم غذایی خاصی برای درمان ابله مرغان وجود ندارد اما میتوانید از عرق های خنک و گیاهان دارویی مثل عرق کاسنی و شاه تره و گیاه خرفه برای مصرف و گذاشتن بر روی پوست استفاده کنید
نظرات