شکستگی ناخن یکی از معضلاتی است که به خصوص در خانم ها همیشه مسیله ناراحت کننده ای بوده و از دلایل شکنندگی ناخن ها می توان به زمینه های ارثی، ضربه های کوچک، خیس و خشک شدن ناخن توسط مواد قلیایی نظیر شوینده ها، کم خونی ناشی از فقر آهن، کاهش روی، کاهش گردش خون محیطی و همچنین استفاده از انواع لاک ها و استون یا مانیکور کردن ناخن ها را نام برده شود , سنین رشد ناخن در سنین 10 تا 14 سالگی بوده و پس از سن 20 سالگی رشد آن کمتر شده.
لایه های تشکیل دهنده ناخن و دلیل سفتی ناخن
لایه شاخی کراتین ناخن دارای یک ماده گوگردی به نام سیستئین بوده و همین ماده بوده که باعث سفتی و سختی ناخن می گردد و از لحاظ استحکام، گوگرد و لایه شاخی کراتین از مهمترین عوامل استحکام ناخنها میباشد.
کلسیم در حدود یک درصد حجم ناخن را تشکیل داده و در سفتی و سختی ناخن هیچگونه دخالتی نداشته و این باور غلطی است که کمبود کلسیم دلیل بر شکستن ناخن میشود وشکست ناخن در اثر کمبود کلسیم نمیباشد و بین 10 تا 30 درصد حجم ناخن را آب تشکیل داده و اگر این آب کمتر از این مقدار باشند، شکنندگی ناخن بیشتر شده.
دلایل شکست ناخن ها
در حدود پنج درصد ناخن را چربیها تشکیل داده و هر چه چربی ناخن کمتر باشند، قدرت نگهداری آب ناخن کمتر شده و به همین میزان شکنندگی ناخن هم بیشتر میگردد و چربی ناخن خانمها در سنین یائسگی و پس از آن کم شده و به همین دلیل شکنندگی ناخنها بیشتر میگردد.
هر چه میزان نعطافپذیری ناخن کم تر شود، شکنندگی آن بیشتر شده و چربی و آب از عمدهترین عوامل انعطافپذیری ناخنها بوده است و بنابراین استفاده کردن از لاکپاککنها (استون ها حلال هستند)سبب شکنندگی ناخنها شده زیرا در حین پاک کردن لاک، چربی و آب نیز از سطح ناخن پاک میگردد و استفاده از مواد شویندهای توسط خانمها در خانه فقط چربی را از سطح ناخن برمیدارند، ولی باز هم با برداشتن چربی میزان شکنندگی ناخن را بالا تر میرود
بلندی ناخنهای دست وپا ارتباط مستقیم با شکنندگی ناخن داشته و هر چه ناخن بلندتر باشد، شکنندگی آن بیشتر شده و به کسانی که این مشکل را دارند توصیه شده که همیشه ناخنهای خود را کوتاه نگه دارند.
شغل افراد: نجارها، کفاشها، آهنگرها و پزشکها (زیرا این افراد از حلالها استفاده میکنند) معمولا شکنندگی ناخن را تجربه می نمایند.
سن و سال هم ارتباط مستقیم با شکنندگی ناخن داشته زیرا هر چه سن بالاتر و فرد مسنتر باشد، شکنندگی ناخن بیشتر شده و در خانمها چون ناخن آنها نازکتر بوده، شکنندگی ناخنها بیشتر میباشد.
بیماریهای پوستی: برخی بیماریهای پوستی هم موجب شکنندگی ناخن شده و کسانی که مشکل خشکی پوست داشته باشند شکنندگی ناخن هم دارند.
افرادی که کمبودهای تغذیهای داشته باشند، مخصوصا افرادی که دچار کمبود آهن یا روی میباشند یا ویتامینهای A، B، C، D و E را کمتر دارند در معرض شکنندگی ناخن میباشند.
کم خونی ناشی از فقر آهن نیز سبب شکنندگی ناخن ها شده و کم خونی وضعیتی بوده که در آن، تعداد یا اندازه گلبول های قرمز یا مقدار هموگلوبین موجود در خون کاهش یدا کرده و تبادل اکسیژن و دیاکسیدکربن بین خون و سلول ها دچار اختلال می گردند.
افرادی که دارای مشکلات غده تیروئید مانند کم کاری تیروئید میباشند
روش های مانیکور و پدیکور : انجام کارهای زیبایی بر روی ناخن ها مانند مانیکور کردن یا استفاده از ناخن مصنوعی یا کاشت ناخن نیز سبب شکنندگی ناخن شده
عوامل دیگری همچون : خوابآلودگی، بیحالی، خستگی، کاهش حافظه، پفآلودگی، گرفتگیهای عضلانی، ورم، خشکی پوست، ریزش موها و ابروها، شکنندگی ناخنها، یبوست، اختلالات عادات ماهیانه در خانمها، اختلال در باروری از علائم شکستن ناخن ها شده.
برای پیشگیری از شکستن ناخن
ناخنهایتان را بلند نگه نداشته و اگر ناخنهای خود را به صورت چهارگوش بچینید، معمولا شکنندگی آنها کمتر شده.
از عوامل شکنندگی ناخن مثل تماس مستقیم با شویندهها پرهیز کرده و همیشه با دستکش کار کنید، بهطوری که ابتدا دستکش نخی و روی آن دستکش پلاستیکی پوشانده و یا از دستکش دولایه استفاده کرده که لایه داخلی آن پوشش نخی داشته زیرا استفاده از دستکش های پلاستیکی ساده باعث عرق کردن دست ها و نرم شدن ناخن ها و شکنندگی بیشتر آنها گردد
از حضور بیش از حد دستانتان در محیطهای سرد پرهیز کرده و همیشه ناخنها را چرب و مرطوب نگه بدارید . سعی کنید همیشه از روغنهای گیاهی استفاده کنید، مثل روغن زیتون و روغن بادام. هر روز پس از اینکه دستها را شسته یک یا دو لایه از این روغنها را به ناخنهای خود بمالید.
کرمهای مرطوب و نرمکننده هم برای جلوگیری از شکنندگی ناخنها موثر بوده و هر چه تعداد دفعات چرب کردن ناخنها در روز بیشتر باشد، به همان مقدار شکنندگی ناخنها کمتر شده.
سعی شود کمتر از لاک و استون استفاده زیرا استحکام و چربی ناخن ها را از بین میبرد
با قرار دادن میزان کافی شیر و پروتئین در برنامه غذایی می توانید مقداری ژلاتین نیز در آب میوه مخلوط نموده و میل کنید.
اگر دچار کم خونی شده باشید باید آن را درمان کنید. نکته مهم در درمان کم خونی فقر آهن آن بوده که باید درمان را تا یکی دو ماه بعد از رفع کامل علایم و عوارض ادامه داد تا ذخایر مغز استخوان نیز از آهن سیراب گردند.
شير، بلال، جو سياه ،گل كلم و دانه ها از قبيل بادام زميني و سويا استفاده کنید زيرا وجود بيوتين B در آن ها بر قدرت و استحكام ناخن ها افزوده شود و از بروز اين مشكل جلوگيری شود.
ویتامین های A,B,D از جمله ویتامین های مورد نیاز در بدن و استحکام ناخن ها بوده، کلسیم ، ید و پتاسیم نیز از املاح مورد نیاز ناخن ها هست که باید در برنامه غذایی به این مواد توجه کرد. سعی کنیدهمیشه مواد غذایی غنی از آهن، زینک، ویتامین B و گوگرد مصرف کرده و مواد غذایی پروتئینی مانند گوشت قرمز، ماهی، لبنیات و تخم مرغ و همچنین سبزیجات تازه که غنی از اسیدهای آمینه، ویتامین B و گوگرد بوده که سبب سخت و زیبا شدن ناخنهای افراد میشود .
سوژا یا لوبیای ژاپنی حاوی ویتامین A می باشد، خوردن آب این میوه برای ناخن ها بسیار مفید میباشند.
ضماد سیب زمینی، سبب می شود تا گوشه کردن ناخن درمان شود و در کل سیب، تقویت کننده پوست مخاط ها و ناخن می باشد و ضماد مغز هسته زیتون ، ناهنجاری های ناخن را برطرف ساخته و خرما نیز برای تقویت ناخن مناسب بوده.
یک لایه رنگ محکم کننده یا دو لایه لاک ساده ناخن های شکننده را تقویت میکند و مقاومت آن ها را به میزان زیادی افزایش داده. میتوان گفت که لاک ناخن هم این کار را به خوبی انجام داده و حتی میتوانید بلندی ناخن های تان را حفظ
تقویت کردن ناخن ها
دانه های بلال به دلی داشتن گوگرد، سیلیس، آهن، کلسیم و به علت سرشار بودن از ویتامین "B" ، برای ناخن بسیار مفید بوده و استفاده از آن چه به صورت خوراکی و چه به صورت ژله مفید میباشد که برای درست کردن ژله ی دانه های بلال باید از میوه شان جدا کنید و سپس خوب له شوند و مقدار کمی شیر به آن اضافه کنید و خوب بگذارید تا در حدود یک ساعت بماند و سپس آنرا با فشار، از صافی رد کنید و ژله بدست آمده را بر روی ناخن ها مالیده و این ژله از ترکیدن و گوشه کردن ناخن ها نیز جلوگیری میکند و سبب تقویت آنها نیز می شود.
شنبلیله را ریز کنید و خوب آنرا له کرده و آب این سبزی سبب می شود که ناخن های افراد کج نشوند و استفاده از مشتقات جو ، برای تقویت ناخنها بسیار مفید و ضروری هستند که برای این کار بهتر است جو را خیس کنید و در حدود بیست دقیقه در آب جوشانده و سپس ناخن را با آن شست و شو داده.
به مقدار مساوی عسل، روغن بادام ، زرده تخم مرغ و نمک دریا را مخلوط کرده و ناخن ها را به مدت نیم ساعت در آن قرار یدهید
خوابانیدن ناخن در آبلیمو که میتوانید این عمل را هر شب انجام دهید از شکنندگی ناخن و پوسته پوسته شدن کناره آن جلوگیری کرده. مالیدن زرده تخم مرغ روی ناخن ها سبب تقویت آنها و جلوگیری از شکسته شدن و بریدگی های کنار آن می گردد.
با جوشانده یک مشت برگ باقلا، در پانصد گرم آب، جهت درمان در نوک انگشت و ناخن به صورت قرار دادن انگشت در جوشانده گرم آن به میزان دو ساعت اثر شفابخش داشته و ضماد گرد فلفل سیاه با زفت، برای رفع برص ناخن مفید و ضروری است.
میتوانید دو قاشق سوپخوری آب آناناس تازه را به همراه دو قاشق غذاخوری زرده تخم مرغ و نصف قاشق چایخوری سرکه انگور ، مخلوط کرده و به مدت نیم ساعت ناخن ها را در آن قرار بدهید.
زمانی که ناخن ها، خشک و پوسیده بشوند و پوسته هایی از آن جدا شود به خصوص از بیخ آن، روزی چند بار مغز قلم گاو، یا پیه مرغ یا موم را که در روغن کنجد ذوب کنید و بر روی آن خوب بمالید
مالیدن روغن بنفشه، برای بهداشت و سلامتی ناخن مفید بوده که برای این که ناخن ها سالم و مرتب باشند و فوری نشکنند و باید روزی پنج دقیقه ناخن ها را در روغن زیتون گرم و سرکه قرار بدهید تا مقاوم بشوند.
میتوانید با مقدار یک قاشق چایخوری روغن کرچک را در مقدار تقریبی 28 گرم آستون ریخته و رطوبت کافی را به ناخن ها وارد میکند .
برای کاهش درد ناخن ها :
وقتی به درد ناخن مبتلا میشوید یک عدد پیاز سفید را در خاکستر داغ آتش گذاشته تا خوب پخته بشود و سپس آنرا از وسط دو نیم کرده و انگشت خود را وسط آن قرار دهید و اگر هر روز ، روزی دو بار این عمل را تکرار کرده و به زودی خواهید دید که ناخن درد برطرف می شود.
برای رفع درد ناخن، برگ گل سرخ، با برگ سرو را بکوبانید و با مقداری سرکه خمیر کرده، ضماد به دست آمده را بر روی ناخن ها مالیده و اگر رنگ ناخن زرد شده باشد ، تخم تره تیزک را بکوبانید با سرکه خمیر کرده بر روی ناخن خود قرار دهید.
نظرات